Super Cup:
1993-08-08 | Finale | Feyenoord - Ajax 0-4 (0-1)
Opstelling Ajax:
Trainer: Louis van Gaal
van der Sar; Silooy, Blind, F. de Boer⚽, Rijkaard; Kreek, van den Brom, Seedorf; R. de Boer, Litmanen⚽⚽, Overmars⚽(85' Huijsen)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, Refos, Metgod (46' Fraser), Heus; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, Obiku (46' van Loen), Gunnlaugsson
Hoogtepunten:
18': 0-1 Litmanen
47': 0-2 F. de Boer
61': 0-3 Overmars
62': 0-4 Litmanen
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 28.750
Scheidsrechter: Blankenstein
Verslag:
Het heeft iets plechtigs, zo'n wedstrijd aan de vooravond van het begin van de competitie tussen de kampioen en de bekerwinnaar van het vorige seizoen (Feyenoord-Ajax 0-4). In Engeland is zo'n duel uitgegroeid tot een traditie. Dus hebben de imagologen van de voetbalbonden op het continent gemeend dat hun respectieve competitie ook op traditionele wijze moet worden ingeluid. Een klassieker als ouverture ter popularisering van het nationale voetbal.
Wat in Engeland sinds 1898 het Charity Shield heet, omdat de recette voor een of ander goed doel is bedoeld, wordt in de andere voetbalnaties de Super Cup genoemd. Voor spiegeltjes en kraaltjes zijn voetballers niet meer in beweging te krijgen, dus moet de trofee zo groot mogelijk zijn. Als prestige dan niet meer de drijfveer is, dan moet het zeker de verovering van zo'n vergulde, blikkerende vaas zijn.
Veel wordt in het werk gesteld om voetbal populair te houden. Zogenoemde open dagen zijn bedoeld om het publiek, vooral de jeugd, intiemer bij de club te betrekken. Net pretparken zijn het, met de voetbalsterren als vriendelijke gastheren. Nog nooit zijn deze trendy bijeenkomsten zo goed bezocht als deze zomer. Nog nooit zijn er bovendien bij bijna alle profclubs in Nederland zoveel seizoenkaarten verkocht.
Voetbal is zelden zo populair geweest. Vreemd, de beste voetballers vertrekken naar het buitenland en hun vervangers zijn over het algemeen tweederangs buitenlanders. Met toename van kwaliteit heeft de aantrekkingskracht van het Nederlandse voetbal niets te maken. Een kampioen als Feyenoord spreekt in kwalitatieve zin allerminst tot de verbeelding. Wanneer de grijsheid van de collectiviteit en het werkvoetbal het wint van de kunstzinnigheid is er iets wezenlijk mis.
Maar misschien heeft juist wel het volkse karakter van Feyenoord en het simpele spel van zijn beste voetballers bijgedragen tot de popularisering van het voetbal. Eindelijk geen PSV, gelukkig niet Ajax, gewoon onze jongens als kampioenen. Voor zover er enige waarde geschonken moet worden aan de krachtmeting van gisteravond tussen Feyenoord en Ajax, dan dreigt voor de kampioenen het komende seizoen echter toch weer een rol op het tweede plan.
Natuurlijk, aan weerskanten ontbrak een aantal mogelijke eerste elftalspelers, zoals bij Feyenoord Kiprich, Blinker en De Wolf en bij Ajax Petersen, Pettersson, Van Vossen, George en Davids. Bovendien zal niet iedere speler evenveel waarde hebben gehecht aan het opgeblazen duel - het geringe aantal overtredingen kan ter illustratie dienen. Maar in grote lijnen kan worden geconcludeerd dat Feyenoord de achterstand op Ajax in voetbaltechnische en -tactische zin allerminst heeft teruggebracht.
Ajax-trainer Van Gaal liet zijn elftal in een soort fantasieopstelling spelen. Met nota bene Seedorf en Litmanen als centrumspitsen. Omdat Petersen weer eens geblesseerd was (een hardnekkig wondje van een wrat-operatie), moest hij zelfs Rijkaard opstellen, hoewel deze nog een behoorlijke conditie achterstand heeft. Rijkaard speelde zelfs op het middenveld en niet in het centrum van de verdediging, waar hij vorige woensdag nog door Romario te kijk was gezet. Frank de Boer was nu de laatste man. En het heeft er veel van weg dat deze linksback op deze plaats - naast en achter Van den Brom - zal worden gehandhaafd.
Zo ongevaarlijk als het jonge Ajax-spitsenduo voor de ervaren Feyenoord-verdedigers Metgod en Van Gobbel leek, zo vernederend was het uiteindelijke resultaat voor de Rotterdammers. Metgod kon al na de eerste helft in de kleedkamer blijven. Van Gobbel bleek als centrumverdediger minder zwak dan mocht worden verondersteld. Maar van tactiek begrijpt deze international weinig; hij wist althans niet hoe hij de 17-jarige Seedorf moest bestrijden. In samenwerking met het Finse talent Litmanen was hij Van Gobbel en Fräser (vervanger van Metgod) regelmatig te slim af.
Rijkaard, die pas anderhalve week in training is, groeide nota bene uit tot een van de beste spelers van het veld. Voor Van Gaal was alleen al het feit dat Rijkaard negentig minuten had gevoetbald, de winst van deze wedstrijd.
Ach, die houding van Van Gaal kennen we, als hij gewonnen heeft. Zoals die houding van zijn collega Van Hanegem bij Feyenoord, als hij verloren heeft. De tragikomiek, de cynicus. “Het enige dat we deden in de eerste helft was een lange peer naar voren geven.” En: “Die Witschge dacht vermoedelijk nog dat hij bij Ajax speelde.” Het was allemaal weer niks, dat had iedereen toch zelf kunnen zien. Dus wat vraag je nou? De public relations van onze volksheld, de coach van de kampioensclub.
Je kunt je afvragen waarom hij als gediplomeerd trainer niet in staat is het veronderstelde minderwaardigheidscomplex van Feyenoorders ten opzichte van Ajacieden weg te nemen. Hijzelf zal zich dat ongetwijfeld ook afvragen. Nog afgezien van het feit of het wel een psychische barrière is die de Feyenoorders moeten overwinnen. Je kunt wel willen winnen van Ajax, wel willen schoffelen, maar als de balcirculatie van Ajax zo snel is en het positiespel zo sterk, ben je als kwaliteitsarme voetballer machteloos. Van Hanegems collega Meijer zei: “In de kleine ruimte kunnen we niks, op het middenveld raken we elke bal kwijt.”
De Super Cup-wedstrijd trok slechts 28.000 toeschouwers. Van Gaal meende daarom van leer te moeten trekken tegen de KNVB. “Een ongelooflijk staaltje van mismanagement. In elk land zou de wedstrijd een paar keer uitverkocht kunnen zijn. Behalve in Nederland.”
Voor de Ajax-trainer sloeg het KNVB-experiment Ajax-supporters verplicht met de trein te laten reizen nergens op. Slechts een paar duizend Amsterdammers maakten gebruik van de mogelijkheid. “We laten ons toch niet de les lezen door een stel raddraaiers.” Ook het feit dat alleen seizoenkaarthouders van Feyenoord een kaart konden kopen, had een nadelig effect op het aantal bezoekers.
Furieus sprak Van Gaal er bovendien schande van, dat zijn nieuwe rechtsbuiten Finidi George niet mocht spelen omdat de arbeidsvergunning nog niet is afgegeven. “We hebben het transfercertificaat uit Nigeria. Als we dan te horen krijgen dat de Stichting Arbeidszaken Betaald Voetbal voor het weekeinde niet bij elkaar kan komen, omdat de bijeenkomst dinsdag is gepland en de Super Cup dus blijkbaar niet belangrijk genoeg is, bagatelliseer je de wedstrijd. Dan wordt het nooit wat met dat duel in Nederland.”
PTT Telecompetitie:
1993-08-15 | Speelronde 1 | Feyenoord - Cambuur 1-0 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, Refos, Metgod, Heus; Bosz, Scholten (46' Maas), Witschge⚽; Taument, van Loen, Gunnlaugsson
Opstelling Cambuur:
Trainer: Theo de Jong
Frim; Abma, Stam🟨(63' Dantuma), Konterman, Oosterhof (60' van der Meulen); Rijpma, Spork, Haatrecht; Keizer, de Gier, Sinkgraven
Hoogtepunten:
47': 1-0 Witschge
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 23.136
Scheidsrechter: Luinge
Verslag:
Van Hanegem zag Feyenoord gisteren een competitiestart maken die een kampioen onwaardig is. Cambuur werd slechts moeizaam met 1-0 verslagen. De onvrede van de trainer heeft echter vooral met “alle heisa rondom het voetbal” te maken. En daarmee doelt hij vooral op de nasleep van de affaire in Den Helder waar een Feyenoorder tijdens een oefenpartij een tegenstander een gebroken kaak sloeg. “Er was bijna meer aandacht voor dan voor Bosnië. De meest vreemde verhalen doen de ronde. Zo zouden wij die videoband hebben gekocht en vervolgens hebben verbrand in de oven. Het lijkt Watergate wel.”
Van Hanegem vindt dat te snel namen van mogelijke daders zijn genoemd. Dat heeft mensen beschadigd. Overigens zweert men bij Feyenoord dat Van Gobbel, aangewezen door de Helderse spelers, het niet heeft gedaan. Zo langzamerhand kan niemand anders meer de dader zijn dan Harvey Esajas.
Van Hanegem wil nogmaals benadrukken dat hij de klap niet goed praat. “Dat heb ik op de radio wel vier keer gezegd, maar dan moeten ze het er niet uitknippen.” Het verhaal heeft, zegt Van Hanegem, ook een andere kant. Er zouden racistische opmerkingen zijn gemaakt. “Dat lijkt me toch wel duidelijk.” Hij heeft het bij zo'n zeven van de tien wedstrijden in de regio meegemaakt. “Ik kom zelf ook aan de beurt. Als ik dan tussen die gasten loop wordt er aan me gevraagd of ik niet nóg meer zwarten kan opstellen. Ik heb volwassen mensen donkere jongens van ons zo in hun gezicht zien spugen. Soms ben ik echt in staat iemand een hijs te verkopen.”
En in de wedstrijd gaan de tegenstanders uit het amateurvoetbal volgens Van Hanegem vaak ook nog eens over de schreef. “Het is de hele wedstrijd schoppen en treiteren.” Van het veld lopen is geen oplossing. “Dan wordt er weer gezegd dat we ons te groot voelen om tegen die mensen te spelen. Eerst was iedereen zo blij dat we kampioen werden. Nu lijken ze ineens allemaal weer tegen ons te zijn.”
Feyenoord speelde voor zijn eerste competitiewedstrijd vijftien oefenduels. Deze week staan er nog drie op het programma, tegen Houten, Valencia en Werder Bremen. Het is allemaal een beetje te veel, vindt de trainersstaf. “Het lijkt wel of we er al een seizoen hebben opzitten. De lust ontbreekt ons een beetje”, zei Van Hanegem na de wedstrijd tegen Cambuur. “Ik weet dat dat gek klinkt.”
Door tijdens de oefencampagne opgelopen blessures moet Feyenoord vier belangrijke spelers missen: Blinker, Fräser, Kiprich en De Wolf. Dat kan geen excuus zijn voor de slechte competitiestart. De Feyenoord-selectie is groot en sterk genoeg om het verlies op te vangen. Er komt binnenkort nóg een nieuwe speler bij in De Kuip. Afgelopen weekeinde werd de transfer van de Zweedse aanvaller Henrik Larsson bekrachtigd. Hij zal zich bij Feyenoord melden als hij met zijn huidige club Helsingborg de eerste helft van de Zweedse competitie (medio oktober) heeft afgewerkt.
De Feyenoord-selectie wordt wel erg groot. “Hoe meer zielen hoe meer vreugd”, zegt Van Hanegem cynisch. En serieuzer: “We hebben straks 26 spelers. Dat is wel een beetje veel. Straks moeten we zelfs op de training bij partijtjes mensen reserve gaan zetten.” Van Hanegem en collega Geert Meijer zeggen van niets te hebben geweten. Ze lazen het nieuws over Larsson in de Feyenoord-krant. “Ach, alles went”, aldus Van Hanegem quasi-laconiek. Hij en Meijer hebben de 21-jarige Larsson ook nog niet zien spelen. Technisch directeur Wim Jansen bekeek de Zweed wel verscheidene malen. Van Hanegem: “Als hij zegt dat het een goeie is zal het wel een goeie zijn.” Meijer: “Een goede spits is nooit weg.”
Met de drie centrumspitsen die Feyenoord al heeft, gaat het niet goed. Eerste keuze Kiprich is geblesseerd aan zijn knie en herstelt langzaam. Van Loen en Obiku wisselen elkaar af, want ze voldoen beiden niet. Tegen Cambuur kreeg Van Loen de voorkeur. Hij speelde niet goed. Het gaat echter te ver dat het legioen hem als zondebok koos voor het slechte spel van Feyenoord. Bij elk balcontact van Van Loen werd er gefloten en geschreeuwd, deed hij eens niets fout dan werd er overdreven geapplaudiseerd. Echt goed aangespeeld werd Van Loen echter ook niet. Hij kreeg een paar kansjes.
Het was bijna zielig te zien hoe de aanvaller leed onder het gehoon van het publiek. Zigzaggend draafde Van Loen over het hele veld achter de bal en tegenstanders aan om toch maar in de smaak te vallen. Na afloop was hij uitgeput. De vraag is of het niet de hoogste tijd is voor Van Loen om weer na een subtopper te vertrekken. Bij Roda en Utrecht kende hij toptijden. Het publiek riep gisteren regelmatig om Obiku. Maar dat is voor Van Hanegem dan juist een reden om Van Loen niet te wisselen. Obiku liep wel bijna de hele tweede helft warm. Van Hanegem: “Wat heeft het voor nut om Obiku in te zetten? Dan bakt hij er ook niets van.”
Er is nog een reden voor Van Hanegem om het even niet naar zijn zin te hebben. Hij reist woensdagmorgen vroeg met zijn spelers naar Valencia voor een toernooi. En De Kromme verafschuwt vliegen. “Ik dacht er eigenlijk aan om ziek te worden.”
Twee mooie reddingen van doelman Ed de Goey in de laatste acht minuten voorkwamen dat Feyenoord een punt aan Cambuur kwijtraakte. Verdediger Bert Konterman schoot beide malen van ver af hard in. De stand bleef 1-0. Het enige doelpunt van de thuisclub viel vlak na rust. Rob Witschge kwam inlopen op een voorzet van de IJslander Arnar Gunnlaugsson en tikte de bal van dichtbij langs doelman Fred Grim. Feyenoord kreeg alleen in het eerste kwartier drie goede mogelijkheden. Daarna speelde de landskampioen een te laag tempo om gevaarlijk te kunnen worden. Afgezien van Witschge's treffer kwam na rust Uli van Gobbel na een sterke individuele actie alleen voor Grim. De Cambuur-keeper wierp zich dapper voor de voeten van de Feyenoorder.
1993-08-25 | Speelronde 2 | Feyenoord - FC Twente 1-0 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf🟨, Refos, Heus; Bosz, Maas⚽, Witschge; Taument, van Loen (71' Obiku), Blinker (78' Gunnlaugsson)
Opstelling FC Twente:
Trainer: Rob Baan
Boschker; Zwijnenberg, ten Hag, Hoogma🟨, Boerebach; Karnebeek, Kool (40' Arts), Gaasbeek (73' Pahlplatz); Polley, Mols, Vurens
Hoogtepunten:
62': 1-0 Maas
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 20.600
Scheidsrechter: van Vliet
Verslag:
Feyenoord heeft de breedste selectie uit de eredivisie, maar tegen FC Twente werd er toch een beroep gedaan op twee nog niet geheel fitte voetballers, Regi Blinker en John de Wolf. Het gaat niet goed met de landskampioen die sukkelt met de vorm. Daarom vond de trainersstaf het van groot belang dat twee bepalende spelers van het afgelopen successeizoen er gisteravond bij waren. Dat ze slechts op zeventig à tachtig procent van hun capaciteiten konden spelen werd op de koop toe genomen. Het liep goed af. Feyenoord versloeg Twente met 1-0.
De Wolf werd vier weken geleden aan zijn knie geopereerd. Hij heeft pas twee keer met de selectie meegetraind. Toch wilde hij, zo liet hij dinsdag weten, graag meespelen tegen Twente, maar dan niet zoals gebruikelijk in de wedstrijden tegen de Enschedese ploeg in de mandekking tegen de snelle Prince Polley. Daar voelde hij zich nog niet klaar voor.
Vandaar dat de trainers voor De Wolf een plek als vrije verdediger inruimden en aanvoerder John Metgod naast Van Hanegem kon plaatsnemen in de dug-out. Het was lang geleden dat hij niet in de basisopstelling stond. Metgod was vorig seizoen de enige Feyenoorder die alle 34 competitiewedstrijden speelde. Van Hanegem en collega Meijer lieten in het verleden regelmatig doorschemeren dat ze de veteraan wilden passeren. Het kwam er maar niet van. Nu plotseling wel, maar Meijer vertelde dat het best een eenmalige kwestie geweest kan zijn.
De Wolf ambieert de positie van laatste man niet. Hij is liever mandekker. Op die manier behoudt hij namelijk de kans om voor het Nederlands elftal te worden geselecteerd. Mogelijk, opperde De Wolf, kan hij wel in het centrum van de defensie op één lijn met Fräser of Van Gobbel spelen. De voorkeur van Van Hanegem en Meijer gaat ook uit naar een centraal duo Fräser-De Wolf. Maar Fräser sukkelt momenteel met een oude blessure. Gisteravond kwam het even goed uit om De Wolf als laatste man te posteren. De robuuste verdediger had na zijn rentree wat vocht in zijn kwetsbare knie, maar hij zei dat er voor over te hebben.
Het opstellen van De Wolf bleek een goede zet. Hij was de enige speler in de tobbende ploeg die overtuiging in zijn spel legde en zijn collega's inspireerde. De anderen van wie dat kan worden verwacht gaven niet thuis. International Rob Witschge liep zich weer eens te verschuilen en Peter Bosz had het te druk met het bakkeleien met zijn directe tegenstander Mols.
Het was misschien maar goed dat De Wolf verleden week de klinkende 5-1 nederlagen tegen Valencia en Werder Bremen niet had meegemaakt. Hij had alleen de beelden uit Spanje gezien en de verhalen gehoord. Het had hem blijkbaar niet verontrust. De Wolf was tegen Twente ouderwets aanwezig, wees zijn medespelers de weg, liep van achteren naar voren en ging zonder ontzag voor zijn tegenstanders en de eigen knie hard de duels in. Hij kreeg er een gele kaart voor van arbiter Van der Ende. Tijdens een kopduel blesseerde De Wolf Twentenaar Kool die met een bult op de zijkant van zijn hoofd werd afgevoerd. Volgens de Feyenoorder was er van opzet geen sprake. “Hij liep tegen mijn elleboog op.”
Met de terugkeer van De Wolf en Blinker - hij speelde 78 minuten - hoopt Feyenoord de goede weg weer te zijn ingeslagen. Van het kampioensteam is Scholten ook bijna weer hersteld van een blessure. Alleen over de rentree van topscorer Kiprich heerst nog onzekerheid. Hij tobt nog steeds met zijn knie. De stoere De Wolf: “Als we allemaal weer fit zijn durf ik met iedereen de strijd aan.”
Feyenoord kon in zijn eerste twee wedstrijden nog absoluut niet imponeren. Schade werd er echter niet opgelopen. De Rotterdammers zijn nog ongeslagen, hebben vier uit twee. En dat is het enige dat op dit moment telt. “We moesten winnen. Het maakte niet uit hoe”, zei trainer Geert Meijer na de wedstrijd tegen Twente.
UEFA-Cupdeelnemer FC Twente mag het zich aanrekenen dat het het sukkelende Feyenoord niet moeilijker heeft gemaakt. Van een ploeg met begaafde spelers als Vurens, Mols, Polley en Boerebach mag aanvallend meer worden verwacht dan drie te hoog gerichte afstandschoten in de slotfase. Het was typerend dat Edwin Vurens in het eigen strafschopgebied de, volgens trainer Rob Baan, “ongelooflijke blunder” maakte die het enige doelpunt van de wedstrijd in de 61ste minuut inleidde. “Hij had die bal gewoon corner moeten schoppen.”
De treffer die door de nerveuze Rob Maas tijdens zijn competitiedebuut in De Kuip werd gemaakt volgde na een paar mislukte acties. Een vrije trap van Witschge werd eigenlijk te hard naar Taument gespeeld, maar door middel van goed doorzetten - en de fout van Vurens - kreeg de spits de bal alsnog voor. Vervolgens zette Bosz zijn voet er niet goed onder en kwam Maas min of meer bij toeval in schietpositie. Het doelpunt deed Feyenoord zichtbaar goed. De ploeg leefde ineens op. In het restant van de wedstrijd kreeg de thuisclub nog een paar goede mogelijkheden. Blinker en Maas waren heel dicht bij 2-0.
Feyenoord-Twente was lang een 0-0-wedstrijd waarin de spelers meer aandacht voor elkaars benen dan voor de bal leken te hebben. Er werden in de eerste helft liefst 29 overtredingen gemaakt, vijftien door Feyenoord en veertien door Twente. De bezoekers deden op dat gebied helemaal niet onder voor de Rotterdammers. Vandaar dat het vreemd was dat Twente-trainer Baan het “iets meer vechtvoetbal” van Feyenoord aanvoerde als excuus voor de nederlaag.
1993-08-31 | Speelronde 3 | RKC - Feyenoord 1-2 (0-1)
Opstelling RKC:
Trainer: Hans Verel
Teeuwen; Werdedekker🟨, Brands, van Herpen, van Haaren; Schreuder, Valk, Hoekstra; van Aerde🟨, Decheiver⚽, Boogers
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel🟨, de Wolf, Refos, Heus; Maas, Scholten⚽, Witschge⚽; Taument, van Loen, Blinker (73' Gunnlaugsson)
Hoogtepunten:
31': 1-0 Decheiver
48': 1-1 Witschge
64': 1-2 Scholten
Stadion: Sportpark Olympia, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Houben
Verslag:
Feyenoord speelde gisteravond als vanouds tegen RKC. Het won de lastige uitwedstrijd in Waalwijk met 2-1, na een 1-0 achterstand bij rust. Dat is een scoreverloop waarop de Rotterdamse vechtjassen vorig seizoen het patent hadden. De kwaliteit mag na drie magere overwinningen danig tekort schieten, wat de veerkracht betreft loopt het nog steeds lekker bij Feyenoord. Al klaagde assistent-trainer Geert Meijer na afloop over de veel te voorzichtige beginfase van zijn spelers. Hautain trad zijn ploeg het Brabantse provincieclubje tegemoet, alsof de landstitel automatisch tot arrogantie mag leiden.
Alleen in het eerste kwartier van de tweede helft liet Feyenoord zijn ware, strijdvaardige gezicht zien. Rob Witschge en Arnold Scholten boden elkaar nauwelijks te missen kansen. Na hun geplaatste schuivers stond de score van vorig seizoen op het bord. De afschuwelijke blunder in de eerste helft van libero John de Wolf, die RKC'er Harry Decheiver handig afstrafte, was meteen vergeten.
Bij het nog ongeslagen Feyenoord is ex-RKC'er Rob Maas de enige nieuweling. De verdedigende middenvelder stond tegen zijn oude club in het veld ten koste van zijn voetballende alter ego Peter Bosz. Die was voor een keer gepasseerd, verklaarde Meijer. Om het gevaar-Hoekstra in te dammen kozen Van Hanegem en Meijer voor de kopsterkte van Maas. Feyenoord voelt zich niet te groot om zich aan te passen aan de tegenstander, ook al heet die RKC.
Het idee De Wolf voor de tweede maal als laatste man op te stellen, ontstond onafhankelijk van de opponent. Van Hanegem en Meijer hebben weinig vertrouwen in de vroegere vrije man John Metgod. Die is weliswaar traag, maar de oudste Big John kon nooit op een blunder betrapt worden zoals De Wolf tegen RKC. De grootste fout voor rust beging Ulrich van Gobbel die zijn doelman verraste met een merkwaardige terugspeel-boogbal. Ed de Goeij reageerde opvallend rustig en hield zijn handen af van de hoge bal.
Verdedigend klopte het verder aardig bij de landskampioen. De problemen liggen vooral voorin. De vier Rotterdamse competitiedoelpunten werden gemaakt door de drie middenvelders Witschge (tweemaal), Scholten en Maas. Beter kan het spitsenprobleem niet worden gellustreerd. De vleugelspelers Taument en Blinker waren goed in vorm tegen RKC, maar scoren gaat hen minder goed af dan een mannetje passeren. John van Loen had in Hans Werdekker een al even stroef lopende mandekker. Het duel der houten klazen werd volgens RKC-trainer Verel in het voordeel van Van Loen beslist. Qua hardheid won Van Loen op punten, want Werdekker ging een paar keer groggy tegen de vlakte. Aan een serieuze doelpoging kwam de Feyenoord-spits niet toe.
Het wachten is op de terugkeer van Joszef Kiprich. De melancholieke Hongaar kampt met een hardnekkige knieblessure die hem nog maanden aan de kant houdt. Ter aanvulling heeft Feyenoord de Zweedse spits Henrik Larsson gecontracteerd. Deze beoogde opvolger van Ove Kindvall heeft tot november competitieverplichtingen in zijn vaderland. Tot die tijd moeten Van Loen en Mike Obiku uitmaken wie in de punt van de aanval staat. Wie weet komen de doelpunten vanzelf. De treffer van Decheiver heeft ook meer dan een jaar op zich laten wachten. De man die in het seizoen '91-'92 achter Bergkamp tweede werd op de topscorerslijst, kwam vorig seizoen nauwelijks aan spelen toe door een zware knieblessure. Tegen Feyenoord voetbalde Decheiver nog te wisselvallig om van een geheel geslaagde terugkeer te spreken.
1993-09-05 | Speelronde 4 | NAC - Feyenoord 1-2 (0-0)
Opstelling NAC:
Trainer: Ronald Spelbos
Karelse; Wilnis, Brood, Sas, Koumans🟨; Lokhoff🟨, Zondervan, van Bremen; Remie, van Hooijdonk, Lammers⚽
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Refos, Heus⚽; Bosz, Scholten, Witschge; Taument🟨, van Loen⚽, Blinker🟨(67' Gorre)
Hoogtepunten:
58': 1-0 Lammers
73': 1-1 Heus (penalty)
85': 1-2 van Loen
Stadion: Fuji-Stadion, Breda
Toeschouwers: 11.200
Scheidsrechter: Blankenstein
Verslag:
Het publiek scandeerde zijn naam. Eindelijk. Johnny van Loen, Johnny van Loen. Bijna een half jaar geleden scoorde hij voor het laatst. Gisteren zorgde de zo verguisde Feyenoord-spits in de slotfase tegen NAC voor de bevrijdende tweede goal. Hij stond bij de tweede paal. Van Loen bofte dat zijn tegenstander Sas uitgleed. Een schuiver van dichtbij was genoeg om maandenlange frustratie even te vergeten.
Trainer Willem van Hanegem van Feyenoord gaf na afloop toe dat de goal van Van Loen hem extra bekoorde. “Zo'n doelpunt vlak voor tijd is altijd lekker, maar hem gun ik het nog 't meest. Hij werkt zich uit de naad, ook op de training.” De matchwinner zelf hoopt dat zijn schuiver voor een ommekeer zorgt. Dat hij niet meer wordt uitgejoeld. Dat het publiek niet meer om Joszef roept. Joszef Kiprich, de Hongaar die Feyenoord bijna persoonlijk aan de landstitel hielp met een paar beslissende doelpunten. Kiprich die dit seizoen nog niet gespeeld heeft door een hardnekkige knieblessure. Zijn terugkeer wordt niet eerder dan rond de jaarwisseling verwacht.
Voor Van Loen leek Kiprichs blessure een geschenk uit de hemel. Zelf had hij vorig seizoen niet goed gespeeld bij Feyenoord. Hoe kon hij Kiprich anders vervangen? “Het gekke is dat ik dat helemaal niet zo voel. In de voorbereiding hebben we vaak naast elkaar gespeeld. Dat ging hartstikke goed samen. Ook buiten het veld klikt het tussen ons. Hij is een soort clown.” De Utrechtse bonestaak en het Hongaarse hoge voorhoofd, ze delen de hotelkamer en gunnen elkaar het beste. Staan ze beiden in het veld, dan krijgen Blinker en Taument automatisch een verdedigendere rol.
Voor Van Loen (28) is Feyenoord zijn vierde profclub. Hij brak door bij FC Utrecht. Zijn transfer naar Roda JC was de beloning voor het vuile werk dat hij had opgekapt voor Willaart, de andere Utrecht-spits. Voor Roda speelde hij heldhaftige Europa-Cupwedstrijden in het oostblok. Hij voetbalde zich in de kijker bij Anderlecht, waar de loopbaan van Van Loen stagneerde. In Brussel werd hij gehoond om zijn gebrekkige motoriek. Van Loen was voornamelijk bankzitter. Des te verrassender was zijn transfer naar Ajax, twee seizoenen geleden. Ook in Amsterdam kreeg hij weinig speeltijd. Een tussentijdse verhuizing naar Feyenoord kwam vorig jaar als geroepen.
Daar hoort hij wel thuis. Daar spelen ze simpel voetbal, staat hard werken voorop. En Van Hanegem steunt Van Loen, ook als het tegenzit. “Van Loen is niet egostisch. Ik denk dat dat juist zijn fout is. Hij is de laatste jaren steeds meer in dienst van het elftal gaan spelen.” Van Loen beaamt dat hij meer kaatst dan scoort. “Maar dat doen Kieft en De Boer ook. Die scoren ook heel weinig.” De moderne spits speelt met de rug naar het doel. Hij krijgt weinig ruimte en al even weinig bruikbare ballen. Hij is een kaatser.
Over het algemeen is de cynische trainer mild voor zijn probleemkind. De kritiek van buitenaf is al groot genoeg, moet Van Hanegem haast denken. Vorig seizoen ging Van Loen door een diep dal. Hij zou zwetend in de auto gezeten hebben, op weg naar het stadion. Het doorgaans trouwe Feyenoord-legioen liet hem vallen. Hij dacht aan een virus. In het ziekenhuis konden ze niets vinden. Psychisch was het, maar hoe kom je daar vanaf?
Een doelpunt kan bevrijdend werken. Hoe moeilijk die kans ook was te verprutsen. Hoe onzelfzuchtig Van Loen ook is geworden. “Er valt zoveel van je af na zo'n doelpunt, dat is niet te beschrijven”, sprak hij na afloop. Van Hanegem zag het als een beloning. “Vorig jaar wist hij niet wat hij met een bal moest doen. Hij is al veel rustiger geworden.”
De lovende woorden ten spijt, ook tegen NAC speelde Van Loen aanvankelijk een heel ongelukkige wedstrijd. Meer dan de technisch begaafde Kiprich is Van Loen afhankelijk van zijn vleugelspitsen. Blinker heeft een goede voorzet. Taument is meer de man van de solo. Tegen NAC kreeg Van Loen twee grote kopkansen, twee keer knikte hij te zacht. Van Hanegems uitspraak bleek dat Van Loen een technisch zwakke kopper is, bleek te kloppen in Breda. Hij is lang, maar zijn timing en sprongkracht zijn matig. Eigenlijk is hij gewoon een hardwerkende spits. Een gatenvuller die genoegen neemt met een ondergeschikte rol.
Bij Utrecht sleurde hij voor Willaarts. In de oefencampagne van Feyenoord werkte hij voor Kiprich. Het hatelijke Joszef, Joszef kan hij missen als kiespijn. In Breda werd hij nog wel uitgemaakt voor André van Duin. Bij Anderlecht was "lantaarnpaal' zijn bijnaam. “Dat kan me eigenlijk niet zo veel schelen. Eigenlijk ga ik me juist sterker voelen als ze zulke dingen tegen me zeggen.” Een flauwe glimlach verscheen op een mager, licht getekend gelaat. De schlemiel heeft zijn gram gehaald.
1993-09-08 | Speelronde 5 | Feyenoord - FC Volendam 2-0 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Refos, Heus; Bosz, Scholten, Witschge (74' Maas); Taument⚽, van Loen (65' Obiku⚽), Blinker
Opstelling FC Volendam:
Trainer: Fritz Korbach
Zoetebier; Binken🟨, Pastoor, Molenaar, den Ouden; Koorn🟨, Steur (84' Petiet), Smeets (79' Bond); Wasiman, Vukov, Stefanovic
Hoogtepunten:
15': 1-0 Taument
90': 2-0 Obiku
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 20.236
Scheidsrechter: Reygwart
Verslag:
Feyenoord maakte gisteravond geen fout. Trainer Van Hanegem had bij de landskampioen zelfs reden tot lachen en niet alleen wegens de honderd procent score (tien uit vijf). Tot nu toe had het slechte spel hem hoofdpijn bezorgd, de verrichting tegen Volendam (2-0) beloofde een gezonde nachtrust. Slechts op de productiviteit van Feyenoord viel het nodige af te dingen. Het bleef bij treffers van Taument en Obiku.
1993-09-12 | Speelronde 6 | FC Groningen - Feyenoord 0-4 (0-0)
Opstelling FC Groningen:
Trainer: Wim Koevermans
Lodewijks; Reiziger, van Kessel🟨, Veenhof, Slor🟨; Boekweg, ter Avest, Wilson🟨; Olde Riekerink, Huizingh (34' Roossien🟨), Chlad
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Refos, Heus (35' Gorre⚽); Maas🟨 (76' Bosz), Scholten🟨, Witschge; Taument, van Loen⚽⚽, Blinker⚽
Hoogtepunten:
57': 0-1 Blinker
72': 0-2 van Loen (penalty)
87': 0-3 Gorre
90': 0-4 van Loen
Stadion: Oosterpark, Groningen
Toeschouwers: 14.081
Scheidsrechter: Uilenberg
Verslag:
Feyenoord weet wel raad met de zwakke elftallen van de eredivisie. Voor de zesde maal in successie wonnen de Rotterdammers van een op papier mindere tegenstander, dit keer van FC Groningen, de noordelijke club die zware tijden doormaakt. Groningen lijkt na de 4-0 nederlaag met twee punten uit zes duels een regelrechte degradatiekandidaat te worden.
Feyenoords tegenstander is letterlijk niet opgewassen tegen de fysieke kracht van de Rotterdammers. Elftallen die het toch al niet van hun technische vaardigheden moeten hebben, leggen het tegen Feyenoord ook op hun eigen terrein af. Op nationaal niveau heeft alleen Ajax het passende antwoord op het krachtvoetbal van zijn eeuwige rivaal. Een surplus aan techniek. FC Groningen mist die technische bagage en probeerde Feyenoord gisteren met hard voetbal te lijf te gaan. Tot halverwege de tweede helft lukte dat heel aardig, daarna stortte het fysiek mindere Groningen ineen.
Met het oog op de komende Europa-Cupduels tegen het IJslandse Akranes kon Feyenoord de grote overwinning goed gebruiken. De magere prestaties tot nu toe zorgden wel voor een maximale score, niet voor een overlopend zelfvertrouwen. Gevoelige jongens als Van Loen, Blinker en Taument moeten scoren of beslissende acties maken om over hun dode punt heen te komen. Tegen Groningen kwam de aanvalslinie weer een beetje tot leven. Blinker scoorde 1-0 na een afgeslagen inzet van Taument. Van Loen benutte een penalty en scoorde uit een voorzet van Taument op fraaie wijze 4-0. De derde Feyenoord-goal ontstond nadat Blinker in buitenspelpositie richting de Groningse doelman Lodewijks mocht afstormen. De linkerspits behield het overzicht en bood Gorré een niet te missen kans.
Ruim een uur zat die forse score er helemaal niet in, maar Feyenoord heeft engelengeduld. Het elftal wacht op de kansen die zich aan het eind van de wedstrijd voordoen. Dan is de tegenstander, conditioneel en fysiek altijd de mindere, rijp voor de knock out. Tot die tijd veroorloven de landskampioenen zich een saai spelbeeld met veel klutsvoetbal. Dat leidt gek genoeg nooit tot grote kansen voor de tegenstander. Daarvoor is de Rotterdamse defensie te sterk.
Met name Van Gobbel is een lastige obstakel. Hij is op snelheid niet te verslaan. Zijn zwager Refos toont zich een bijna even betrouwbare mandekker en lijkt een basisplaats te hebben veroverd. John Metgod is de dupe van de omzetting. Hij heeft zijn plaats als libero moeten afstaan aan John de Wolf. Trainer Willem van Hanegem gaf eerder al blijk weinig sympathie voor de voetballer Metgod te hebben.
Alleen het middenveld moet nog beter. Voor de rest is Van Hanegem redelijk tevreden. Hij ziet een stijgende vorm bij zijn ploeg, maar beseft waarschijnlijk dat zijn middenlinie nooit oogstrelend zal spelen. Bosz, Maas en Scholten zijn gatenvullers. Alleen Rob Witschge heeft meer mogelijkheden, maar de international loopt al weken schijnbaar doelloos te voetballen. Tikkie breed, kort sprintje en weer een tikkie terug. Het moet Van Hanegem pijn doen dat zijn late opvolger zo anoniem over het veld hobbelt.
Gisteren speelde de oudste Witschge het gros van de tijd als linksback, ter vervanging van de geblesseerd uitgevallen Heus. Die liep een spierscheuring op en ontbreekt in ieder geval aanstaande woensdag tegen Akranes. Ook Van Gobbel en Blinker spelen niet op IJsland. Zij zijn geschorst.
1993-09-26 | Speelronde 7 | Feyenoord - Go Ahead 1-0 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Maas, Heus; Bosz, Scholten⚽, Witschge🟨; Taument, Obiku (72' van Loen), Blinker
Opstelling Go Ahead:
Trainer: Henk ten Cate
Ensink🟨; van Blerk🟨, Arts, Schenning, Hilshoff; Bosvelt, Steinmann, Marbus🟨; van Pothoven (64' Michels), Heering, Knippenberg🟨(88' Rorije)
Hoogtepunten:
86': 1-0 Scholten
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 20.487
Scheidsrechter: Lammers
Verslag:
Drie minuten voor tijd kwam Feyenoord, de nieuwe koploper in de eredivisie, tegen Go Ahead Eagles toch nog aan het verlossende doelpunt.
Arnold Scholten kreeg na een doorgekopte bal van invaller Van Loen schuin voor het doel een schietkans. Keeper Frank Ensink stopte het schot, maar Scholten kwam mede omdat er een tegenstander uitgleed weer in balbezit en schoot toen wel raak, 1-0.
Dezelfde Scholten had halverwege de tweede helft bijna een fatale fout gemaakt. Hij verspeelde de bal op eigen helft. De vrij gekomen Schenning schoot echter te zwak in. Feyenoord had een groot veldoverwicht, maar Go Ahead, dat in uitwedstrijden nog geen punt behaalde, kreeg ook de nodige kansen. “En als je die niet maakt, weet je dat je in De Kuip tegen een deuk gaat oplopen”, was het commentaar van de verliezende trainer Henk ten Cate.
Bij Go Ahead verrichtte doelman Ensink een aantal goede reddingen. Hij was de derde keuze, achter basiskeeper Rufai en Jan Bos die vlak voor het begin die geblesseerd bleek te zijn aan zijn hand.
1993-10-04 | Speelronde 8 | sc Heerenveen - Feyenoord 1-3 (1-1)
Opstelling Heerenveen:
Trainer: Foppe de Haan
L'Ami; Doesburg, Oosterveer (41' ten Voorde), Verbeek🟨, Groen; Roelofsen, Regtop (74' Tammer), de Visser; Echteld, Keur⚽, Schaap🟨
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Refos🟨, Maas; Bosz (75' Metgod), Scholten, Witschge⚽; Taument, van Loen⚽, Blinker⚽
Hoogtepunten:
5': 0-1 Witschge
7': 1-1 Keur
75': 1-2 van Loen
84': 1-3 Blinker
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 14.000
Scheidsrechter: van der Ende
Verslag:
Zoals in de meeste wedstrijden in deze competitie sloeg Feyenoord gisteravond tegen Heerenveen in de slotfase toe. Een onverwachte bevlieging bezorgde de koploper uit de eredivisie zestien minuten voor tijd een beslissende 2-1 voorsprong. John van Loen scoorde vallend met het hoofd na een voorzet van Regi Blinker van de linkerflank. Ulrich van Gobbel had hem met een verre pass vrij gespeeld. Negen minuten later bepaalde Blinker de eindstand op 3-1.
Daarvoor had Ed de Goey Feyenoord voor het eerste puntverlies behoed. De doelman van Oranje verrichtte in het eerste kwartier van de tweede helft drie uitstekende reddingen op twee kopballen van Piet Keur en een schot van Gerrie Schaap. Met name de laatste handeling was subliem.
De Goey werd in de beginfase wel gepasseerd door een kopbal van Keur, die vanf de achterlijn knap werd aangespeeld door Erik Regtop. Rob Witschge had, geheel vrijstaand, al na zeven minuten uit een dieptepass van uitblinker John de Wolf Feyenoord op 1-0 gezet.
Het is bijna een wonder te noemen dat de zeer boeiende wedstrijd in het uitverkochte Abe Lenstra-stadion (14.000 toeschouwers) slechts vier doelpunten opleverde. Beide ploegen kregen handenvol kansen om te scoren. Evenals De Goey bij Feyenoord keepte Carlo l'Ami aan Heerenveen-zijde een uitstekend duel. Hij incasseerde gisteravond wel zijn eerste tegentreffers in deze competitie op eigen veld. Zijn club verloor voor het eerst sinds twaalf maanden een thuisduel. Op 17 oktober won FC Zwolle als laatste bezoekende club een wedstrijd in Heerenveen.
1993-10-17 | Speelronde 9 | Feyenoord - Willem II 2-0 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos, de Wolf, Metgod, Maas (22' Gorre); Bosz, Scholten🟨, Witschge; Taument🟨(83' Obiku), van Loen⚽, Blinker⚽
Opstelling Willem II:
Trainer: Jan Reker
Jansen; Bogers, Smits🟨, Hofstede🟨, van Hintum; Meijs, van Geel, Feskens; Stewart, van Arum (57' Abdellaoui), Sylla
Hoogtepunten:
5': 1-0 van Loen
89': 2-0 Blinker
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 26.662
Scheidsrechter: Jol
Verslag:
Feyenoord had gisteren van middenmoter Willem II moeten verliezen, maar is deze week toch niet kansloos tegen Porto en Ajax. Want de Nederlandse kampioen heeft Ed de Goey in het doel staan. De 26-jarige keeper houdt elke week wel een paar ogenschijnlijk onhoudbare ballen tegen. “Hij is niet beter geworden, maar constanter. Hij is nu gewoon constant in topvorm”, zegt Feyenoords keeperstrainer Pim Doesburg, zelf achtvoudig international.
Willem II-trainer Jan Reker haalde er gisteren zelfs een interland van ruim 37 jaar geleden bij om De Goey te complimenteren met zijn spel. “Toen stond er in de kranten "België-Van der Hart 0-1'. Vandaag was het "De Goey-Willem II 2-0'.” Collega Van Hanegem met een brede grijns: “We hebben na afloop ook alleen maar De Goey gefeliciteerd. En Pim.”
De kritische Doesburg heeft in elke keepersbespreking na een wedstrijd aanmerkingen op Ed de Goey. Het kan volgens hem altijd beter. Na Willem II hield de trainer bij wijze van hoge uitzondering zijn mond. “Hoe kan ik nou kritiek op hem hebben als de andere Feyenoorders zo slecht speelden? Ed stak er deze keer heel ver bovenuit.”
Zelfs de kritische Doesburg gaf gisteren enthousiast toe van De Goey te hebben genoten. Hij zag de doelman onder meer een kopbal van Van Arum uit zijn doel stompen en toen dezelfde speler op drie meter van het doel de bal intikte ranselde De Goey 'm met een soort tijgersprong uit zijn kooi. Doesburg: “Zo'n goede reflex is uniek voor iemand met zijn lengte.”
De Goey heeft ook het optimale geluk van een topkeeper. Tegen Willem II werd hij na rust een keer gepasseerd door Stewart, maar toen kwam Refos zijn keeper te hulp. En afgelopen woensdag schoten de Engelsen buiten bereik van De Goey twee keer op de paal. “Elke topspeler heeft geluk”, aldus Doesburg. Helemaal onverklaarbaar is dat volgens de ex-international niet. “Je moet als speler heel scherp spelen om iemand als De Goey te verslaan. Dan moet je bijna wel op de lat of op de paal schieten.”
Doesburg kent de keeper De Goey beter dan wie ook. Hij traint hem ook bij het Nederlands elftal. “Hij is gewillig, luistert goed en leert snel.” Volgens Doesburg zocht Feyenoord drie jaar geleden in eerste instantie “een degelijke keeper”. De keuze viel op De Goey van Sparta. Hij had de zware opgave het "meubelstuk' Hiele te vervangen. Toch leek De Goey nooit een nieuweling in De Kuip. Vervolgens kon de volgende stap, het Nederlands elftal, sneller dan verwacht worden gezet. Dat kwam vooral door “ongelukjes van anderen”, aldus Doesburg. Hij doelt op het bedanken van Van Breukelen en de blunders van Menzo.
De Goey keepte op 16 december van het vorig jaar zijn eerste interland, in Istanboel tegen Turkije. Hij staat nu op zeven duels voor Oranje en kan op een zeer hoog aantal uitkomen. PSV'er Hans van Breukelen is momenteel de Nederlandse keeper met de meeste interlands, 73. Hij maakte op 24-jarige leeftijd zijn debuut. De Goey was 25.
Van Breukelen staat te boek als een absolute topkeeper. Toch heeft hij een behoorlijke serie blunders achter zijn naam. Iedereen in het voetbal weet die zo op te noemen. Opmerkelijk genoeg hebben bij De Goey zich dergelijke dieptepunten nog niet voorgedaan. “Maar bij Ed kan je ook op zo'n moment wachten. Elke keeper krijgt er mee te maken”, aldus Doesburg. “We moeten alleen zorgen dat het zo lang mogelijk uitblijft.”
De Goey kende zijn mindere momenten, maar die hadden geen vergaande gevolgen. Tijdens zijn Oranje-debuut liep hij een keer helemaal verkeerd uit, maar de Turk Orhan verzuimde er van te profiteren. Bij Feyenoord reageerde De Goey vorig seizoen een paar wedstrijden achtereen aarzelend op hoge voorzetten. Dat leverde toen tegentreffers op tegen RKC en Luzern. De Goey is niet bang voor De Blunder. Hij is nuchter. “Hoe gekker ik ben, hoe rustiger hij wordt”, aldus Doesburg, zelf vroeger een zenuwpees in het doel.
Van keepers wordt beweerd dat ze een beetje gek zijn. Daarom vallen ze ook buiten het veld op. Van Breukelen, Hiele, Schrijvers en Jongbloed zijn daar voorbeelden van. De Goey valt echter alleen op door zijn onopvallendheid. Hij is nooit te betrappen op een opmerkelijke uitspraak en bedient zich veelvuldig van zijn stopwoorden “lekker” en “zeker weten”. De Gouwenaar: “Ik ben een binnenvetter.”
Bij Feyenoord trekt hij met niemand echt op. Na de wedstrijden neemt hij meestal de achterdeur van de kleedkamergang. Niemand doet daar moeilijk over. De Goey weet zelf wat het beste voor hem is. “Ik ben niet iemand die rare dingen doet.” Doesburg bestrijdt echter dat De Goey als keeper geen uitstraling zou hebben. “Zelfs als hij geen ballen krijgt, maakt hij op mij op het veld een hele zekere indruk. Zo van: bij mij krijg je er toch geen eentje in!”
Het laat De Goey, in de vijf thuiswedstrijden van dit seizoen nog ongeslagen, zeker niet koud als hij complimenten krijgt of wordt toegezongen. Dat gebeurde gisteren natuurlijk veelvuldig. Het 'Oe A Ed de Goey', zijn eigen leuze, galmde door het stadion. Bij concurrent PSV maakten ze er ooit een persiflage op, 'Oh A Ed Konijn'. Maar dat wordt tegenwoordig niet meer gezongen, want echte toppers behoren niet uitgescholden te worden, óók niet door de vijand.
1993-10-24 | Speelronde 10 | Ajax - Feyenoord 2-2 (1-2)
Opstelling Ajax:
Trainer: Louis van Gaal
van der Sar; Kreek (30' Silooy🟨), Blind🟨, F. de Boer, van den Brom; R. de Boer, Alflen (77' Reuser), Seedorf; Finidi, Litmanen⚽⚽, Overmars
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos, de Wolf🟨, Metgod, Heus; Bosz, Scholten⚽(78' Gorre), Witschge; Esajas⚽, van Loen, Blinker (80' Obiku)
Hoogtepunten:
6': 0-1 Scholten
18': 0-2 Esajas
21': 1-2 Litmanen
88': 2-2 Litmanen
Stadion: Olympisch Stadion, Amsterdam
Toeschouwers: 41.395
Scheidsrechter: Blankenstein
Verslag:
Ajax begon de wedstrijd in het Olympisch Stadion tegen Feyenoord met windvoordeel.
In de vijfde minuut trof Arnold Scholten met een laag schot, na een chaotische aanval, doel: 0-1. Ajax zette een offensief in, waarbij rechtermiddenvelder Seedorf zich onderscheidde. Veel kansen kreeg het Amsterdamse elftal nog niet. Totdat Réfos in de zeventiende minuut de doorgebroken Litmanen in het strafschopgebied de voet dwars zette. Scheidsrechter Blankenstein zag er geen strafschop in.Drie minuten later scoorde Esajas na een uitval van Feyenoord 2-0. Van Loen legde de bal terug, waarna Esajas nog gelukkig doel trof. Ajax antwoordde vrijwel onmiddellijk. Litmanen schoot de bal na een voorzet van Blind met een halve omhaal schitterend via de binnenkant van de paal in: 2-1.
Feyenoord kwam daarna niet meer over de middenlijn. De Rotterdammers speelden zonder rechtsbuiten (Taument is geschorst), waardoor bij Ajax linksback Kreek een aanvallende rol kon vervullen. Voor Ajax-trainer Van Gaal het sein libero Frank de Boer op Kreeks plaats te zetten. Blind werd weer laatste man.
Twee minuten na rust verscheen Seedorf plotseling alleen voor De Goey. Met een subtiel tikje met de buitenkant van de voet passeerde hij de doelman. Bosz redde op de doellijn. Vier minuten later stond Van den Brom plotseling voor De Goey. Hij schoot te zacht in. Bij de eerste Feyenoord-aanval na rust probeerde Blinker zich langs twee-Ajax-verdedigers te wurmen. Hij viel, maar kreeg geen strafschop. De Wolf kreeg een gele kaart wegens een overtreding op Ronald de Boer. Ook Blind kreeg geel na zijn zesde overtreding.
Blind vergreep zich aan Bosz, maar kreeg geen gele kaart. Silooy kreeg wel geel nadat hij Blinker had vastgepakt. Bij Feyenoord verving Gorré Scholten, Obiku Blinker en bij Ajax kwam Reuser in de plaats van Alflen. Vier minuten voor tijd leverde Obiku het eerste Feyenoord-schot af. Van der Sar stopte de bal bekwaam. Twee minuten voor tijd maakte Litmanen met een kopbal gelijk. Een voorzet van Ronald de Boer werd door George doorgetikt naar Litmanen: 2-2
1993-10-27 | Speelronde 11 | VVV - Feyenoord 1-1 (1-0)
Opstelling VVV:
Trainer: Frans Korver
Roox🟨; Derix, Janfada, Hanssen, Polman; Smits, Laros🟨, Driessen (79' van Leenders); Verberne, Graef⚽(60' Hasselbaink), Torken
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Fraser, de Wolf, Refos, Heus; Bosz (46' Gorre), Scholten, Witschge; Taument (75' Gunnlaugsson), Obiku⚽🟨, Blinker🟨
Hoogtepunten:
32': 1-0 Graef
67': 1-1 Obiku
Stadion: De Koel, Venlo
Toeschouwers: 12.400
Scheidsrechter: van der Ende
Verslag:
Feyenoord voetbalt een kampioen onwaardig, maar is ook in de elfde speelronde ongeslagen gebleven. Met scheidsrechter Van der Ende en zijn hulpjes langs de lijn op de hand van de Rotterdammers, behaalde de titelhouder na negen zeges het tweede gelijke spel. Op de 2-2 bij Ajax afgelopen zondag, volgde gisteravond een 1-1 gelijkspel bij VVV in Venlo, vorig jaar kampioen van de eerste divisie.
Trainer Frans Körver van VVV, dat zijn laatste thuiswedstrijd met 7-1 verloor van MVV, had zo zijn eigen gedachten over de gelijkmaker van Feyenoord. “Minstens twee meter buitenspel”, vond hij van de positie van Obiku op het moment dat Gorré zijn pass verzond. “We stonden met 1-0 voor en Feyenoord was niet in staat een normale goal te maken.” Een schande, vond Körver het uitblijven van het vlagsignaal door grensrechter Bout.
De Limburger bracht nog een moment in een herinnering. Het was ruim een kwartier na rust, toen de voor Graef ingevallen Hasselbaink alleen op De Goey afstormde. Hij faalde. Körver: “Als hij de ogen sluit en 2-0 maakt, is het over en kunnen we naar binnen. Wij waren negentig minuten lang de evenknie van het grote Feyenoord, toch een ploeg van 20 miljoen gulden.”
Feyenoord, zonder de geschorsten Van Loen en Van Gobbel maar met de na vier wedstrijden straf teruggekeerde Fräser, hield de bal het eerste half uur vrij eenvoudig in de ploeg. Kansen bleven uit. Alleen Obiku schoot eenmaal rakelings voorlangs. VVV bracht aanvankelijk helemaal niets in aanvallend opzicht, of het moest het opvallende aantal keren zijn dat Graef, Torken en Laros buitenspel liepen. Het leek wel of ze daarop hadden geoefend.
Op het moment dat Feyenoord de druk opvoerde, kwam VVV op 1-0, toen Polman een voor Obiku bestemde dieptepass onderschepte en in een keer Torken wegstuurde. Diens perfecte voorzet was een simpele prooi voor Maurice Graef. Vorig seizoen was de 24-jarige spits topschutter van de eerste divisie met 29 doelpunten. Dit jaar trof hij al voor de achtste keer doel.
Na rust gebeurde van alles, met hoofdrollen voor de grensrechters Roelofsen en Bout. De eerste vlagde op het moment dat Graef doorbrak, terwijl Torken buitenspel stond. De spits was zo onverstandig door te voetballen en werd hardhandig gevloerd door doelman De Goey. Graef, die achteraf zei het fluitsignaal niet te hebben gehoord, werd nog een keer opgelapt, maar toen hij weer neerging kwam Hasselbaink hem vervangen.
Even later hield Roelofsens collega Bout de vlag langs het lichaam, na een pass van Gorré op Obiku. VVV waande zich zeker van buitenspel, Obiku passeerde Roox en scoorde. Een belegering van Bout volgde, maar het doelpunt bleef geldig. De slecht voetballende kampioen drong nauwelijks aan op meer. VVV, dat van Körver 110 procent inzet moest tonen, ramde de ballen vaak blind weg en hoopte op sprinter Hasselbaink. Feyenoord-trainer Meijer stelde dat na de belabberde tweede helft 1-1 een normale uitslag was. Hij wees op de moeite die het kost de ploeg elke keer weer scherp te krijgen, in een programma met wedstrijden in het weekeinde en op woensdag. “Iedere keer moeten we de ploeg overtuigen dat de tegenstander ons de eerste nederlaag wil toebrengen.”
FC Groningen en Volendam hebben gisteravond in Groningen met slecht voetbal in laag tempo met 0-0 gelijkgespeeld. Het maximaal bereikbare voor twee elftallen, die hun lage plaats op de ranglijst volledig waarmaakten. De coaches konden tevreden zijn met één punt, de ruim 10.000 toeschouwers niet met de wedstrijd.
1993-10-31 | Speelronde 12 | Feyenoord - MVV 4-0 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel⚽, de Wolf, Fraser, Heus; Bosz (75' Gorre), Scholten⚽, Witschge⚽; Taument, van Loen⚽, Blinker
Opstelling MVV:
Trainer: Sef Vergoossen
van Grinsven; Libregts, Reijners, van As🟨, Thal🟨; Delahaye, Visser, Lanckohr; Joordens, Roelofsen, Hofman
Hoogtepunten:
39': 1-0 van Loen (penalty)
73': 2-0 van Gobbel
85': 3-0 Witschge
90': 4-0 Scholten
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 23.700
Scheidsrechter: van Vliet
Verslag:
De omstreden strafschop die John van Loen vlak voor rust benutte betekende de ommekeer voor Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen MVV. Taument was neergelegd door Roelofsen, maar die beging de overtreding duidelijk buiten het strafschopgebied. Hij kreeg ook geen kaart van arbiter Van Vliet.
In de tweede helft speelde Feyenoord veel overtuigender dan voor rust. Fräser en Van Loen misten al snel opgelegde kansen. De enige MVV-spits, Visser, kreeg in de 52ste minuut een kans na goed voorbereidend werk van Hofman. De Goey keek de schuiver naast.
Een kwartier voor tijd zag scheidsrechter Van Vliet geen buitenspel in de positie van Van Gobbel. De Feyenoord-speler, die zijn schorsing van vier duels heeft uitgezeten, frommelde de bal over de doellijn, 2-0. Vijf minuten voor het eindsignaal zorgde Witschge met een geplaatste schuiver in de korte hoek voor de derde Rotterdamse treffer. In blessuretijd verlengde Scholten met het hoofd een kopbal van De Wolf, 4-0.
Bij Feyenoord zat Metgod op de tribune. Bosz maakte halverwege de tweede helft plaats voor Gorré. Bosz is wegens een schorsing niet speelgerechtigd tegen Porto. Zijn beoogde vervanger is Rob Maas. Die had gisteren nog een trainingsachterstand.
1993-11-07 | Speelronde 13 | Sparta - Feyenoord 3-4 (1-1)
Opstelling Sparta:
Trainer: Han Berger
Metgod; Veldman, G. de Nooijer, van Eck⚽, Bogarde⚽; de Bruin (77' Klomp), van der Laan (81' de Getrouwe), Valke⚽; van den Berg, D. de Nooijer, Jalink
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf (28' Metgod), Refos (84' Heus), Fraser; Maas⚽🟨, Scholten, Witschge⚽; Taument⚽, van Loen, Blinker⚽
Hoogtepunten:
22': 0-1 Witschge
40': 1-1 Bogarde
49': 1-2 Blinker
56': 1-3 Taument
69': 2-3 van Eck
75': 2-4 Maas
90': 3-4 Valke (penalty)
Stadion: Spangen, Rotterdam
Toeschouwers: 13.500
Scheidsrechter: Luinge
Verslag:
Sparta-Feyenoord (3-4) was van een heel laag niveau, maar door door de vele kansen die zich voordeden af en toe best aantrekkelijk. De uitslag had net zo goed 5-5, 6-7 of 7-8 kunnen zijn. Feyenoord kwam na 23 minuten op 1-0 door een kopbal van Witschge, maar kon na het uitvallen van aanvoerder De Wolf (liesblessure, invaller Metgod) de voorsprong niet behouden. Nog voor rust zorgde Bogarde, ook koppend, voor de gelijkmaker.
Blinker zette Feyenoord met een laag afstandschot vroeg in de tweede helft op 2-1. Taument bracht de marge zeven minuten later zelfs op twee. Feyenoord verzuimde daarna nog meer afstand te nemen zodat Sparta door zijn tweede treffer (Van Eck) weer hoop op een goed resultaat kreeg. Na een half uur zorgde Maas echter voor 4-2. Daarna kregen beide teams legio kansen. Maas raakte de lat. In blessuretijd bepaalde Valke met een benutte strafschop de eindstand op 4-3.
1993-11-21 | Speelronde 14 | Feyenoord - Vitesse 1-1 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf🚫, Fraser, Heus; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, van Loen⚽(62' Kiprich), Blinker (75' Larsson)
Opstelling Vitesse:
Trainer: Herbert Neumann
van der Gouw; Iroha (78' Kotsten), Vermeulen🟨, van de Looi🟨, Larossi🟨; Cocu, Gillhaus, Laamers; Helder (89' Pothuizen), Loeffen, Latuheru
Hoogtepunten:
34': 1-0 van Loen (penalty)
66': 1-1 de Wolf (eigen goal)
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 26.873
Scheidsrechter: Blankenstein
Verslag:
Een melancholische Hongaar wordt in Feyenoord-kringen humor toegedicht omdat hij slechts puft en glimlacht wanneer de wereld hem toespreekt. Een grote, stoere Rotterdamse verdediger met lange blonde manen en een baard is al gauw een Griekse held. En dan zijn er nog twee donkere, modieuze, langgelokte dribbelaars, een roodharige, spichtige, houterige spits, een paar donkere, snelle, robuuste, kaalgeschoren verdedigers en een boomlange, onverstoorbare doelman. Hun trainer is een tragikomiek.
Het moet gezegd, Henryk Larsson mistaat niet in dit bonte gezelschap. De kleur van zijn huid en zijn haren zijn wat onbestemd. Hij is Zweed met Kaapverdisch bloed. Zijn witgeel-bruinige haren zijn lang en volgens de rasta-beginselen geknoopt. Wanneer hij voetbalt bindt hij ze samen met een witte band. Hij is 21 jaar, klein, snel, behendig, doeltreffend en sinds twee wedstrijden Zweeds international.
Met een vreemdsoortige Zweed, een Hongaar, een Nigeriaan, twee IJslanders en al die uiteenlopende Nederlandse types vormt de Feyenoord-selectie een aantrekkelijk reclame-object. John de Wolf is big business, lezen we in de krant van Feyenoord. Zijn toekomst is sinds kort verzekerd als commercieel pr-man van een onderneming in bedrijvenschoonmaak en beveiliging. Zijn uiterlijk is als dat van Feyenoord meer dan zijn voetbalkwaliteiten zijn handelsmerk geworden. De verpakking van het Feyenoord-voetbal is aantrekkelijker dan de inhoud.
Voetbal is commercieel geworden, voetbal is marketing. Als voetbal niet verkoopt als sport, moet het op een andere manier aan de man worden gebracht. Niet eens meer als amusement, maar als handelswaar. Zelfs als het voetbalspel degelijk en doeltreffend is, vraagt het om versiering. Kortgeknipte, onberispelijke spelers moeten wel heel begaafde technische voetballers zijn, willen zij tot de verbeelding spreken. In tegenstelling tot die van Feyenoord is het uiterlijk van de spelers van Ajax allerminst extreem.
Bewust in de zin van marketing-gericht is de uitstraling van Feyenoord waarschijnlijk niet eens. Maar wat men ook van Feyenoord mag denken, Feyenoord is spraakmakend. En daaraan zal de club voor een belangrijk deel zijn huidige grote populariteit danken. Vergeleken met Feyenoord is Ajax ondanks het vaak mooie voetbal saai. Omdat mooi gauw kan vervelen.
Als er bij wedstrijden van Feyenoord geen opstootje is, als er geen ophef is of verontwaardiging, dan is er tegenwoordig iets mis bij Feyenoord. Hemelse blijdschap bij een overwinning, immens verdriet bij een uitschakeling voor bijvoorbeeld de Europa Cup alsof er niets onrechtvaardigers bestaat.
Feyenoord speelt zijn slachtofferrol als geen ander. Een soort Calimero-complex. Zoveel pathos als na de uitschakeling door FC Porto is zelden vertoond. Altijd wordt Feyenoord geslagen. Altijd gaat Feyenoord gebukt onder de verering voor Ajax. Altijd zet Feyenoord zich af. Altijd zal Feyenoord het landskampioenschap vieren als een revanche op Ajax.
De manier waarop de Rotterdammers voetballen is gebaseerd op de strijd tegen de grote broer. Zo sterk als ze ondanks hun tekortkomingen ten opzichte van Ajax zijn gaan voetballen, doet denken aan de manier waarop Michael Jordan de beste basketballer ter wereld werd. Hij werd groot en sterk door als jongen altijd basketpartijtjes te spelen tegen zijn grote broer.
Feyenoord is een team, Feyenoord is een vriendenelftal, Feyenoord staat dichter bij het volk. Al dat soort kwalificaties wordt gebruikt wanneer de grootheid van Ajax ter sprake komt. De trainers zouden zo graag willen dat de spelers van hun eigen kracht uitgingen. Maar ze slagen er maar niet in hun elftal te laten spelen zoals zij denken dat het moet.
Henryk Larsson zou een voetballer kunnen zijn die iets extra's aan het spel van Feyenoord toevoegt. In Zweden wordt de spits van middenmoter Helsingborg beschouwd als een groot talent. Een kwartier voor het einde van de thuiswedstrijd tegen Vitesse mocht Larsson invallen voor Blinker. Zijn eerste acties waren onwennig. Hij is niet gewend met meer dan twee spitsen te spelen. De kleine aanvaller werd door zijn medespelers op een manier aangespeeld die duidde op onbekendheid: hard en hoog.
Het bevroren veld lag Larsson niet, bekende hij na afloop toen hij door een elftal meegereisde Zweedse journalisten werd ondervraagd. In Zweden wordt de voetbalcompetitie stilgelegd zodra de eerste signalen van de winter voelbaar zijn. Ove Kindvall, de beroemdste Zweed in Feyenoord-shirt, maakte altijd een mindere periode door tijdens de Nederlandse wintermaanden.
Het was Kindvall die de huidige Feyenoord-leiding attendeerde op het talent Larsson. Of hij een vaste kracht wordt, is niet zeker. Hij zal de concurrentiestrijd moeten aangaan met Kiprich, Van Loen en Obiku. En misschien vormt hij wel een bedreiging voor Blinker en Taument. Het is nog de vraag, beweert Van Hanegem voorzichtig, of Larsson in het team past.
Hij heeft in elk geval uitstraling. Dat exotische schijnt goed te werken op het gemoed van de Feyenoord-aanhang. De fotografen zijn blij. Feyenoord heeft er een trekpleister bij. Nog even en Larsson vormt met Blinker en Taument de langharigste voorhoede van het Nederlandse voetbal. Dat zou pas een goed reclame-object zijn. De verpakking van het produkt trekt meer aandacht dan de inhoud.
1993-11-28 | Speelronde 15 | PSV - Feyenoord 1-3 (1-1)
Opstelling PSV:
Trainer: Aad de Mos
van Breukelen; de Jong🟨, van der Gaag, Koeman, Numan; van Mol, Lamptey⚽, Bwalya; Linskens (63' van Ankeren), Kieft🟨, hoekstra (75' Popescu)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel (60' Maas), de Wolf🟨(88' Obiku), Fraser, Heus; Bosz, Scholten🟨, Witschge; Taument⚽⚽, van Loen, Blinker⚽
Hoogtepunten:
16': 0-1 Taument
23': 1-1 Lamptey
85': 1-2 Blinker
90': 1-3 Taument
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 29.500
Scheidsrechter: Uilenberg
Verslag:
Feyenoord was in Eindhoven de betere ploeg. PSV had de betere reserves. Naast trainer De Mos zaten Popescu, Van Tiggelen, Van Ankeren en Meijer op de wisselbank. Feyenoord had het beste van het spel en de beste kansen. Na zeventien minuten scoorde Taument beheerst 0-1. Hij schudde eerst Van Mol van zich af en omspeelde toen doelman Van Breukelen. De wedstrijd werd hard. Scheidsrechter Uilenberg gaf de PSV'ers Kieft en De Jong en de Feyenoorders Scholten en De Wolf een gele kaart. Na een voorzet van PSV'er Numan in de 23ste minuut verkeek Feyenoord-doelman De Goey zich op een door het hardbevroren veld opstuitende bal. Lamptey profiteerde: 1-1.
Feyenoord raakte in de war door het tegendoelpunt. PSV kreeg weer kansen. Blinker daarentegen had een zeldzame kans toen hij op de rand van buitenspel mocht doorlopen. Hij schoot echter over doelman Van Breukelen en het doel heen. Bij Feyenoord moest Van Gobbel een kwartier na rust wegens een blessure plaats maken voor Maas. Van Ankeren verving bij PSV Linskens en Popescu Hoekstra. Nog geen vier minuten voor het einde profiteerde Blinker voor Feyenoord na een verdedigingsfout van De Jong en Kalusha. Met een mooie stiftbal scoord hij 1-2. PSV antwoordde met een fraai schot van Koeman dat De Goey stopte. Maar in de laatste minuut scoorde Taument na een counter 1-3.
1993-12-05 | Speelronde 16 | Feyenoord - FC Utrecht 1-1 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Esajas🟨(66' Metgod), Fraser, Refos, Heus; Bosz, Maas, Witschge; Taument⚽, van Loen (46' Kiprich), Blinker
Opstelling FC Utrecht:
Trainer: Leo van Veen
van Ede; Plugboer, Vierklau, de Kock⚽, van der Meer; van der Net, Bijl, de Jong (79' Kelders); de Kruyff, Smolarek🟨(55' Oosterhuis), van der Ark
Hoogtepunten:
52': 1-0 Taument
90': 1-1 de Kock
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 24.053
Scheidsrechter: Houben
Verslag:
Vaak is de wedstrijd die ná een topper volgt de moeilijkste, moeilijker nog dan de topper zelf. Zo'n topduel vergt veel van de krachten, levert meestal meer blessures en kaarten op dan normaal zodat er een aantal spelers de volgende keer niet kan meedoen. En dan is er ook nog de motivatie die na alle spanning en aandacht waarschijnlijk lang niet zo groot is tegen de aanstaande, minder aansprekende en sterke tegenstander.
Dat ondervond Feyenoord gisteren allemaal. De Rotterdammers ontkenden weliswaar dat ze na de euforie rondom de glorieuze 3-1 tegen PSV van verleden week minder geconcentreerd en geladen waren voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Toch moet dat onbewust het geval zijn geweest, want een andere verklaring voor het slappe en af en toe gemakzuchtige spel van het team is moeilijk te bedenken. Trainer Van Hanegem zei na afloop dat hij al aan de spelers, die aan de zijlijn de ingooien namen, had kunnen zien dat er iets niet in orde was bij Feyenoord.
Door de wedstrijd tegen PSV konden De Wolf, Scholten en Van Gobbel niet meedoen tegen Utrecht. De eerste twee kregen tijdens de slijtageslag in Eindhoven hun derde gele kaart en de laatstgenoemde brak een teen. Het ontbreken van captain John de Wolf, met de week een grotere rots in de branding bij Feyenoord, was natuurlijk erg vervelend, maar dat uitgerekend ook Ulrich van Gobbel er niet bij kon zijn betekende dubbele pech. Beiden zijn centrumverdediger.
Indien één van twee had kunnen of mogen meedoen zouden er geen problemen zijn geweest. Henk Fräser kan goed met beiden in de defensie spelen. Nu moest er een andere verdedigingspartner voor hem worden gevonden. Aangezien bij Utrecht de kopsterke Van der Ark in de aanval staat moest er óf een lange voorstopper óf een ausputzer - en dan Fräser dus als voorstopper - bijkomen. Veteraan John Metgod, de ex-aanvoerder, leek, als laatste man, de meest voor de hand liggende keuze. Hij begon echter op de reservebank.
Van Hanegem en Meijer kozen voor de 19-jarige Harvey Esajas in het basisteam. Hij moest bij Van der Ark blijven. En dan kon Fräser, aldus de tactische uitleg na afloop, af en toe doorschuiven naar het middenveld en daar zijn ploeggenoten assisteren. Veel kwam daar echter niet van terecht. De bedoeling zal ongetwijfeld goed zijn geweest.
Aan de andere kant bleek andermaal dat de Feyenoord-trainers Metgod als basisspeler hebben afgeschreven. Zijn ervaring, inzicht en kopkwaliteiten hadden gisteren niet misstaan in een elftal zonder de belangrijke De Wolf. Metgod weet al een tijd waaraan hij toe is. Protesteren heeft geen zin meer. Hij wil in de herfst van zijn carrière het liefst nog een keer worden verkocht of uitgeleend, maar daar voelt technisch directeur Wim Jansen vooralsnog niets voor. Metgod kan nog steeds nuttig zijn voor Feyenoord, al is het maar voor even.
Hij viel tegen Utrecht 25 minuten voor tijd in voor Esajas. Deze donkere Amsterdammer is een verhaal apart. Hij was al een bekende voetballer voordat hij één bal had getrapt in de eredivisie. Esajas, ex-Ajax en Anderlecht, wordt beschouwd als de speler die met zijn hand de kaak heeft gebroken van een amateur in de veel besproken Helderse affaire. Alleen beweert hij zich dat niet bewust te zijn. Daarom is hij ook niet gestraft. Deze Esajas stond op 24 oktober ineens in het Feyenoord-elftal in de topper tegen Ajax. Hij raakte in die wedstrijd in het volle Olympisch Stadion nauwelijks een bal goed, maar scoorde wel het eerste doelpunt voor zijn ploeg.
Tegen Utrecht viel Esajas wederom op door zijn onzekere optreden. Hij trapte de meeste ballen te hard of te zacht, óf naar een tegenstander - vermeld moet worden dat hij zeker niet de enige was aan Feyenoord-zijde. Het legioen zoemde bezorgd op de momenten dat Esajas dreigde te worden aangespeeld. Ook zijn teamgenoten sloegen hem af en toe zichtbaar over tijdens het combineren. Hij mocht bovendien blij zijn dat hij slechts een gele en geen rode kaart kreeg toen hij na een kwartier in de tweede helft De Kock torpedeerde. Wonderwel leverde het gestuntel van Esajas dus geen schade op. Integendeel, hij gaf zelf de pass voor Feyenoords doelpunt.
Toch mocht hij de wedstrijd niet afmaken. Dat vonden de trainers te riskant. Juist met de ervaren Metgod als leider van de verdediging kreeg Feyenoord een goal tegen. Wie het weet mag het zeggen. Geert Meijer schreef het slechte spel van Esajas toe aan zenuwen. Want op de training schijnt hij het wel “verschrikkelijk goed” te doen.
Van Hanegem en Meijer zijn van mening dat talenten alleen kunnen worden getest door ze in 'echte' wedstrijden te laten meespelen. Op het eerste gezicht is dat met Esajas niet verkeerd uitgepakt. Zijn rendement is hoog met één doelpunt en één beslissende voorzet in twee wedstrijden. Toch zou het weleens lang kunnen duren voordat hij weer een kans krijgt. Dan maar liever de 35-jarige Metgod.
1993-12-10 | Speelronde 17 | Roda JC - Feyenoord 1-0 (0-0)
Opstelling Roda JC:
Trainer: Huub Stevens
Waterreus; Senden, Nascimento, Luijpers, van Hoogdalem; van der Luer, van Galen (67' Vanderbroeck), Doomernik; Babangida⚽, Hofstede, Huiberts (90' Ihalauw)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Scholten🟨, de Wolf, Fraser, Heus🟥; Maas, Witschge🟨, van Loen; Taument, Larsson (81' Esajas), Blinker (77' Obiku)
Hoogtepunten:
24': 🟥 Heus (Feyenoord)
73': 1-0 Babangida
Stadion: Kaalheide, Kerkrade
Toeschouwers: 10.500
Scheidsrechter: Luinge
Verslag:
Roda JC was de betere ploeg tegen Feyenoord. Na twee minuten zette Roda-spits Hofstede Van de Luer vrij voor De Goey.
Het schot ging naast. In de achtste minuut pareerde De Goey een fraaie volley van Huiberts met zijn vuisten. Pas na een kwartier kreeg Feyenoord zijn eerste (gemiste) kansje in een scrimmage. Na twintig minuten tikte Hofstede uit een Roda-corner de bal in de hoek. De Goey redde. Even later trok Heus de doorgebroken Van Galen aan zijn shirtje. Arbiter Luinge gaf de Feyenoorder een rode kaart. Vlak voor rust kreeg Hofstede zijn derde grote kans na een snelle counter. De Goey redde met de voet. In de tweede helft begon Feyenoord aanvallend. Roda bleef gevaarlijk counteren, met Babangida in een hoofdrol. De derde uitval van de snelle Nigeriaan leverde het beslissende doelpunt op. Van de Luer kopte uit een slechte uittrap van De Goey meteen naar Babangida, die eerst De Wolf ontweek en vervolgens De Goey passeerde.
1994-01-16 | Speelronde 18 | Feyenoord - VVV 5-0 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Scholten, Fraser, Metgod⚽(86' Trustfull), Heus; Maas, Witschge, van Loen⚽(68' Obiku⚽); Kiprich⚽⚽, Larsson, Blinker
Opstelling VVV:
Trainer: Frans Korver
Roox; Polman🟨, Janfada, Hanssen, van Leenders; Driessen, Laros, Spee; Verberne🟨, Hasselbaink🟨, Torken (61' Braem)
Hoogtepunten:
19': 1-0 van Loen
61': 2-0 Kiprich (penalty)
68': 3-0 Metgod (penalty)
79': 4-0 Kiprich
86': 5-0 Obiku
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 25.697
Scheidsrechter: Uilenberg
Verslag:
Het liefst had hij de negentig minuten gewoon uitgespeeld. Maar hij begreep dat dat in deze situatie niet kon. Feyenoorder John Metgod speelde na achttieneneenhalf seizoen betaald voetbal zijn laatste wedstrijd en liet zich in de zesentachtigste minuut tegen VVV vervangen. Het afscheid van een anti-held die aan het einde van zijn carrière zowaar nog populair werd bij de supporters.
Zijn naam galmde gisteren voortdurend door De Kuip. 'Metgod in Oranje', klonk het zelfs even. Overal in het stadion hingen er spandoeken voor hem. Die achter de dug-out - 'Papa bedankt' - was zaterdag in de garage door zijn eigen kinderen gemaakt. Thuis kreeg hij de dagen na zijn aanstelling als hoofd opleidingen vele bloemstukken en brieven met felicitaties. Nog geen drie jaar geleden werd dezelfde Metgod elke wedstrijd door de eigen Feyenoord-fans uitgefloten en uitgelachen. “Ik heb”, zegt hij nu, “de houding van de mensen zelf kunnen ombuigen. Gewoon door constant te blijven presteren, geen gekke dingen te doen.”
Hij noemt de opmerkelijke ommekeer van het legioen “aan één kant hypocriet”. “Maar zo zit de voetbalwereld in elkaar. Het is een jungle.” Hij zegt de toejuichingen aan zijn adres de laatste tijd met plezier te hebben aangehoord. “Het zou heel vreemd zijn geweest als ik dat niet leuk had gevonden.” Heel veel waarde hecht hij ook weer niet aan populariteit. “Ik vind dat niet zo belangrijk.” Het past bij zijn nuchterheid. Daarom liet hij gisteren bij zijn afscheid ook geen traan. Wel een brok in de keel? “Ik denk dat je zo wel kan noemen, ja.”
Hij was in slechte tijden een geliefd mikpunt van hoon. Dat had met zijn uiterlijk - kaal - en zijn manier van voetballen - houterig - te maken. Hij werd bij Feyenoord de topper tegen Ajax in '90 door de Zweedse trainer Bengtsson in de spits gezet. Metgod had grote witte wanten om zijn handen. Het was geen gezicht. Hij liep er volledig verloren rond, kreeg nauwelijks een behoorlijke bal aangespeeld. Een dieptepunt, noemt hij die middag.
Maar waar een ander waarschijnlijk al lang voor de eer zou hebben bedankt ging Metgod door. 'Big Johnny' bleef fier overeind. “Ik was een pure prof. Ik ben bezeten van het spelletje.” Hij voelde zich niet altijd even gelukkig, maar dacht geen moment aan stoppen. “Ik ben geen type dat de handdoek in de ring gooit.” Eén situatie had hem anders doen kunnen besluiten. Dat was als zijn gezin op de één of andere manier gevaar zou hebben gelopen door de woede van supporters over de slechte prestaties. “Dan had ik niet lang hoeven nadenken.”
Hij zegt “een vrouw uit miljoenen” te hebben. Hij leek stoer, maar was eigenlijk zo verlegen dat zijn ploeggenoten bij AZ'67 de eerste ontmoeting tussen hem en haar moesten regelen. Zij zorgde in al die jaren voor het juiste voedsel en klaagde niet als hij voor het voetbal dingen moest laten. Metgod leefde sober. “Dat betekent niet dat ik elke avond om negen uur in bed lag. Ik was wel constant bezig, wist wat goed voor mijn lichaam was.” Hij zorgde ervoor dat hij genoeg nachtrust kreeg, ging zaterdagavonds nooit naar een verjaardag en stond op zondag, de wedstrijddag, altijd om half tien op en liet dan eerst de hond uit. “Eén keer ben ik op een zaterdag met vrienden naar de markt geweest. Een dag later scoorde ik twee keer tegen Willem II en wonnen we met 4-1. Toen dacht ik ook: volgende week weer naar de markt. Dat heb ik toch maar niet gedaan. Daar ben ik dan te nuchter voor.”
Hij spreekt van een fantastische loopbaan. Natuurlijk had hij een EK of WK willen meemaken, had hij meer dan eenentwintig interlands willen spelen. “Aan elke loopbaan mankeert wel wat. Ik heb het maximale eruit gehaald.” Metgod speelde onder andere twee jaar voor Real Madrid. Veel mensen vonden hem geen type om in het smetteloos wit van de 'Koninklijke' uit Madrid te voetballen. In Engeland, waar hij bij Nottingham Forest en Tottenham Hotspur onder contract stond, werd hij egghead genoemd, maar was hij wel populair bij publiek en medespelers. Hij heeft de opmerkingen over zijn uiterlijk en speelwijze nooit goed kunnen begrijpen. “Ik ben toch geen turner. Ik krijg geen cijfers voor de manier waarop ik me beweeg”, zei hij verleden jaar al eens in een interview in deze krant. “Het gaat toch om de kwaliteit, instelling en mentaliteit?”
John Metgod, geboren en getogen in Amsterdam-West, werd lang als een arrogante voetballer beschouwd. Dat kwam vooral door een gewaagde voorspelling die hij ooit als jonge speler van AZ'67 deed. Hij beweerde toen in een interview dat hij als international het WK'78 zou halen. Metgod zou dan 21 jaar zijn geweest. Hij heeft achteraf geen spijt van die stoere uitspraak gehad. “Waarom zou ik? Als je jong bent hebt je een bepaalde planning in je hoofd. Dat mag toch?” Bovendien, stelt hij, kwam hij in november '78 voor het eerst bij Oranje. Hij had er daarom nog geen half jaar naast gezeten. Maar hij had wel meteen een naam. “Ze hangen je hier op aan één uitspraak. Er wordt niet verder gedacht. En het duurt jaren voordat de mensen zien dat het anders in elkaar steekt.”
Hij zegt dat hij vaak is ondergewaardeerd. Hij had, vond hij, minder krediet dan andere spelers. “Of ik een topper was? Dat heb ik zelf nooit gezegd. Dat laat ik aan anderen over.” Net als hijzelf meent Metgod dat AZ'67, waar hij van '76 tot '82 speelde, een elftal was dat nooit op de juiste waarde is geschat. De Alkmaarse club werd in die periode landskampioen en haalde de UEFA-Cupfinale. “We speelden weergaloos voetbal, maar dat werd niet als zodanig erkend. Altijd was er wat. Meestal waren de tegenstanders niet goed genoeg.”
Het was het sterkste elftal waarin hij ooit speelde. “Het liep zo geölied, we waren zo op elkaar afgestemd. Je wist precies wat een ander ging doen. Dat was geen toeval. Toen Jos Jonker kwam, gingen we 4-4-2 spelen. Met Jonker, Nygaard, Peters en Arntz op het middenveld. Dat liep ineens als een tierelier.” Helaas trof AZ in het Europa Cup 1-toernooi al in de tweede ronde Liverpool. Thuis werd het 2-2, uit 3-2 voor de Engelsen. “Ik geloof dat ze pas zes minuten voor tijd het winnende doelpunt maakten. We praten wel over hét Liverpool”, aldus Metgod. “Aan het einde van het seizoen viel de ploeg van AZ uit elkaar, gingen we bijna allemaal weg.”
Bij Feyenoord werd hij weer landskampioen, verleden jaar. Metgod was de trotse aanvoerder. Een paar maanden later zat hij op de reservebank. Die periode omschrijft hij nu als “dramatisch”. Hij verwijt trainer Van Hanegem dat hij in een gesprek aan het einde van het seizoen niet heeft laten doorschemeren dat hij mogelijk geen basisplaats meer zou krijgen. “Ik kan me niet voorstellen dat hij dat toen niet wist en vijf weken later ineens wel.” Hij begrijpt het nog steeds niet.
Het zal nooit echt boteren tussen Van Hanegem en hem, weet Metgod. Toch denkt hij dat er genoeg respect voor elkaar bestaat om samen te kunnen werken. De kans dat ze als hoofdtrainer en hoofd opleidingen af en toe met elkaar te maken krijgen is groot. “Maar volgens mij komt Van Hanegem nooit bij de jeugd kijken.” Ze zaten gisteren even naast elkaar in dug-out nadat Metgod uit het veld was gegaan. Gezegd werd er niets. “Ik heb hem later in de kleedkamer een handje gegeven. Zoals ik dat bij iedereen heb gedaan. Om te bedanken voor de samenwerking en succes te wensen.”
John Metgod zit vanaf vandaag op kantoor, aan het oude bureau van Wim Jansen. Van daaruit heeft hij een schitterend uitzicht op het trainingsveld.
1994-01-30 | Speelronde 19 | Feyenoord - RKC 1-1 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull, Fraser, Maas, Heus; Scholten⚽, Witschge, Larsson (66' Bosz); Taument, Obiku (46' van Loen), Blinker
Opstelling RKC:
Trainer: Bert Jacobs
Teeuwen; van Herpen🟨, Brands⚽, Werdekker, van Haaren; Peelen, Hutten🟨, Eikenhout; van Aerde, van Rijswijk (46' Decheiver), Boogers
Hoogtepunten:
52': 0-1 Brands
66': 1-1 Scholten
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 21.495
Scheidsrechter: Schuurmans
Verslag:
Feyenoord heeft in de race om het landskampioenschap een belangrijk punt verspeeld tegen degradatiekandidaat RKC. De nummer twee thuis tegen de nummer zeventien: 1-1. Feyenoords achterstand op Ajax is nu drie punten. Ajax' doelsaldo is aanmerkelijk beter.
Feyenoord heeft in de race om het landskampioenschap een belangrijk punt verspeeld tegen degradatiekandidaat RKC. De nummer twee thuis tegen de nummer zeventien: 1-1. Feyenoords achterstand op Ajax is nu drie punten. Ajax' doelsaldo is aanmerkelijk beter.
1994-02-06 | Speelronde 20 | Feyenoord - NAC 1-1 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull, Fraser, Maas, Heus; Bosz, Scholten, Witschgel Taument, Kiprich⚽, Blinker (73' Larsson)
Opstelling NAC:
Trainer: Ronald Spelbos
Karelse; Wilnis, Sas🟨, van Burik🟨, Zondervan; Lokhoff, Gesthuizen, Brusselers (71' Gerritsen); Remie, van Hooijdonk⚽, Lammers
Hoogtepunten:
27': 1-0 Kiprich
67': 1-1 van Hooijdonk
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 31.517
Scheidsrechter: Lammers
Verslag:
Feyenoord en NAC boden de ruim 31.000 toeschouwers in de Kuip een aardig schouwspel. De Bredase ploeg speelde vooral voor rust technisch goed verzorgd combinatievoetbal. Feyenoord, met Kiprich in de spits en Bosz voor Larsson, verdiende de overwinning maar verzuimde zeven grote kansen te benutten. Het onnodige gelijkspel moet extra hard zijn aangekomen na de nederlaag van Ajax later op de dag.
Het aardige veldspel leverde NAC voor rust te weinig mogelijkheden op. Alleen Van Hooijdonk kreeg twee kansen. NAC werd gestraft voor de laconieke speelwijze. Taument ontdeed zich knap van zijn cipier Wilnis en mocht zomaar doorlopen tot de achterlijn. Tauments voorzet werd door Kiprich in het doel gelopen, 1-0. Feyenoord verdiende de goal. Een paar minuten eerder negeerde arbiter Lammers een overtreding binnen de zestien meter van Zondervan op de doorgebroken Scholten.
In de tweede helft had Feyenoord meer grip op het temporiserende voetbal van NAC. Vooral Kiprich liet na om zijn ploeg aan de bevrijdende tweede goal te helpen. Het verwachte doelpunt viel verrassend genoeg aan de andere kant, waar Van Hooijdonk zijn reputatie als goaltjesdief waarmaakte. Feyenoord had nog bijna een half uur om alsnog tot winst te komen. Ondanks de vele kansen bleef het 1-1.
1994-02-20 | Speelronde 21 | FC Volendam - Feyenoord 0-1 (0-0)
Opstelling FC Volendam:
Trainer: Wim Rijsbergen
Zoetebier; Binken, Pastoor, Molenaar, Jongsma🟨; den Ouden, Steur (75' de Freitas), Smeets; Wasiman, Opdam, (46' Stefanovic), Vukov
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Scholten, de Wolf, Fraser🟨, Heus; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, van Loen⚽(77' van Gobbel), Blinker
Hoogtepunten:
58': 0-1 van Loen
Stadion: Veronicastadion, Volendam
Toeschouwers: 6.500
Scheidsrechter: van Vliet
Verslag:
Feyenoord won in Volendam met 0-1 door een goal van John van Loen in de 58e minuut.
1994-02-23 | Speelronde 22 | Cambuur - Feyenoord 0-0 (0-0)
Opstelling Cambuur:
Trainer: Fritz Korbach
Grim; Abma, , Stam, Konterman, Elzinga; Haatrecht, Uhlenbeek, Keizer; Meijer (65' Bruin), de Gier, Mrkela
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Maas, Heus; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, van Loen, Blinker (75' Obiku)
Hoogtepunten:
-
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: van der Ende
Verslag:
Een glimlach speelt om zijn lippen terwijl buiten de bouwcontainer, het perscentrum, de fans zich voor de ramen verdringen. Hij laat de vraag op zich inwerken. Een paar seconden slechts, maar net genoeg om het zoveelste sigaartje van de avond in de brand te steken. Nog een snelle haal door zijn haar en dan ratelt hij: “De sfeer is geweldig. Als ik de jongens straks uit hun bed bel met het voorstel om nog even boompje te klimmen als voorbereiding op de wedstrijd tegen Willem II, dan staan ze er binnen de kortste keren allemaal.”
Cambuur-trainer Fritz Korbach is trots op zijn ploeg die gisteravond in Leeuwarden met 0-0 gelijk speelde tegen Feyenoord.
De kwinkslag is Korbach ten voeten uit. Niet het grootste tactische wonder dat op de Nederlandse voetbalvelden rondloopt, zoals een trouwe Cambuur-supporter na afloop opmerkte. Wel iemand die als geen ander een sfeer kan creëren waarin spelers de toppen van hun kunnen bereiken. En hij geeft hen het zelfvertrouwen, dat geen aangeboren eigenschap schijnt bij de soms vals bescheiden noorderlingen.
De opmerking over de aard van het volk komt voor rekening van dezelfde Friese aanhanger. Maar dat Korbach zijn team de bravoure heeft gegeven om werkelijk strijd te kunnen leveren tegen degradatiegevaar staat buiten kijf. Het 'Korbach-effect' (zo heet in de voetbalwereld de schokreactie die hij in het verleden bij diverse clubs veroorzaakte) trad niet direct op na de komst van de excentrieke trainer, nu zo'n vier maanden geleden. Cambuur bleef ook verliezen na het vertrek van trainer Theo de Jong. Maar via een niet meer voor mogelijk gehouden tussensprint van acht punten uit de laatste vijf wedstrijden, is het imago van Cambuur veranderd van een zielige staartclub in een vechtmachine waarvoor elke eredivisievereniging angst heeft.
Vorig jaar slaagde Korbach op vergelijkbare wijze bij Volendam. Die club is nu de concurrent van Cambuur, in de strijd tegen degradatie. Waar Volendam afgelopen zondag bijna plichtmatig met 1-0 verloor vant Feyenoord, daar leverde Cambuur de Rotterdammers gisteravond handenvol werk. Feyenoord ondervond dat Cambuur elk overmatig respect voor tegenstanders inmiddels kwijt is. De Rotterdammers mochten zich gelukkig prijzen dat ze slechts één punt verloren in de race om het landskampioenschap. Overigens wel het derde verliespunt in de afgelopen vier wedstrijden. Cambuur kreeg verreweg de beste kansen. Feyenoord-doelman De Goey en eigen falen voorkwamen een Friese goal. Feyenoord staat, met een duel minder gespeeld, vijf punten achter op Ajax dat ook nog een beter doelsaldo heeft. Op 27 maart spelen de koplopers tegen elkaar in de Kuip.
Feyenoord probeerde zich in het ijzige decor niet geheel te verlaten op bekende 'kick and rush-voetbal' maar slaagde er slechts zelden in op veelbelovende wijze voor het doel van Cambuur-doelman Grim te verschijnen. De 12.000 overwegend dolenthousiaste Friese fans zagen de buitenspelers Taument en Blinker nooit tot aanvaardbare acties komen zodat spits Van Loen - toch al niet iemand die zijn teamgenoten of de Feyenoord-aanhang de laatste tijd regelmatig in verrukking kan brengen - niet meer kans op een doelpunt kreeg dan hij op de tribune zou hebben gehad.
John de Wolf die de lont nog wel eens in het kruitvat wil steken, moest van zijn superieuren alle aanvallende aspiraties begraven in de steenharde bodem. “Het gevaar van uitglijden was te groot. Voor je het weet staat Cambuur met een man of wat voor De Goey”, excuseerde trainer Geert Meijer zich voor de voorzichtige spelwijze van zijn ploeg. Cambuur was minder behoedzaam en permitteerde zich zelfs zonder vrije verdediger te opereren. Korbach: “Toch hebben we nauwelijks kansen weggegeven. Dat betekent dat de spelers wel wat kunnen.” Zijn conclusie was juist, maar de vraag blijft waarom talenten als Gustaaf Uhlenbeek en Johan Abma pas nu in staat blijken op eredivisie-niveau te acteren. Korbach heeft geen sluitende verklaring voor de opleving van zijn team, maar weet wel dat het ijzer gesmeed moet worden nu het heet is. “We wilden absoluut spelen, ook op dit harde veld. De spelers hadden er zin in. Tegen Heerenveen (waarvan vrijdag met 2-1 werd gewonnen, red.) konden ze goed uit de voeten op de bevroren ondergrond. Daarom hebben we er alles aan gedaan om de wedstrijd door te laten gaan.” Het is voor Cambuur te hopen dat de thuiswedstrijd tegen Willem II zaterdag niet door invallende dooi uitgsteld hoeft te worden, want de sfeer in het spelershome was na afloop uitstekend. Genietend van een biertje liet spits Jack de Gier alle loftuitingen over zich heen komen. Terwijl alles wat Feyenoord was zich na de wedstrijd snel uit de voeten had gemaakt, werd hier een feestje gevierd. Aan diepgravende analyses waagden ook De Gier en zijn teamgenoten zich niet, maar ze waren het hartgrondig eens met hun trainer die zich vastbeet in de constatering van een radiojournalist: “Jammer dat dit succes net te laat komt om nog Europees voetbal te halen.”
1994-03-01 | Speelronde 23 | Feyenoord - sc Heerenveen 0-0 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Fraser, Heus; Bosz, Scholten, Witschge (54' Larsson); Taument, van Loen (46' Kiprich), Blinker
Opstelling Heerenveen:
Trainer: Foppe de Haan
L'Ami; Doesburg, de Jong, Verbeek, Sier; Groen, Roelofsen, de Visser; Regtop, Zuurman (58' Tammer), Echteld (31' Schaap)
Hoogtepunten:
-
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 20.656
Scheidsrechter: Schuurmans
Verslag:
Het maken van doelpunten, toch een wezenlijk onderdeel van het voetbalspel, is al weken lang een zwak punt bij Feyenoord. RKC (1-1), NAC (1-1), Volendam (1-0) en Cambuur (0-0), geen hoogvliegers in de eredivisie, kwamen er in dit nog prille jaar genadig af tegen de landskampioen. Gisteren kreeg de trouwe Rotterdamse aanhang weer een teleurstelling te verwerken. Heerenveen hield Feyenoord op 0-0 in de Kuip. De Friezen hadden gezien de kansen zelfs recht op meer. Ze kwamen zes keer vrij voor doelman Ed de Goey, die het eerste half uur niet eens zijn eigen strafschopgebied uitkwam. In deze vorm maakt Feyenoord het concurrent Ajax wel erg gemakkelijk in de strijd om de landstitel.
Als we trainer Van Hanegem mogen geloven zijn de meeste spelers uit zijn team tactische onbenullen die bovendien nog hardleers zijn ook. Als je ze in de rust iets zegt maken ze in de tweede helft dezelfde fouten. Dat Feyenoord gisteren zo zuinig met de kansen omsprong, was volgens Van Hanegem de schuld van de middenvelders, die zich niet alleen verkeerd opstelden, maar zich ook te weinig lieten gelden en evenmin voor de juiste aansluiting zorgen. “En zo worden de aanvallers nooit goed aangespeeld”, aldus Van Hanegem. “De middenvelders laten zich bij ons altijd naar de verdediging terugzakken met de rug naar de tegenstander. Als ze zich omdraaien hebben ze plotseling drie spelers tegenover zich en kunnen ze de bal alleen nog breedleggen.” Mede om deze reden werd Rob Witschge naar de kant gehaald. Het geduld van de technische leiding met de ex-international lijkt zo langzamerhand opgeraakt. Witschge neemt nauwelijks nog initiatieven en is erg gemakkelijk af te stoppen.
Heeft dit alles te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen? Van Hanegem kan zich dat niet voorstellen. “Wij staan niet met pistolen in de kleedkamer. De spelers krijgen van ons een grote vrijheid in de uitvoering.”
Feyenoord-Heerenveen was ook de wedstrijd van de falende spitsen. Aan weerszijden. Bij het betreden van de kleedkamer in de rust had Van Hanegem allereerst een korte mededeling. “Kiprich komt erin voor Van Loen.” Laatstgenoemde was even met stomheid geslagen. Vervolgens kreeg hij een woede-aanval. Er stond wat glaswerk op een tafeltje dat hij in een veeg in de rondte liet vliegen. “Als ik kon koken was dat gebeurd”, reageerde Van Loen na de wedstrijd nog teleurgesteld. “Waarom moet ik altijd worden gewisseld? De laatste weken heb ik het toch goed gedaan? Ik was matchwinner tegen Volendam en de beste man van het veld bij Cambuur. Je loopt je drie kwartier het apezuur. En toch word je weer beoordeeld op het maken van doelpunten.”
Van Hanegem bleef nogal laconiek onder de kwade reactie van Van Loen. “Is John boos? Goed dat je me dat nog even komt zeggen. Nu begin ik 'm toch echt te knijpen. Zo wil ik niet naar huis.” Het cynisme van de coach was vooral gevoed door het geringe rendement van Van Loen in de eerste helft. Van Hanegem vindt dat de lange centrumspits in zijn Ajax-periode een verkeerde gewoonte heeft aangeleerd door te vaak te willen voetballen. En dat is eigenlijk niet zijn grote kracht. Doelgericht bezig zijn, koppen, plotseling weglopen van een tegenstander bij een voorzet, schieten van afstand, oorlog voeren in het strafschopgebied, dát is waarmee Van Loen furore maakte en dát wil Van Hanegem ook graag van hem zien.
Van Loen heeft het niet gemakkelijk bij Feyenoord, temeer daar hij niet wordt geaccepteerd door het legioen. De supporters hebben immers Jozsef Kiprich gebombardeerd tot hun oogappel. Van Loen stond gisteren nog geen twee minuten op het veld, of hij kreeg al de nodige verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Van Hanegem: “Het publiek kan hier meedogenloos reageren. Dat zijn volgens mij geen echte Feyenoord-supporters. Ik heb al vaak genoeg meegemaakt dat sommige spelers na de warming-up het veld niet meer op willen.”
Feyenoord begon sterk tegen Heerenveen. De bal ging soepel rond, de korte combinaties waren fraai van uitvoering. Heerenveen kreeg pas in de 28ste minuut de eerste kans. Het paste allemaal in de strategie van de sluwe trainer Foppe de Haan. Hij wist dat de Rotterdammers de afgelopen maanden moeite hebben met het dicteren van het spel. “Door een gebrekkige creativiteit zijn ze ook niet in staat een opening te forceren als je voor het doel blijft hangen. Als we dit tegen Ajax hadden gedaan, waren we van de mat geveegd.” Doelman l'Ami sleepte Heerenveen door de beginfase heen. Daarna ging Feyenoord steeds minder in zichzelf geloven. In de tweede helft werd de uitvoering van de Rotterdamse aanvallen zo slordig, dat Heerenveen regelmatig een vrije doorgang kreeg. Regtop, Tammer, die om onduidelijke redenen aanvankelijk was gepasseerd voor de zwakke Zuurman, en Schaap kwamen vrij voor Ed de Goey. De doelman bewees eens te meer dat hij momenteel de beste sluitpost is van Nederland. Het publiek begreep na afloop dat De Goey zijn ploeg voor een afgang had behoed. “Oe ah Ed de Goey”, klonk het van de tribunes nadat de Feyenoorders aanvankelijk bij het verlaten van het veld waren begeleid door een snerpend fluitconcert.
1994-03-06 | Speelronde 24 | Go Ahead - Feyenoord 1-1 (0-0)
Opstelling Go Ahead:
Trainer: Henk ten Cate
Bos; van Blerk, Arts, Hulshoff, Steinmann (78' Schenning); Bosvelt, Marbus, van Pothoven; Kameron (46' Huijsen⚽), Heering, Rorije
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Fraser, Heus (64' Trustfull); Bosz, Witschge (46' Maas), Larsson; Taument, Kiprich, Blinker⚽
Hoogtepunten:
48': 1-0 Huijsen
60': 1-1 Blinker
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Uilenberg
Verslag:
Feyenoord zet telkens een andere joker in de spits, maar de zege blijft uit. Tegen Go Ahead (1-1) mocht Kiprich meedoen in plaats van Van Loen, maar het enige doelpunt van de kampioen was van linksbuiten Blinker. De Eagles hadden een snel scorende spits: Donny Huysen, in zijn eerste wedstrijd, met zijn eerste balcontact na drie minuten. Huysen werd afgelopen week gehuurd van Feyenoords concurrent Ajax.
Min of meer tegen de gewoonte in besloten de trainers Van Hanegem en Meijer de Deventenaren te laten komen. Want Heering, Rorije en Pothoven zijn snel en als ze ruimte krijgen gevaarlijk. En Feyenoord heeft geen ploeg die nog wel een paar keer scoort bij een achterstand. De oostelijke coach Ten Cate gunde Feyenoord het initiatief. Zo ontstond een afwachtend partijtje, op een ongelijk, met zand bestrooid veld. Beide ploegen kregen voor rust twee goede kansen. Eerst Feyenoord. Blinker verscheen alleen voor keeper Bos, maar via de hand van de invaller voor Rufai ging de bal naast. Kiprich kreeg de kogel na een voorzet van Taument verkeerd op de kruin. Bij Go Ahead kopte Bosvelt tegen de paal en Pothoven miste van dichtbij nadat Steinmann in buitenspelpositie mocht doorgaan.
De opbouw van Feyenoord, met Larsson voor de geblesseerde Bosz, verliep als gebruikelijk de laatste tijd: zonder tempo en fantasie. Aardig waren wel de duels van Blinker met Hulshoff en Taument met Van Blerk. Daaruit bleek dat Go Ahead méér fysieke weerstand bood aan Feyenoord dan bijvoorbeeld Volendam twee weken geleden. Blinker maakte, elf minuten na de openingszet van Huysen, gelijk na een een-twee met Maas, die was ingevallen voor de geblesseerde Witschge.
Eindelijk werd de wedstrijd leuk. Taument stuitte op doelman Bos, Blinkers boogbal ging naast. Kiprich ondernam een aardige solo. Pas in de slotminuut was Go Ahead nog een keer gevaarlijk door een kopbal van Bosvelt.
1994-03-13 | Speelronde 25 | FC Twente - Feyenoord 1-1 (0-1)
Opstelling FC Twente:
Trainer: Rob Baan
Boschker; Zwijnenberg, Boerebach, Hoogma, Karnebeek (56' Leurink); van Halst, Arts, Gaasbeek; Kool, Bruggink (56' Sibon), Polley⚽
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Esajas, de Wolf, Fraser, Maas⚽; Bosz, Trustfull🟨, Witschge; Taument, van Loen🟥, Larsson (71' Obiku)
Hoogtepunten:
45': 0-1 Maas
81': 1-1 Polley
89': 🟥 van Loen (Feyenoord)
Stadion: Diekman, Enschede
Toeschouwers: 10.200
Scheidsrechter: van Dijk
Verslag:
Een paar Twentse hereboeren hadden de eretribune net mopperend verlaten, toen de Ghanees Prince Polley alsnog de gelijkmaker scoorde tegen Feyenoord. Een belangrijk doelpunt van de behendige Polley, die zijn club in de race houdt voor Europees voetbal. Hij vertrekt deze week naar Ghana, dat zich voorbereidt op het toernooi om de Africa Cup. FC Twente moet zijn topscorer (negen goals) zeker drie weken missen, juist nu de belangrijkste fase in de Nederlandse competitie is aangebroken.
Het ontbreken van Polley is een nieuwe tegenvaller voor de club die dit seizoen al genoeg problemen heeft. Langdurige blessures, een tegenvallende klassering en de perikelen rond trainer Rob Baan maken de sfeer er niet beter op in het toch al troosteloze Diekman-stadion. De locatie is een probleem op zich, maar concrete plannen voor een nieuw speelterrein heeft het clubbestuur niet. Of zoals oud-speler Kick van der Vall het formuleerde: “Een nieuw stadion heeft geen zin als er toch geen hond komt kijken. In mijn tijd was Twente-Feyenoord altijd uitverkocht.” Jeugdsentiment. Gisteren was Diekman nog redelijk gevuld, met ruim tienduizend toeschouwers. Het huidige gemiddelde schommelt rond de vijfduizend.
De recettes vallen tegen, de begroting wordt steeds kleiner. Het lot van de provincieclub, die elk jaar weer een paar goede spelers ziet vertrekken. Ronald de Boer, Youri Mulder en Arthur Numan gaven Twente weer wat elan, de laatste jaren. Ze voetballen nu bij een topclub. Van de huidige spelersgroep zijn alleen Polley en de langdurig geblesseeerde Vurens beter dan de rest. Ook zij komen van elders.
Trainer Baan zei gisteren te rekenen op de rentree van Michael Mols, de talentvolle spits die nog niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Zo niet, dan is Arnold Bruggink de enige fitte aanvaller. Een 16-jarige scholier, die in het weekeinde aardige dingen doet als verkapte linksbuiten. Gisteren werd Bruggink gewisseld, nadat hij zijn club bijna aan de gelijkmaker had geholpen. De nieuwe ontdekking komt rechtstreeks uit de veelbelovende Twente-jeugd.
De oud-spelers Isy ten Donkelaar en Eddy Achterberg worden geroemd om hun begeleidende jeugdwerk. Zij leiden het talent op, dat toevalligerwijs grotendeels uit verdedigers bestaat. Bruggink is een uitzondering. Zwijnenberg, Elzinga, Karnebeek en Hilgerink: typisch Twentse namen maar geen spelers waar het publiek op afkomt. FC Twente staat weer garant voor middelmaat. Voetballers als Drost en Jeuring, Pahlplatz, Mühren en Thijssen, het zijn lang vervlogen tijden. Zij stonden garant voor karakter of techniek. De enige echte bikkelaar van de huidige ploeg is Jan van Halst, maar deze geboren kuitenbijter mist het charisma om het publiek op een positieve manier te bespelen.
Zowel Ten Donkelaar als Achterberg wordt genoemd als opvolger van Rob Baan. De huidige coach neemt geen genoegen met het aanbod om zijn driejarig contract te voltooien als technisch direkteur. Het Twente-bestuur volgt de veelbeproefde methode om een teleurstellende trainer niet direct aan de kant te zetten en zo een afkoopsom te vermijden. Maar voorzitter Cees Anker heeft een andere verklaring: “Het is geen doekje voor het bloeden. Onzin. Je kunt echt niet spreken van een financiële klap, als we een trainer nog een tijdje moeten doorbetalen.”
Baan gelooft in de goede bedoelingen van het bestuur, maar weigert te tekenen. “Als je iemand als technisch direkteur aanstelt, dan doe je dat voor meerdere jaren. Ik heb bovendien bijna geen bedenktijd gehad. Je staat toch 29 jaar op 't veld. Ik voel er best wel wat voor, maar niet op deze wijze. Het is een baan voor de langere termijn. Hoe kun je iemand dan na een half jaar beoordelen?” Baan heeft zijn advocaat Keje Molenaar in de arm genomen, om de strijd eventueel juridisch af te ronden.
Het bestuur vergadert deze week over het ontstane probleem, maar Anker verwacht niet dat er een nieuw voorstel komt. “In het bedrijfsleven weet je ook na een paar maanden of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Baan heeft zelf te kennen gegeven er wel iets voor te voelen. Als hij het goed doet, kunnen we zijn contract verlengen.” De kritiek op Baan wordt gedeeld door een deel van de spelersgroep. De 51-jarige trainer zou de spelers niet echt kunnen motiveren. Het bestuur beklaagt zich over het povere spel. “En het is ook geen geheim dat de resultaten tegenvallen”, aldus Anker.
Volgens Baan is het verschil tussen goed en slecht presteren slechts twee wedstrijdpunten. De Nederlandse subtop lijkt inwisselbaar. Behalve nummer drie PSV maken Roda JC, Vitesse en FC Twente al jaren aanspraak op Europees voetbal. Dit seizoen mengen Willem II en NAC zich in het schaduwspel. Twente heeft een betere klassering nog in eigen hand. Voorlopig zonder Prince Polley maar met Rob Baan. Dat de trainer ook nog wel eens eerder zou kunnen opstappen, sloot de voorzitter gisteren uit.
Feyenoord heeft de laatste titelaspiraties in Enschede begraven. De landskampioen staat na het 1-1 gelijkspel bij FC Twente zes punten achter op koploper Ajax, dat ook nog een veel beter doelsaldo heeft.
Op een drassige grasmat kon Feyenoord in de eerste helft beter uit de voeten dan Twente. Een kopbal van Van Loen ging in de 20ste minuut rakelings naast. Taument passeerde even later wel doelman Boschker maar niet de doellijn. Een minuut voor rust schoot Maas Feyenoord op voorsprong. Zijn schot belandde via de voet van Twente-speler Karnebeek in de uiterste hoek, 1-0.
In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Twente viel aan en kreeg de beste kansen. Bruggink kopte na tien miuten spelen voorlangs. Tien minuten voor tijd scoorde Polley de verdiende gelijkmaker. De spits werd in de diepte aangespeeld door Hoogma. Doeman De Goey was kansloos bij Polley's lobje, 1-1.
In de slotfase werd het spel grimmiger. Feyenoorder Trustfull kreeg een gele kaart. Zijn ploeggenoot Van Loen kon zich in de laatste minuut weer eens niet beheersen. Hij sloeg Polley tegen het gras en kon meteen vertrekken. Het is Van Loens tweede rode kaart dit seizoen. In totaal heeft Feyenoord nu al zes keer met een man minder een wedstrijd moeten uitspelen. Trainer Van Hanegem gaf na afloop toe dit aantal teveel van het goede is.
1994-03-20 | Speelronde 26 | Willem II - Feyenoord 2-1 (0-0)
Opstelling Willem II:
Trainer: Jan Reker
Jansen; Smits, Latupeirissa, Bogers, Meijs🟨; van Geel, Feskens, Stewart; Sylla⚽, van Arum, Abdellaoui⚽🟨
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel🟨, de Wolf, Fraser, Heus⚽; Bosz, Scholten (80' Trustfull), Witschge; Taument, Obiku, Larsson
Hoogtepunten:
60': 1-0 Abdellaoui
70': 1-1 Heus (penalty)
77': 2-1 Sylla (penalty)
Stadion: Gemeentelijk Sportpark, Tilburg
Toeschouwers: 12.700
Scheidsrechter: Jol
Verslag:
Frustraties over wéér een abominabel resultaat werden dit keer niet afgereageerd op ledematen van tegenstanders. Dat is de enige positieve opmerking die gisteren in Tilburg over Feyenoord kon worden gemaakt.
Gezien de manier waarop het Rotterdamse team verloor (2-1), lijkt het onmogelijk dat op korte termijn een verandering ten goede zal optreden. De bal werd traag rondgespeeld, waardoor nauwelijks kansen op een doelpunt ontstonden. En de achterhoede bleek regelmatig zonder afbericht afwezig. Ernstiger nog is dat de vechtlust waar de ploeg om bekend staat, ditmaal bij de meeste spelers ontbrak. Nadat Mohammed Sylla een kwartier voor het einde 2-1 had gemaakt, speelde Feyenoord bijna plichtmatig de wedstrijd uit.
Natuurlijk werd na afloop weer volop gefilosofeerd over de mogelijke oorzaken van het verlies. Jan Reker wist waarom zijn ploeg had gewonnen. De zelfverzekerde Willem II-trainer verklaarde dat hij zijn spelers op het hart had gedrukt zich niet te laten verleiden tot vechtvoetbal. Wanneer man-tegen-mangevechten het wedstrijdbeeld zouden bepalen, was Willem II onherroepelijk de mindere geweest van Feyenoord. Daarvoor is de fysieke kracht van de Rotterdammers te groot. Techniek, combinatiespel en loopvermogen, daar moesten de Tilburgers het van hebben. Bovendien diende 'de diepte te worden gezocht', want Feyenoords buitenspelval gaat niet altijd op tijd open. Zo had Reker voor de wedstrijd bedacht, meldde hij achteraf. Of het waar is, doet er eigenlijk niet toe. Het leek in ieder geval een sluitende verklaring voor het goede spel van Willem II en het slechte van Feyenoord. En het was misschien ook wel de juiste uitleg voor de correctheid van de Rotterdammers. De Willem II-spelers konden eenvoudigweg het slachtoffer niet worden van ongecontroleerde acties, omdat ze daarvoor te ver uit de buurt bleven van hun directe tegenstanders.
Ook Willem van Hanegem poogde de waarheid bloot te leggen. Op verzoek, want de coach van Feyenoord is één van de weinigen die de betrekkelijkheid van dergelijke beschouwingen inzien. “De verdedigers en middenvelders toonden te weinig initiatief”, meende de Kromme. “Ze speelden niet direct genoeg in op de aanvallers. Dan staat zo'n Heus weer te wachten en uiteindelijk speelt hij breed, in plaats van de bal meteen in de voeten van Taument te plaatsen. Maar ja, je kunt het honderdduizend keer zeggen, ze moeten het zelf zien.” De onvermijdelijke vraag waarom ze dat dan niet doen, beantwoordde hij na een ondoorgrondelijke blik met: “Op de training zie ik de laatste tijd leuke dingen. Maar in de wedstrijd is het plezier in het spelletje er niet, geloof ik. Of ze proberen met zo weinig mogelijk beweging zo veel mogelijk rendement te halen, dat zou kunnen. Maar dat kan niet met deze ploeg.”
Zijn assistent was eveneens sceptisch. Nadat hij op de hoogte was gesteld van het verlies van Ajax in de beker - met als consequentie dat Feyenoord de finale moet winnen om zeker te zijn van deelname aan het Europa Cup II-toernooi -, verzuchtte Meijer over zijn spelers: “Ze zullen nog aan de bak moeten. Zeker op de manier waarop ze nu spelen.”
Mohammed Sylla nodigde met zijn prestatie uit tot nieuwe bespiegelingen. Met de nationale selectie van zijn land bereidde hij zich afgelopen week voor op de strijd om de Afrika Cup, die volgende week van start gaat. De 23-jarige spits moest zich in het Zuidfranse Aix-en-Provence onderwerpen aan niet minder dan drie trainingssessies per dag. Vrijdag keerde hij terug in Tilburg. Voetbalwetten leren dat dit niet de beste voorbereiding op een zware wedstrijd is, zodat de vrees bestond dat de Guinées te veel hooi op zijn vork nam. Sylla speelde echter een uitmuntende wedstrijd. Hij leidde met een onnavolgbare rush de eerste treffer van Abdellaoui in, benutte een strafschop en voorkwam in dezelfde minuut de gelijkmaker door de bal van de eigen doellijn te halen. “Ik had wel een beetje spierpijn, maar het ging goed”, was zijn eenvoudige verklaring.
1994-03-27 | Speelronde 27 | Feyenoord - Ajax 2-1 (0-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf⚽, Fraser (17' Trustfull), Heus⚽🟨; Bosz🟨, Gorre (81' Scholten), Witschge; Taument, Larsson, Gunnlaugsson
Opstelling Ajax:
Trainer: Louis van Gaal
van der Sar🟨; Silooy, Blind🟨(76' Petersen), F. de Boer, Kreek; R. de Boer, Davids (56' Seedorf), Kanu⚽; van Vossen, Pettersson, Overmars
Hoogtepunten:
31': 0-1 Kanu
57': 1-1 de Wolf
61': 2-1 Heus (penalty)
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46.000
Scheidsrechter: Blankenstein
Verslag:
Zo massaal als het legioen van Feyenoord-supporters weer was opgekomen om zijn favorieten vocaal te ondersteunen, zo zwijgzaam onderging het in de eerste helft de ontwikkelingen op het veld. Er was dan ook geen enkele reden geweest voor opwinding. Zo mat als de vertoning was geweest, zo mat was het publiek.
Ajax en zijn aanhang koesterden een 1-0 voorsprong, dankzij een doelpunt van de smaakmaker in de Kuip, Christian Nwanko, Kanu genoemd. En daarmee was eigenlijk al het positieve gezegd. En wie een omwenteling verwachtte in het Feyenoord-kamp, moet voor gek zijn verklaard. Zo slecht voetballen, met zo weinig overtuiging Ajax tegemoet treden, dat kon niet anders dan weer slecht aflopen voor de Feyenoorders.
Dit waren de topelftallen van Nederland - hoewel beide door invallers verzwakt. Dit was het kwaliteitsniveau waarover zo hoog wordt opgegeven, wanneer de vergelijking met buitenlandse competities ter sprake komt. Dit was bedroevend. Nu was de tijd gekomen om het voetbal in Nederland de rug toe te keren. Gewoon het stadion verlaten en even niet meer terugkeren.
Maar iedereen bleef zitten of staan. Allemaal, omdat je niet uit een kudde wegloopt. In apathie of in de stille hoop dat het tij zou keren. Dat Feyenoord in wanhoop alsnog zijn bekende wapens in de strijd zou gooien. Dat Feyenoord zich niet weer liet kleineren. Dat Feyenoord zijn laatste kans zou grijpen om Ajax van de titel af te houden. Dit Ajax moest na de vernederingen tegen Parma en NEC toch te verslaan zijn.
Maar ook in het begin van de tweede helft was geen sprake van een omwenteling. Overmars kreeg een fraaie kans, maar zag zijn schot door Feyenoord-doelman De Goey gekeerd. Er zouden ongetwijfeld nog meer Ajax-kansen, mogelijk doelpunten volgen. Zo was de algemene opvatting, zo stil was het op de tribunes.
Maar toen was daar John de Wolf, het boegbeeld van Feyenoord, in Rotterdam en omstreken aanbeden om zijn moed en zijn onoverwinnelijke uitstraling, daarbuiten verguisd om zijn wandaden en irritante gedrag. Wie Feyenoord wil verslaan, moet De Wolf onthoofden. Zo machtig als hij elke hoge voorzet van een Ajacied met zijn hoofd had weggeslagen, zo machtig sloeg hij na een hoekschop van Gunnlaugsson met zijn hoofd de bal langs Ajax-doelman Van der Sar. Dat getuigde van macht. Hij ging voorop in de strijd, zonder een teveel aan overtredingen. Hij was de beste speler van het veld.
Dat was 1-1, na 57 minuten. En alsof een wonder was geschied, alsof de hemel zich opende stond het legioen op om in gezang zijn liefde voor Feyenoord kenbaar te maken. Als de nederlaag is afgewend dan zijn ze pas kameraden, hand in hand. Drie minuten later liet doelman Van der Sar de doorgebroken Feyenoorder Taument in het strafschopgebied struikelen. Strafschop! Heus scoorde onberispelijk: 2-1. De Kuip tolde op de zee van aanhangerschap. Dat doen de supporters in Engeland en Italië beter. Die zingen ook in tijden van nood.
Niet het legioen, maar De Wolf verlamde Ajax. Zo kwetsbaar als de Amsterdammers na de voetballes in Parma zijn, over zo weinig veerkracht blijken ze te beschikken om de dreiging van een nederlaag af te wenden. De onverwachte omwenteling had gevolgen voor de amusementswaarde. Kwalitatief bleef het spel ver onder de maat die Ajax en Feyenoord in goeden doen aangeven. Maar de spanning en de verwachting dat Ajax zou proberen terug te slaan, vergoedden veel.
Twee topelftallen die in een vormcrisis verkeren, die leuke en bepalende voetballers als Blinker, Kiprich, Finidi, Rijkaard, Oulida en Litmanen missen. De competitie nadert haar einde, helden raken vermoeid, lichamen hebben geen reserves meer, rode en gele kaarten gaan hun tol eisen. Spelpatronen verliezen hun automatismen, dat is het gevaar dat trainers met hang naar systemen lopen.
Er is vraag naar individualisten, naar onwrikbare ego's die zich weigeren te onderwerpen aan het gezag. Provo's in witte spijkerpakken, met hersens die zich weigeren te laten conditioneren. Het wanhopige verlangen naar Romario, Savicevic, Zola, Asprilla, Stoitsjkov, Laudrup, Baggio, Brazilianen en Afrikanen. Ze hoeven niet fantastisch te zijn, als ze maar iets doen wat oorspronkelijk is, waaruit spreekt dat ze een eigen wil hebben. Dat ze niet tot een eenheidsworst behoren.
Wie heeft nu bijvoorbeeld bij Ajax de kwaliteiten om een wedstrijd in zijn eentje te beslissen? Misschien Litmanen in vorm, maar die is langdurig geblesseerd. Misschien Petersen, maar die is zowel fysiek als psychisch te kwetsbaar. Davids was gisteren de beste Ajacied en hij ontpopt zich als een international. Maar hij gaat zo ver in zijn krachten dat hij regelmatig geblesseerd raakt. Zoals gisteren, toen hij net voor de gelijkmaker van De Wolf gekwetst aan zijn lies uitviel.
Bij Feyenoord zijn spelers als Blinker en Taument in staat het spel kleur te geven. Taument is snel en wendbaar en maakte het als enige gisteren de Ajax-verdediging lastig. Maar hij is net als zijn concurrent Overmars voor het Nederlands elftal beperkt. Hij heeft geen goede voorzet.
De hoop is gevestigd op de buitenlanders in Nederlandse dienst. Zo goed gaat het met het Nederlandse voetbal. Zo positief er ook gereageerd wordt op de 1-0 overwinning van Oranje op de kwaliteitsarme Schotten, zonder Finidi, Litmanen, Babangida en Kanu, is voetbal hier zelden opwindend.
Zoals Kanu in de eerste helft speelde, dat schept verwachtingen. Zoals de lange, pas 17-jarige Nigeriaan de bal controleert met zijn grote rechtervoet en op zijn borst, dat verraadt klasse die nog niet is verziekt door het Europese systeemvoetbal. Hij is gekocht op basis van videobeelden. Op het wereldkampioenschap voor de jeugd was hij vorig jaar de beste. Even wekte Kanu de hoop na zijn openingstreffer (na een half uur) dat hij meer zou laten zien, dat hij matchwinner werd. Hij liet acties zien die het oog van de liefhebber strelen. Maar ook hij ging onder in de poel van voetbalellende.
Scheidsrechters verdienen enig krediet in de wereld van voetbalverderf. Blankenstein liep enigszins verdwaald rond. Door Van Vossen in de tweede minuut te belonen met een strafschop, toen deze door Van Gobbel in het strafschopgebied werd neergelegd, had hij zich onsterfelijk gemaakt. Blankenstein redde vervolgens wat er te redden viel, met gele kaarten voor de Ajacieden Blind en de Feyenoorders Bosz en Heus. Zo er wat te redden viel.
Ja, Feyenoord en de Nederlandse competitie. Want als Ajax zo van slag is en zoveel blessures telt, is de strijd om het kampioenschap nog niet beslist. Het Feyenoord-legioen heeft weer een reden om zich te laten gelden.
1994-04-01 | Speelronde 28 | MVV - Feyenoord 1-1 (0-1)
Opstelling MVV:
Trainer: Sef Vergoossen
van Grinsven; Benneker, Thal, van As⚽🟨, Delahaye; Joordens, Visser, Lanckohr; Hofman, Roelofsen, Scheeper (88' Derksen)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf🟨, Trustfull, Maas; Scholten⚽, Gorre, Witschge; Taument, Larsson (72' Obiku), Blinker
Hoogtepunten:
45': 0-1 Scholten
70': 1-1 van As
Stadion: De Geusselt, Maastricht
Toeschouwers: 8.600
Scheidsrechter: van der Ende
Verslag:
MVV uit, altijd moeilijk. Althans voor de topclubs dit seizoen. PSV leed een smadelijke nederlaag in De Geusselt, Ajax verloor een punt en hetzelfde overkwam gisteravond Feyenoord (1-1). NAC, Roda JC en Willem II gingen eerder deze competitie met lege handen naar huis na een bezoek aan Maastricht. Krachtvoetbal en agressie waren de wapens waarmee MVV Feyenoord bestreed. De wedstrijd bleef onbeslist, maar het publiek was winnaar.
Trainer Geert Meijer van Feyenoord vond moeiteloos een verklaring voor het elfde gelijkspel van zijn ploeg. “MVV heeft dit seizoen niets meer te winnen of te verliezen. Europees voetbal zit er niet meer in en van degradatiegevaar is geen sprake. Die ploeg was echt uit op een stunt tegen Feyenoord.”
Collega Sef Vergoossen ontkende dat zijn elftal zich uitsluitend oplaadt voor de wedstrijden tegen topploegen in De Geusselt. “Natuurlijk speelt het wel mee als je tevoren weet dat het stadion vol zit. Maar ik denk dat allerlei factoren van personele aard ertoe hebben geleid dat we ten onrechte in de middenmoot staan op de ranglijst. Op een gegeven moment stonden we zelfs vierde van onderen. Dat had te maken met de FIOD-affaire en de langdurige blessure van Twan Scheepers. Aangezien we vorig seizoen ook Erik Meijer al zijn kwijt geraakt hadden we toen eigenlijk alleen nog Richard Roelofsen als aanvaller. Na de FIOD-affaire zijn we een inhaalrace begonnen.”
Uitblinker aan de kant van MVV was zonder twijfel de 23-jarige Maurice Hofman. De hangende rechterspits liet zich in de eerste helft evenwel te veel terugdrukken door gelegenheids-linksback Rob Witschge die hij eigenlijk qua snelheid en techniek de baas was. Dat bleek wel uit het feit dat Hofman een keer of vier de achterlijn haalde. Vergoossen: “In de tweede helft gaf ik hem de opdracht wat meer op de helft van Feyenoord te voetballen en toen ging het wel goed. Maar wat je ziet bij Blinker en Taument kun je ook bij Hofman constateren: het uiteindelijke rendement van de actie is onvoldoende. Hij zou verder nog wat meer kracht moeten krijgen.”
Vorig seizoen legde Feyenoord in De Geusselt de basis voor de landstitel. Gisteravond bewees de Rotterdamse ploeg nog eens waarom ze deze competitie geen kampioen kan worden. In de eerste helft had MVV al moeiteloos afstand kunnen nemen. De defensie van Feyenoord was een chaos. Daarin ontbraken Henk Fräser (dijbeenblessure) en Ruud Heus (schorsing). Scheepers en Roelofsen kregen volop kansen, maar ze faalden vaak voor een leeg doel.
Voorin konden de Rotterdammers Taument en Blinker moeilijk loskomen van hun bewakers. Toch kreeg ook Feyenoord een aantal eigenlijk niet te missen kansen. Henryk Larsson liet nog eens zien dat hij geen geweldige aanwinst is. Al vond trainer Meijer na afloop dat de Zweed als centrumspits had voldaan. Niettemin werd in de slotfase Mike Obiku ingezet om de winnende treffer te forceren.
Feyenoord kwam kort voor rust tegen de verhouding in op voorsprong door een fraai schot van Arnold Scholten. Enigszins aangeslagen kwam MVV terug op het veld. De Limburgers kregen in tegenstelling tot de eerste helft nauwelijks nog kansen. Het gemakzuchtige Feyenoord probeerde in die fase de voorsprong te consolideren in plaats van verder uit te bouwen. Die instelling was goed voor weer een verliespunt. Uit een voorzet van Roelofsen kopte Jeffrey van As de gelijkmaker binnen. Daarna kwam het gedreven MVV dichtbij de winnende treffer, maar Ed de Goey stond steeds op de goede plek.
Na afloop wees Geert Meijer met de beschuldigende vinger naar de vervangers van de geblesseerde en geschorste spelers. Hij doelde op Orlando Trustfull, die als laatste man opbouwend wel goed werk deed, Dean Gorré en Rob Maas. “Wij hebben op de bank gezien waar het bij die spelers aan schortte”, aldus Meijer. Het was echter wel erg goedkoop om het puntverlies in de schoenen te schuiven van een stel invalkrachten.
Een groep aanhangers van Feyenoord misdroeg zich in De Geusselt. Ze gooide met vuurwerk en projectielen. Daarbij werd grensrechter Jan Dolstra aan het hoofd geraakt, maar hij kon zijn werk voortzetten.
1994-04-10 | Speelronde 29 | Feyenoord - Sparta 5-1 (2-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel (70' Trustfull), de Wolf, Fraser, Heus; Scholten, Gorre⚽⚽, Witschge⚽; Taument, Larsson, Blinker⚽⚽
Opstelling Sparta:
Trainer: Han Berger
Metgod; Veldman, G. de Nooijer (46' van Leeuwen), van Eck, Bogarde; de Bruin, van der Laan, van den Berg; Jalink, D. de Nooijer⚽, Sandel (70' Schreuder)
Hoogtepunten:
10': 1-0 Blinker
35': 2-0 Gorre
60': 2-1 D. de Nooijer
64': 3-1 Blinker
73': 4-1 Witschge
81': 5-1 Gorre
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 25.755
Scheidsrechter: Houben
Verslag:
Feyenoord speelde dit seizoen nooit langer dan twee wedstrijden in dezelfde opstelling. Voortdurend vonden er wisselingen plaats. Dat heeft volgens de trainers met de tegenstanders te maken. Meijer noemt dat “aanpassen in positieve zin”. “Tegen NAC zetten we als centrale middenvelder natuurlijk niet Gorré tegenover Lokhoff, maar hebben we daar een bijtertje nodig. Dus speelt Bosz en dan hoeven we niet meer naar Lokhoff om te kijken.”
Gisteren tegen Sparta stond Bosz weer niet opgesteld. Hij begreep dat niet. “Ik vind dat ik recht heb op uitleg. Ik ben geen piepeltje.” Bosz was niet de enige Feyenoorder die verbolgen was dat hij niet mocht meedoen. Ook Maas en Trustfull zaten met een gezicht als een oorwurm naast Van Hanegem in de dug-out. De sfeer was om te snijden.
Routinier Bosz vindt dat hij altijd behoort te spelen. Die reactie is wel begrijpelijk. De middenvelder haalt steeds een voldoende als hij mag meedoen. Hij behoort echter niet tot de spelers die altijd worden opgesteld als ze fit en niet geschorst zijn. Dat zijn bij Feyenoord De Goey, Van Gobbel, De Wolf, Fräser, Witschge, Taument en Blinker. Vooral Witschge was dit seizoen een paar keer aan vervanging toe. Volgens de trainers ontbreekt het echter aan een goed alternatief voor zijn positie op links. “Wij stellen geen spelers op omdat ze vriendjes van mij of Willem zouden zijn”, aldus Meijer. Bosz denkt zelf wel dat zijn slechte verstandhouding met Van Hanegem invloed heeft op zijn meespelen. De twee praten niet met elkaar.
Ulrich van Gobbel is momenteel uit vorm. Vooral hij was er schuldig aan dat Sparta verscheidene grote kansen kreeg. Van Gobbel werd twintig minuten voor tijd vervangen. Meijer: “Hij liep met z'n kop naar beneden. Dan weet je dat het niet lekker met hem gaat en kun je hem beter later douchen. Misschien is hij te veel bezig met de vraag of hij wel of niet naar het WK gaat.” Van Gobbel hoeft voorlopig echter niet voor zijn plaats te vrezen. Van Hanegem laconiek: “Hij was niet in goede doen, maar dat kan volgende week weer anders zijn.”
Of Dean Gorré zondag tegen Vitesse zal spelen is nog niet duidelijk. “Ik weet het echt niet meer.” Hij mocht wel tegen Sparta meedoen. En Gorré had juist verwacht niet meer in de opstelling van Feyenoord te zullen voorkomen. Hij kreeg onlangs een verlaagd contract aangeboden en trok daaruit de conclusie dat de trainers het in hem niet meer zagen zitten. Gisteren stond hij echter alweer voor de derde achtereenvolgende keer in het basisteam. Gorré scoorde twee keer.
Volgens Geert Meijer is het meespelen van Gorré een bewijs dat hij met collega Van Hanegem nog steeds vertrouwen in de speler heeft. Alleen, zo stelt de trainer, heeft de middenvelder niet zodanig gepresteerd dat hij een beter contract verdient. “Hij kan in de Nederlandse competitie een goede speler zijn, maar wij moeten ook internationaal denken.” Meijer weet zeker dat Gorré ook volgend seizoen “heus niet weinig” kan verdienen bij Feyenoord. Volgens Gorré zou hij er met zijn basissalaris éénderde op achteruitgaan. “Van Hanegem heeft steeds gezegd dat ik geduld moet hebben. Nou, dat geduld wordt zo niet beloond.”
Met de winstpremies die hem in het vooruitzicht zijn gesteld zou Gorré wel in de buurt kunnen komen van het bedrag dat hij dit seizoen heeft verdiend. “Maar als ik op de tribune zit krijg ik niks.” Wat moet Gorré doen? Meijer: “Hij moet gewoon hard knokken om in Feyenoord 1 te komen.” Het zou ook kunnen dat Gorré wordt opgesteld om hem onder de aandacht van geïnteresseerde clubs te brengen. Van Hanegem ontkende dat gisteren na de wedstrijd tegen Sparta. “Dan zou ik met de poen van de anderen spelen.” Gorré heeft desondanks besloten weg te gaan bij Feyenoord. Er is interesse uit Engeland. “Ik wil hier niet als een soort twaalfde man blijven.”
De vraag is of de technische staf rouwig zal zijn om een eventueel vertrek van spelers als Gorré, Trustfull, Bosz en Van Loen. Van Hanegem wil volgend seizoen met een kleinere selectie trainen. Er zal toch plaats gemaakt moeten worden voor een paar nieuwe aankopen en verhuurde spelers die straks weer in De Kuip terugkeren. Van Hanegem zei weer een aantal spelers te huur willen aanbieden, zoals de IJslandse tweeling Gunnlaugsson. Ook ligt het voor de hand dat er er één of twee centrumspitsen voorgoed of tijdelijk zullen verdwijnen. De laatste aankoop Larsson speelde gisteren in de punt van de aanval, terwijl Obiku op de reservebank zat en zijn collega's Kiprich en Van Loen helemaal niet tot de selectie behoorden.
Sparta-trainer Han Berger concludeerde na de derby tegen Feyenoord dat zijn ploeg dit seizoen nog niet zo veel kansen had gehad in een uitwedstrijd als gisteren in De Kuip. Toch verloor Sparta met 5-1. Alleen Dennis de Nooijer scoorde door de benen van de blunderende Oranje-doelman Ed de Goey, maar de Spartanen kregen nog verscheidene andere mogelijkheden. Bogarde had pech met een schot op de paal. “Het had wel 5-4 kunnen zijn”, bekende Feyenoord-trainer Geert Meijer.
Feyenoord maakte de kansen wel af. De Zweed Hendrik Larsson heeft zijn sinds zijn komst bij Feyenoord nog niet gescoord. De spits was echter wel bij drie van de vijf doelpunten van de landskampioen betrokken. Achtereenvolgens scoorden Blinker, Gorré, Blinker, Witschge en Gorré. Berger bekritiseerde na afloop het verdedigende spel van zijn ploeg en sprak van “lulligheid en knulligheid”. “Dit was wat mij betreft een verkeerd soort spektakel.”
1994-04-17 | Speelronde 30 | Vitesse - Feyenoord 1-2 (1-1)
Opstelling Vitesse:
Trainer: Herbert Neumann
van der Gouw; Sturing, Bos, Straal, van de Looi; Cocu, Gillhaus; Korsten⚽; de Jong, Laamers, Helder
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel🟨, de Wolf, Fraser, Heus🟨; Bosz, Scholten, Witschge⚽; Taument, Larsson⚽(73' Kiprich), Blinker
Hoogtepunten:
18': 1-0 Korsten
32': 1-1 Witschge
61': 1-2 Larsson
Stadion: Nieuw Monnikenhuize, Arnhem
Toeschouwers: 10.861
Scheidsrechter: Uilenberg
Verslag:
Hij wordt genoemd als potentiële Amerika-ganger. Een voetbaltalent dat snelheid en techniek combineert met een uitstekend speloverzicht. Maar Phillip Cocu kwam er tegen Feyenoord niet aan te pas. De schaduwspits van Vitesse ging ten onder in de fysieke strijd, zijn club verloor met 2-1. Misschien was zijn mindere spel van gistermiddag een bewijs dat Cocu nog te licht is voor de echte top: het Nederlands elftal. Of had hij gewoon zijn dag niet en verdient de linksbenige speler alsnog een uitnodiging van de bondscoach?
Het eerste half uur strooide Phillip Cocu met handige steekpasses en fraaie lange ballen. Hij ontdeed zich met hakballetjes achter het standbeen van zijn bewaker Bosz, die de speciale opdracht had het brein achter de Vitesse-aanvallen te neutraliseren. De Feyenoorder had het moeilijk in die beginfase, tot Cocu een knieblessure opliep bij een harde overtreding van Scholten. Hij zou de wedstrijd nog wel uitspelen, maar zichtbaar op halve kracht.
Na afloop praat Cocu nauwelijks over zijn eigen leed. Even had hij veel pijn, kreeg pijnstillers in de rust en had in de tweede helft geen last meer van zijn blessure. “Ik dacht eerst: shit, als het maar niet m'n banden zijn.” Hij bekritiseerde het slechte veld, maar daar had Feyenoord ook moeite mee gehad. Hij baalde vooral van de nederlaag. “Ik win liever met beroerd spel, dan dat ik zo verlies. Daar word je toch helemaal niet goed van.”
Even verderop staat Peter Bosz, die tevreden is over zijn tegenspel. “Phillip is een hele snelle, beweeglijke speler. Ik moest hem heel kort dekken. Als je hem veel ruimte geeft, krijg je het al gauw lastig.” Bosz' trainer Van Hanegem geeft toe dat hij een speler had opgeofferd aan Cocu. “Hij is een hele goeie speler. Dat hij nu wat minder speelde, zegt mij niet zo veel.” Cocu speelt normaal gesproken graag tegen Feyenoord. “Ze passen zich gemakkelijk aan. Toen ik in de slotfase in de spits ging spelen, ging Bosz meteen mee.” Over zijn mandekker: “Als ik me super had gevoeld, loop ik hem er toch uit. Nu speelde ik in een ruimte van een vierkante meter.”
Een korte stekelkop onder een sierlijk kuifje. Zijn lichtbruine ogen kijken je vriendelijk aan. Hij wordt op handen gedragen bij Vitesse, een echte teamspeler. Toen de club een slechte periode doormaakte, kwam zijn spel ook minder uit de verf. Met topscorer Gillhaus vormt Cocu een gevaarlijk duo, dat bij voorkeur kaatst door het midden. Gillhaus roemt zijn aangever. “Ik heb heel wat goals gemaakt waar Phillip een aandeel in had. Ik weet niet of het komt omdat hij ook links is. Dat heeft er denk ik niks mee te maken. Het is een gevoelskwestie.” Cocu: “Ik weet dat Hans balvast is, wat hij gaat doen, wanneer hij een schijnbeweging maakt.”
Phillip Cocu (23) is geboren in Eindhoven, leerde voetballen in Zevenaar en werd zes jaar geleden semi-prof bij AZ. In Alkmaar werd de jonge middenvelder omgeschoold tot linksbuiten, waar hij zich in de kijker speelde van het ambitieuze Vitesse. Cocu bleek het niveau in de eredivisie gemakkelijk aan te kunnen en werd geselecteerd voor Jong-Oranje. Bij Vitesse speelt hij dit seizoen als aanvallende middenvelder, nadat John van den Brom naar Ajax vertrok. Aanpassingsproblemen waren er niet. “In de jeugd speelde ik ook al op het middenveld. En vorig seizoen heb ik Van den Brom een paar keer vervangen. Toen ging het ook goed.”
Volgens assistent-trainer Jan Jongbloed moet Cocu nog beter positie kiezen bij het uitverdedigen. “Hij wil teveel de spelverdeler uithangen, maar dan eet hij het kaas van het brood van Theo Bos. Die moet de opbouw verzorgen. Phillip moet meer naar voren spelen, naast Gillhaus. Kijk maar naar de cijfers. De laatste maanden heeft hij bijna niet meer gescoord. Onze verwachting was dat hij er dit seizoen vijftien zou maken. Hij staat pas op tien.”
Hoofdtrainer Herbert Neumann had anderhalf jaar geleden een genuanceerd oordeel over de prestaties van Cocu. Een intuïtieve, emotionele speler, die qua persoonlijkheid en karakter niet geschikt zou zijn voor de rol van spelverdeler. Inmiddels heeft de voetballer Cocu zijn naïviteit verloren. “Vroeger kon ik 25 minuten afwezig zijn. Was ik een momentenvoetballer. Dat is al een stuk verbeterd. Je bent meer aan de bal. Moet meer lopen.”
Neumann zag het steeds meer zitten in Cocu en twijfelt niet meer aan zijn kwaliteiten. Of hij ook in aanmerking komt voor een uitverkiezing voor het Nederlands elftal, daar doet de trainer geen uitspraak over. Na enig aarzelen volgt een tip van de sluier. “Als Cocu niet goed genoeg is, heeft de bondscoach de beschikking over 22 heel goede spelers.” Een ironische glimlach verraadt de steek onder water. Natuurlijk meent de trainer dat Cocu een kans verdient.
Waarom wordt de mening van de voetbalkenners niet gehonoreerd? Waarom krijgen erkende talenten Cocu en Helder geen kans zich te bewijzen? Neumann heeft een verrassend antwoord. “Dat is de schuld van de media. Jullie schrijven elke week dat ze goed spelen, dat ze een kans verdienen. Daarom worden ze juist niet uitgenodigd.” Zo werkt dat in de voetballerij, lijkt hij te willen zeggen. De bondscoach gaat zijn eigen gang.
Cocu gelooft dat hij vooral benadeeld wordt omdat hij niet bij een topclub speelt. Een Ajacied of een Feyenoorder, zelfs een PSV'er komt eerder in aanmerking voor het Nederlands elftal. Als hij zichzelf vergelijkt met Witschge of Numan, twee andere linksbenige middenvelders die wel naar Amerika gaan, denkt hij niet voor hen onder te doen. Maar Witschge heeft nooit slecht gespeeld in Oranje en deed dat evenmin in het laatste oefenduel tegen Schotland. “Hij heeft ook al vaker met Roy gespeeld. Dat scheelt ook.”
Cocu heeft de hoop al opgegeven. Hij kan deze zomer lekker met vakantie en zijn vizier gaan richten op het volgend seizoen. Dan krijgt hij mogelijk wel een kans, wanneer enkele routiniers zijn afgedankt en er tijd genoeg is voor experimenten. Misschien verandert de bondscoach dan alsnog van mening. “Advocaat is vaak wezen kijken, maar ik denk dat hij het gewoon niet in mij ziet zitten.”
Misschien ligt de achterliggende oorzaak wel in de positiewijziging die Cocu afgelopen zomer onderging. Hij speelt niet meer aan de linkerkant, maar in het centrum. Daar lopen genoeg goede Nederlandse voetballers, zoals Wouters, Jonk en eventueel Rijkaard. “De bondscoach kijkt alleen naar specialisten. Ik stond er eerlijk gezegd niet bij stil toen ik op het middenveld ging spelen. 'Het is goed voor je ontwikkeling', zei Neumann.”
De trainer heeft hem vaak moed ingesproken, wanneer het verwachte telefoontje uit Zeist achterwege bleef. Hij vertelde Cocu zich niet gek te laten maken. “Ik ben wat dat betreft heel nuchter.” Zoals hij ook heel nuchter reageerde op de eerdere belangstelling van Ajax. De Amsterdamse club schrok vorig jaar van de gevraagde miljoenen en trok zich snel terug. Cocu kreeg de flirt met Ajax pas later te horen van het Vitesse-bestuur. Rancunes zijn hem vreemd. “Ik heb nog een contract voor twee jaar en heb het hier prima naar m'n zin. We vormen een vriendenclub.”
Maar wat als Vitesse volgend seizoen onverhoopt geen Europees voetbal zal spelen? Hij schudt zijn hoofd. Daar heeft hij blijkbaar nog niet echt aan gedacht. Als Vitesse volgende week van NAC verliest en de andere concurrenten voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi tot winst komen, krijgt de Arnhemse club het nog zwaar te verduren. “Dat wordt een rampseizoen. Daar moet ik niet aan denken.”
1994-04-27 | Speelronde 31 | Feyenoord - FC Groningen 2-2 (2-2)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull, de Wolf🟨, Maas, Heus⚽🟨; Bosz (68' Gorre), Scholten, Witschge; Taument (70' Kiprich), Larsson, Blinker⚽
Opstelling FC Groningen:
Trainer: Wim Koevermans
Lodewijks; Reiziger, Boekweg, Veenhof, Wilson; ter Avest⚽, Olde Riekerink🟨, Roossien; Gall🟨, Huizingh, van Duren⚽🟨(53' Brinks🟨)
Hoogtepunten:
4': 0-1 ter Avest
21': 1-1 Heus (penalty)
26': 2-1 Blinker
35': 2-2 van Duren
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 17.284
Scheidsrechter: Luijten
Verslag:
FC Groningen trad in Rotterdam aan tegen Feyenoord en behaalde een verdienstelijk gelijkspel: 2-2. Heus uit een strafschop en Blinker scoorden voor de thuisploeg, Ter Avest en Van Duren voor de bezoekers. Door het gelijkspel van de toekomstige club van Erwin Koeman bestaat de kans dat niet FC Groningen maar FC Utrecht verplicht wordt tot de nacompetitie. Utrecht heeft een punt meer dan Groningen, dat nog een inhaalduel tegen Ajax tegoed heeft. Het verschil in doelsaldo is te verwaarlozen. De nummers zestien en zeventien van de eredivisie spelen in de nacompetitie met de periodekampioenen van de eerste divisie. Beide groepswinnaars spelen volgend seizoen op het hoogste niveau.
1994-05-01 | Speelronde 32 | FC Utrecht - Feyenoord 0-0 (0-0)
Opstelling FC Utrecht:
Trainer: Leo van Veen
van Ede; Vierklau, Wijnands, de Kock, Plugboer🟨; van der Meer ('82 Smit), van der Net🟨, de Jong; de Kruyff, Smolarek, Bijl
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel🟨, Refos, Trustfull, Maas; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, Larsson (75' Obiku), Blinker🟨
Hoogtepunten:
-
Stadion: Nieuw Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 10.500
Scheidsrechter: van Vliet
Verslag:
FC Utrecht-Feyenoord was een duel om snel te vergeten. Utrecht wilde wel maar kwam kwaliteit tekort, Feyenoord leek zijn energie te sparen voor de bekerfinale tegen NEC. De Rotterdamers creëerden slechts één grote kans. Larsson kopte een mislukt schot van Scholten net naast het doel. Utrecht kreeg meer mogelijkheden maar kopballen van De Kock en Smolarek troffen geen doel. Scheidrechter Van Vliet gaf gele kaarten aan de Feyenoorders Maas, Blinker en Van Gobbel, alsmede de Utrechters Van der Net en Plugboer.
De stadionspeaker diende als rustgevende factor bij FC Utrecht-Feyenoord. Terwijl de spelers van de thuisclub steeds nerveuzer werden, verkondigde de omroeper dat FC Groningen aan de verliezende hand was bij Sparta. Het ene voetbalbolwerk leeft nog dank zij de teloorgang van het andere. Vandaar dat trainer Leo van Veen zijn spelers na de 0-0 een ereronde liet lopen. Uit opluchting of dankbaarheid, de lokale helden wisten het zelf niet.
Utrecht en Groningen strijden ieder voor behoud van een plaats in de eredivisie. Met nog twee speelronden op het programma lijken de Groningers voorbestemd de nacompetitie te spelen, tenzij het morgen tegen Ajax profiteert van elf katerige Amsterdammers. In Utrecht hopen ze dat de landskampioen zijn sportieve plicht vervult en Groningen verslaat. Een verzoek om de wedstrijd nog een paar dagen uit te stellen, werd door de KNVB afgewezen. Van Veen gelooft in de goede bedoelingen van zijn collega Van Gaal, maar twijfelt aan de wil van de spelende Ajacieden. “Je kan vooraf nog zo op ze inpraten, als ze niet willen voetballen, houdt het op.”
Van Veen weet waarover hij praat. Dat zijn club voor het eerst sinds 23 jaar tot degradatievoetbal genoodzaakt wordt, kan de gemiddelde liefhebber moeilijk begrijpen. Een echte voetbalstad, een modern stadion en een populaire Utrechtse trainer. Randverschijnselen die het gebrek aan kwaliteit en schotvaardigheid aardig camoufleren. Tegen het weinig geïnspireerde Feyenoord knokten de Utrechters voor elke meter, op een grasmat die de neiging tot combinatievoetbal in de kiem smoorde.
Deze zomer worden de oude zoden van Nieuw Galgenwaard vervangen, wist de zichtbaar opgeluchte Van Veen na afloop te vertellen. Of zijn spelers beter tot hun recht komen op een egale grasmat, valt te betwijfelen. De trainer meent van wel: “Als thuisspelende club ben je in het nadeel op een slecht veld. Aanvallen is dan een stuk moeilijker. Behalve de laatste twee wedstrijden hebben we zo aantrekkelijk mogelijk proberen te spelen.”
Dat was de opdracht die Van Veen kreeg van het clubbestuur, toen hij vorig jaar de ontslagen trainer Fafié verving. De voetbalstad verdiende een aanvallend spelend elftal. Van Veen voldeed aan de verwachtingen, maar de hernieuwde speelwijze leidde niet tot een hogere klassering. De subtopper werd een middenmoter, de middenmoter een club in nood. Utrecht wil misschien wel aanvallen, maar mist hiervoor de bruikbare spelers. Of zoals Hans Kraay, de voormalige stopperspil van DOS, gisteren opmerkte: “Als ze een spits hebben die er twintig inschopt, is er niks aan de hand.”
Kraay sr. speelde in de oude Galgenwaard toen de legendarische Utrechter Tonny van der Linden bijna wekelijks scoorde. In het huidige elftal zijn de spitsen Van der Ark en De Kruyff topscorer met ieder zes doelpunten. Van der Ark zat tegen Feyenoord een schorsing uit, de technisch begaafde De Kruyff viel alleen op door irritante overtredingen. Vandaar dat het Utrechtse gevaar gisteren van Smolarek moest komen. Maar de 36-jarige Pool, die zijn bijnaam 'sluwe vos' met verve waarmaakt, heeft zijn beste tijd gehad. Van Veen: “Smollie liep het vuur uit zijn sloffen, maar hij kan een wedstrijd niet meer beslissen, scoort te weinig. En hij is ook geen leider, hoewel veel jongens op technisch en tactisch gebied nog genoeg van hem kunnen opsteken.”
Om de aanvalskracht te vergroten gaat Van Veen deze zomer wellicht op zoek naar versterkingen. Maar de trainer is voorzichtig in zijn uitspraken. De huidige selectie heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan een eventuele transfer. Vandaar dat de contractbesprekingen met de meeste spelers zijn opgeschort. Een bewijs ook dat het clubbestuur rekening hield met een degradatie naar de eerste divisie.
Van Veen heeft zijn hoop gevestigd op een aantal jeugdspelers uit het tweede elftal, dat afgelopen week promoveerde naar de hoogste afdeling voor reserveteams. Of er veel kwaliteit in het kampioenselftal zit, weet de trainer niet. “Ik geloof dat een of twee jongens in aanmerking komen voor het eerste.” FC Utrecht heeft nooit uitgeblonken in het scoutingsbeleid. De grootste Utrechtse talenten spelen elders. Of zitten op de bank bij Feyenoord, zoals John van Loen.
1994-05-03 | Speelronde 33 | Feyenoord - PSV 2-1 (0-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull, de Wolf⚽⚽, Refos (46' Obiku), Heus; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, Kiprich, Gorre
Opstelling PSV:
Trainer: Aad de Mos
van Breukelen; van Aerle, van Tiggelen,Numan, Heintze; Popescu🟨, Wouters (60' van der Gaag), van Mol; Playfair, Kieft, Hoekstra⚽
Hoogtepunten:
22': 0-1 Hoekstra
59': 1-1 de Wolf
85': 2-1 de Wolf
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 26.820
Scheidsrechter: Jol
Verslag:
De tweede plaats van de eredivisie komt dit seizoen in elk geval toe aan de ploeg die daar het meeste recht op heeft: Feyenoord. De volgelingen van Van Hanegem brachten in De Kuip de eindspurt van PSV tot stilstand (2-1). Zij het met enig fortuin, want het leek of doelman Ed de Goey gisteravond een batterij engeltjes op de lat had zitten. Met de bekerfinale nog in het vooruitzicht kan Feyenoord wat de competitie betreft de balans opmaken. Een merkwaardige paradox doemt op: in de onderlinge duels met Ajax en PSV vergaarden de Rotterdammers zeven punten. Het ene verliespunt werd in het Olympisch Stadion geleden tegen Ajax. Feyenoord verspeelde de prolongatie van de titel in de twaalf andere gelijke spelen tegen de wat zwakkere teams.
Van Hanegem kan het hoe en waarom simpel verklaren. Hij miste een schutter die Ajax in de persoon van Jari Litmanen bijvoorbeeld wel bezat. “Maar eigenlijk ontbrak het ons niet eens aan een topscorer. Al had ik er maar een speler bij gehad die twaalf doelpunten kon maken. Dan was ik al gered geweest. Vorig jaar zijn we kampioen geworden met 54 punten. Mijn uitgangspunt was dit seizoen om op 58 punten te eindigen. Daar heb ik me in vergist.” Het nijpende tekort aan doelpunten, in het lelijke trainersjargon ook wel 'scorend vermogen' genoemd, wijt Van Hanegem voor een groot deel aan de geringe inbreng van Jozsef Kiprich. De publiekslieveling speelde door blessureleed slechts negen wedstrijden, waarvan slechts vier volledige. Hij bleef daardoor steken op drie treffers. “Ik heb altijd gezegd dat Kiprich voor mij de nummer een was in de spits. Maar in die weinige keren dat hij kon spelen miste hij toch iets. Normaal is hij goed voor meer dan vijftien goals per seizoen. Hij had ons probleem dus kunnen oplossen. Ik hoop dat hij na de vakantie fit uit Hongarije terugkeert,” aldus Van Hanegem.
Tegen PSV kon Kiprich ook gisteren niet imponeren. Voor de rust niet in een twee spitsensysteem (Blinker was geschorst, Van Loen ziek) en in de tweede helft evenmin als rechtsbuiten. Al zou Feyenoord zich op het punt van het spitsenprobleem niet kunnen versterken, dan nog maakt Van Hanegem zich weinig zorgen voor volgend seizoen. Hij ligt niet wakker van het brede potentieel waarover Ajax beschikt. De prille kampioen kon het zich afgelopen zondag rustig veroorloven een talent als Kanu op de tribune te zetten. Van Hanegem: “Je kunt wel heel veel goede spelers in huis hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat je kampioen wordt. De samenstelling van mijn selectie is goed. Een aantal spelers, zoals Trustfull, Gorre en Larsson, kan nog groeien in hun ontwikkeling. Trouwens, vandaag miste ik acht belangrijke spelers. En toch wonnen we van PSV.”
Die overwinning dankte Feye-noord vooral aan John de Wolf. Twee keer kopte de verdediger de bal uit een hoekschop in het net. Bij een corner gaat De Wolf altijd naar voren. Het was echter symptomatisch voor het seizoen dat Feyenoord door een verdediger aan zijn treffers kwam. Het publiek zong treiterend “Hansie bedankt”. Maar de bijna uitgekeepte Van Breukelen kon weinig uitrichten tegen de ballen die van dichtbij op hem werden afgevuurd. Ook Popescu, die De Wolf had moeten afstoppen, trof volgens de tweevoudige schutter geen enkele blaam. “Als een corner zo perfect wordt genomen als deze van Rob Witschge, ben je als verdediger kansloos. Ik deed vanaf de doellijn twee stappen naar achteren en hoefde bij wijze van spreken alleen maar te knikken”, verklaarde De Wolf.
Met assistent-bondscoach Rinus Israel op de tribune als spion voor Oranje, maakte De Wolf met het oog op de WK-selectie een goede beurt. Vrijdag maakt Dick Advocaat de voorlopige groep van 22 spelers bekend. De Wolf verwacht dat hij erbij zit, maar hij is toch nog niet helemaal zeker van zijn zaak. “Er breken nog drie spannende dagen voor me aan. Aan de andere kant ben ik nu achtereenvolgens tien keer geselecteerd. Het zou vreemd zijn als ik niet naar Amerika ga.” Van Hanegem gaat er vanuit dat De Wolf wordt geselecteerd. “Zo'n speler moet je alleen al meenemen voor het mentale karakter van de ploeg. Dat hij snelheid te kort komt lijkt me niet zo'n probleem. In de meeste wedstrijden op het WK zul je niet veel mandekkers nodig hebben. Wel een speler die wat kan forceren.”
Een andere WK-kandidaat, Jan Wouters, werkt nog steeds aan zijn herstel na zeven weken blessureleed. Gisteravond was vooraf afgesproken dat hij een helft zou spelen, maar omdat het tempo niet al te hoog lag, besloot hij in overleg met De Mos er een uur van te maken. Nog wat voorzichtig in de duels, lijkt het balgevoel langzaam weer bij hem terug te keren. Met Jan Wouters in de gelederen leek PSV zestig minuten de wedstrijd in handen te hebben. Het ontbrak de Eindhovenaren, die ook na de treffer van Peter Hoekstra legio kansen kregen, alleen aan de afwerking. Arthur Numan kwam drie keer vrij voor De Goey in scoringspositie. Playfair en Hoekstra raakten de lat. In het laatste half uur besliste Feyenoord tegen de verhouding in de wedstrijd. PSV kan in de steigers en heeft aanzienlijk meer problemen voor volgend seizoen dan Feyenoord.
1994-05-08 | Speelronde 34 | Feyenoord - Roda JC 2-1 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull, Fraser, Maas, Heus (21' Esajas); Bosz, Witschge⚽⚽, Gorre; Taument, Kiprich (65' van Loen), Blinker
Opstelling Roda JC:
Trainer: Huub Stevens
Waterreus; Senden, Nascimento, Luijpers, van Hoogdalem; van der Luer, van Galen🟨, Doomernik (71' Vanderbroeck); Babangida, Hofstede⚽, Ihalauw (32' Huiberts)
Hoogtepunten:
20': 1-0 Witschge
73': 2-0 Witschge
81': 2-1 Hofstede
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 2.000
Scheidsrechter: Schuurmans
Verslag:
Roda JC is de grote verliezer geworden van de laatste speelronde in de eredivisie. Door de nederlaag bij Feyenoord (2-1) viel de formatie van trainer Stevens uit de top-5. Enkele weken geleden deelde Roda nog de derde plaats met PSV. Feyenoord deed zijn sportieve plicht en draaide warm voor de bekerfinale. Wordt daarin NEC verslagen, dan is de vijfde plaats van FC Twente ook toereikend om uit te komen in het toernooi om de UEFA-beker.
-
-
-
-
KNVB Beker:
1993-11-10 | 3e Ronde | Excelsior - Feyenoord 1-1 (2-3 na verlenging)
Opstelling Excelsior:
Trainer: Cor Pot
Moens; Schuurhuizen (106' Bakboord), Conrad (70' Verspuij), van den Berg⚽, Taument; van Loon, van de Heuvel, Boudesteyn; Ogura⚽, Marbus🟨, van Utrecht
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Fraser⚽🟨, Heus; Bosz⚽, Gorre (46' Maas), Witschge; Taument⚽, Obiku (64' van Loen), Blinker
Hoogtepunten:
5': 0-1 Taument
69': 1-1 van de Berg
103': 1-2 Fraser
107': 1-3 Bosz
113': 2-3 Ogura
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 6.438
Scheidsrechter: van Dijk
Verslag:
Lijstaanvoerder Feyenoord van de eredivisie werd uitgerekend door Excelsior, voetbalclub in de marge uit Rotterdam-Kralingen, op zijn zwakten gewezen. In het duel in de Kuip - Excelsior speelde zijn thuiswedstrijd 'uit' omwille van de veiligheid - bleek dat van Feyenoord weinig overblijft als onverzettelijkheid, inzet en concentratie ontbreken. Pas in de verlenging van de wedstrijd in de derde ronde van de KNVB-beker liep de kampioen weg van de nummer tien uit de eerste divisie: 2-3. Met de twee treffers zorgde Excelsior voor iets opmerkelijks: in eigen huis was sluitpost Ed de Goey van Feyenoord sinds de Supercup van vorig seizoen tegen Ajax niet meer gepasseerd.
Feyenoord liet gisteren zijn eigen fans beven, huiveren zelfs. Het eerste doelpunt, van de gedreven Taument, viel al in de zesde minuut. Daarna dacht Feyenoord de wedstrijd te kunnen uitspelen in het tempo van oud-internationals. Een indrukwekkende solo van Marbus en een door van Gobbel van richting veranderde bal van Ogura bleken geen waarschuwing. De straf voor zoveel laksheid werd pas na rust uitgedeeld. Verdediger Peter van de Berg passeerde De Goey na een hoekschop.
Excelsior hield veel mensen achterin en hoopte op de counter via Marbus, Van Utrecht of Ogura, die bijna even snel bleek als Van Gobbel. Bijna was de sensatie compleet in de 90e minuut, maar Gilbert Taument, broer van Gaston, schoot in het zijnet.
Typerend was, hoe trainer Van Hanegem tijdens het praatje voorafgaand aan de verlenging, in de hoek van de dug-out bleef zitten, zonder wat te zeggen. Alsof hij zich schaamde. Waarschijnlijk begrepen de spelers zijn boodschap. Fräser en Bosz schoten de kampioen alsnog naar de laatste zestien.
1994-01-09 | Achtste Finale | Dordrecht '90 - Feyenoord 0-2 (0-2)
Opstelling Dordrecht '90:
Trainer: Nico van Zoghel
de Jongh; Atmodikoro, Liefden, Wilsterman🟨, Langerak; Lems🟨, Slagboom (46' van der Merwe), van Wattum; Simons🟨, Breetveld🟨, Wouden
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel (39' Maas), de Wolf🟥, Fraser⚽🟨, Esajas🟨; Scholten, Witschge, Larsson (80' Bosz); Kiprich⚽🟨, van Loen, Blinker🟨
Hoogtepunten:
12': 0-1 Kiprich
37': 0-2 Fraser
79': 🟥 de Wolf (Feyenoord)
Stadion: Krommedijk, Dordrecht
Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Jol
Verslag:
Amper een week nadat de abrupt vertrokken technisch directeur Wim Jansen de selectie van Feyenoord een gebrek aan discipline verweet en met name John de Wolf bekritiseerde, beging de aanvoerder een grote stommiteit. Hij kon zich, ondanks dat de bekerwedstrijd tegen Dordrecht '90 al gelopen was (2-0 voor Feyenoord), in de slotfase niet beheersen en raakte na een onbesuisde sliding opponent Breetveld van achteren. De rode kaart was volledig op zijn plaats; hoewel de dader na afloop waarschijnlijk tegen beter weten in opmerkte dat het wat hem betreft geel had mogen zijn.
Trainer Wim van Hanegem noemde de actie van De Wolf “niet zo slim”. Hij kondigde aan dat hij dat de speler zelf deze week ook nog wel zal meedelen. In dergelijke gevallen plegen Van Hanegem en collega Geert Meijer echter geen boetes of straffen uit te delen. Ook van bestuurszijde zijn volgens Van den Herik geen disciplinaire sancties te verwachten. Dat heeft alleen zin in geval van “opvoedkundige redenen”, aldus de voorzitter. “Maar De Wolf weet zelf goed genoeg dat dit niet kan.”
Voormalig directeur Jansen had het waarschijnlijk anders willen oplossen. Het is namelijk niet de eerste keer dat een Feyenoorder zich de laatste maanden op het veld misdraagt. Jansen zal gezien zijn rood-witte clubhart niet blij zijn met het voorval in stadion Krommedijk. Meewarig zal hij in Saoedi-Arabië zijn hoofd hebben geschud. Hij moet zeker een ooggetuigeverslag uit Dordrecht hebben gekregen. Zijn vrouw zat op de tribune.
De Wolf benadeelt met zijn misstap natuurlijk wel zijn club. Eerder is al gebleken dat het enorm scheelt of Feyenoord mét of zonder de verdediger speelt. Hij is de leider van het team en de grote inspirator. De Wolf kan nu een schorsing van minstens drie wedstrijden verwachten. De aanvoerder verklaarde na afloop dat hij Virgil Breetveld niet bewust had aangevallen en ook niet had geraakt. Hij hoopte dat de tv-beelden in Studio Sport hem in het gelijk zouden stellen, maar dat was niet het geval. Duidelijk was te zien dat De Wolf Breetveld met zijn sliding wel degelijk raakte. De topscorer van Dordrecht '90 liep wonderwel geen blessure op. “Ik had het geluk dat ik niet vaststond aan de grond. Ik voelde iets achter me, schrok en ben opgesprongen. Anders was het leed waarschijnlijk niet te overzien geweest.”
Dordrecht '90 - Feyenoord was een wedstrijd waarin de spelers elkaar af en toe naar het leven stonden en elkaar daarbij flink raakten. Resultaat: liefst éénenvijftig overtredingen, acht gele en dus één rode kaart. Jol gaf in zijn loopbaan slechts twee keer eerder evenveel straf. Volgens Breetveld is een streekderby als deze vaak te hard en speelde mee, dat een aantal spelers van Dordt, onder wie hijzelf, vroeger voor Feyenoord heeft gespeeld. “Dan wil je je toch bewijzen, een beetje revanche nemen.”
Trainers en spelers in de voetballerij hebben echter de gewoonte vrijwel nooit de hand in eigen boezem te steken. Bij Feyenoord had men gisteren weer geen goed woord over voor scheidsrechter Jol. Van Hanegem vond het rood van De Wolf dan weliswaar op zijn plaats, maar de vier gele kaarten voor spelers van Feyenoord waren in zijn ogen onterecht. Zijn mening was zoals zo vaak gekleurd. Van de acht gele kaarten op het slagveld aan de Krommedijk kon er misschien bij één een vraagteken worden geplaatst. De andere waren duidelijk.
Van Hanegem - hij en Meijer lieten Van den Herik weten bij Feyenoord te willen blijven - keek wel uit dat hij niet buiten zijn boekje ging in zijn mening over de arbitrage. De trainer moet zich nog bij de tuchtcommissie van de KNVB verantwoorden voor de uitspraken die hij na de wedstrijd tegen Roda over scheidsrechter Luinge had gedaan.
“Hij is een broertje van Luinge”, werd Jol gisteren uit duizenden kelen van Feyenoord-supporters toegezongen. De Scheveninger werd ook herhaaldelijk een ongeneeslijke ziekte toegewenst. Jol was gisteren invaller. De oorspronkelijk voor het bekerduel aangewezen Uilenberg had zich afgemeld en ook twee andere arbiters bleken niet in staat te fluiten. Jol ging wel op de late uitnodiging in, hoewel hij bij de laatste bijeenkomst in Zeist met de scheidsrechterscommissie had afsproken pas komend weekeinde weer een wedstrijd te zullen leiden.
Het feit dat Jol af en toe inderdaad niet consequent floot en dat de bal op het erbarmelijke terrein in Dordrecht nauwelijks wilde rollen, geeft de spelers niet de vrijheid als wilden tekeer te gaan. Met name een speler als De Wolf moet ervaren genoeg worden geacht zich in te houden. Hij overleefde eerder dit seizoen toch ook brandhaarden als Wembley en Porto. Tot zijn onbehoorlijke actie had hij als één van de weinige spelers nog geen overtreding begaan. Hij probeerde na een overtreding van tegenstander Breetveld op doelman De Goey zelfs, tevergeefs, bij Jol te voorkomen dat daar een gele kaart voor zou worden getrokken.
Zeventien minuten voor tijd ging het alsnog flink mis, met nota bene dezelfde speler als slachtoffer. Hij beschuldigde Breetveld na afloop van het “aannaaien” van een rode kaart. De Dordtenaar ontkende dat. “Iedereen heeft toch kunnen zien wat er is gebeurd.” “Ik was een beetje geïrriteerd”, gaf De Wolf toe. “We speelden niet lekker en er waren een paar 'dingetjes' gebeurd.”
Feyenoord stond in de uitwedstrijd in de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker tegen Dordrecht '90 al na elf minuten op voorsprong. Kiprich tikte de bal geplaatst in de hoek nadat de Zweed Larsson een verre ingooi van De Wolf had doorgekopt. Fräser zette de landskampioen acht minuten voor rust met een afstandschot net onder de lat op een ogenschijnlijke veilige 2-0. Hierna hadden beide ploegen mogelijkheden, maar de meeste waren toch voor Feyenoord. Met name uitblinker Hendrik Larsson bereidde verscheidene kansen voor. Aan Feyenoord-zijde hield doelman Ed de Goey de koploper van de eerste divisie van scoren af.
1994-02-09 | Kwartfinale | RKC - Feyenoord 2-4 (2-1)
Opstelling RKC:
Trainer: Bert Jacobs
Teeuwen; van Herpen, Peelen, Nortan, Hutten (46' Hoekstra); Werdekker, Valk, van Aerde; Boogers, Decheiver⚽, van Rijswijk⚽(74' Schoonens)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull, de Wolf, Fraser, Heus🟨; Bosz, Scholten, Witschge⚽⚽; Taument⚽, Kiprich⚽(76' Larsson), Blinker
Hoogtepunten:
4': 1-0 Decheiver
16': 1-1 Kiprich
25': 2-1 van Rijswijk
53': 2-2 Witschge
68': 2-3 Witschge
80': 2-4 Taument
Stadion: Sportpark Olympia, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Blankenstein
Verslag:
RKC waande zich tegen Feyenoord lang in de hemel, maar Rob Witschge bracht de Waalwijkers met twee afstandschoten terug naar aarde. Feyenoord speelde sprankelend, maar miste in de beginfase een handvol kansen en kreeg het daardoor moeilijk. Witschge liet vlak na de rust zien hoe het wel moet waardoor de ploeg van trainer Van Hanegem na de gelijke spelen in de competitieduels tegen RKC en NAC niet opnieuw gezichtsverlies leed.
Nadat Feyenoord, met De Wolf terug in de gelederen, de eerste kans om zeep had geholpen, hielp grensrechter Brekelmans de thuisclub aan de openingstreffer. Decheiver mocht in buitenspelpositie doorgaan en benutte die mogelijkheid koelbloedig. Feyenoord liet zich niet van de wijs brengen en kwamen dank zij een toevalstreffer van Kiprich langszij. Kort daarop leverde de tweede aanval van de thuisclub opnieuw een treffer op. De Goey kreeg een schot van Boogers niet onder controle, waarna Van Rijswijk kon intikken (2-1). Heel even was Feyenoord de weg kwijt. Totdat Witschge het twee keer achter elkaar van afstand probeerde en even zoveel keer met enige geluk succesvol was (2-3). Taument maakte in de slotfase aan de Waalwijkse illussies een einde: 2-4.
1994-03-09 | Halve Finale | NAC - Feyenoord 0-3 (0-2)
Opstelling NAC:
Trainer: Ronald Spelbos
Achterberg; Koumans🟨, Sas🟨, van Burik, Brood; Gesthuizen (59' van Bremen), Lokhoff, Brusselers (46' Gerritsen); Remie, van Hooijdonk, Lammers
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel🟨, de Wolf, Fraser, Trustfull; Bosz⚽, Scholten⚽🟨, Witschge; Taument⚽, van Loen🟨(73' Obiku), Blinker🟥
Hoogtepunten:
13': 0-1 Taument
45': 0-2 Scholten
47': 🟥 Blinker (Feyenoord)
77': 0-3 Bosz
Stadion: Fuji-Stadion, Breda
Toeschouwers: 11.500
Scheidsrechter: Temmink
Verslag:
Wanhoop wordt verdrongen door cynisme. Angst door onverschilligheid. Het is allemaal niet waar, het is niet gebeurd, het moet een nachtmerrie zijn geweest. Voetbal in een bunker, voetbal in Breda, voetbal in het kader van de Nederlandse Cup. Dat betekende oorlog, zowel binnen als buiten het stadion. Zowaar nog niet op het veld.
Feyenoord en zijn aanhang was op bezoek bij NAC en zijn aanhang. Dat zulke ontmoetingen nog plaats kunnen vinden. Dat zulke botsingen nog nut hebben. Voetbal kan zo mooi zijn, zo oogstrelend en boeiend. Maar voetbal kan ook afschrikwekkend zijn. Dan vraagt de wedstrijd niet meer om een speltechnische nabeschouwing. Dat zou waanzinnig zijn. Dan vraagt de wedstrijd niet om extra aandacht.
Tenzij de sfeer op het speelveld niet helemaal los gezien kan worden van de stemming erbuiten. En andersom. In bepaalde wetenschappelijke onderzoeken wordt samenhang tussen twee door hoge hekken gescheiden werelden ontkend. Het blijft een raadsel hoe men tot deze conclusie is gekomen. Want de agressie van een aantal Feyenoorders op het veld wekt de indruk te appelleren aan de Feyenoorders erbuiten. En andersom. En in het geval NAC is dat nauwelijks anders.
Zo agressief geladen als de meeste Feyenoorders zijn, zoals ze zich voortdurend verongelijkt voelen. Zoals ze, de overspannen aanvoerder De Wolf voorop, massaal de scheidsrechter bestormen wanneer deze een impopulaire beslissing heeft genomen. Zoals ze zwaaien met hun ellebogen. Wordt dat gedrag nu van hogerhand opgedrongen? Maar in elk geval wordt het getolereerd en nauwelijks aan banden gelegd.
Voorzitter Vandenstock van Anderlecht reageerde vorig jaar in het openbaar ontsteld over het gedrag van Philip Albert, de international van zijn club. Dat deze speler in ongeveer een half jaar tijd liefst drie rode kaarten kreeg, was schadelijk voor de reputatie van de club. Of Albert zijn leven wilde beteren. Van de Feyenoord-leiding is in het openbaar nooit een dergelijke reactie vernomen. De zogenoemde 'Helderse affaire' werd zelfs in de doofpot gestopt.
Toch verwacht je een leuke wedstrijd, tussen de verrassende sub-topper NAC en de aangeslagen topper Feyenoord, dan ga je met een positieve bedoeling klaarzitten voor zo'n wedstrijd, dan zie je zelfs heel goed combinatievoetbal van Feyenoord, maar word je plotseling uit je droom verlost als je Feyenoorders overspannen ziet raken. De almachtige John de Wolf en zijn maatjes Ulrich van Gobbel, Henk Fräser, Arnold Scholten, John van Loen, Regi Blinker en nog een paar meelopers.
NAC-spelers hebben ook de reputatie hun messen te slijpen, zoals dat in voetbaljargon heet. Maar gisteravond kwamen ze niet aan messentrekken toe. Ze vonden hun meerdere. Ze waren verlamd, overmand door het overspannen voorspel, meende hun trainer Spelbos. Ze werden overbluft door de Feyenoorders die “over de rand gingen” wat betreft agressie. En dat kon niemand van de aanwezigen die een nuchtere kijk op de wedstrijd bewaarde, ontkennen.
Feyenoord werd in de eerste helft vijftien keer bestraft voor een overtreding, NAC vier keer. Scheidsrechter Temmink trok driemaal een gele kaart, ze waren alle drie voor een Feyenoorder. Die 'professionele hardheid' was de onervaren NAC-spelers teveel, meende Spelbos. Of hij in de rust zijn spelers gevraagd had hier iets tegenover te stellen? “Of ik ze gevraagd heb meer overtredingen te maken? Nee, daar kun je niets tegenoverstellen. Je hebt zulke spelers of je hebt ze niet.”
In de tweede helft was NAC met 13 bestrafte overtredingen en twee gele kaarten de baas over Feyenoord met slechts drie overtredingen. Daar moet aan toegevoegd worden dat Feyenoord al bij rust met 2-0 voor stond en dat Blinker al na twee minuten een rode kaart kreeg, omdat hij hard zijn arm in het gezicht van zijn tegenstander Koumans plaatste. “Ik heb het niet gezien”, zei Feyenoord-trainer Meijer in eerste instantie 'professioneel'. Om er even later toch “een beetje dom” aan toe te voegen. Ze zien het dus wel, die trainers.
Vooral de manier waarop De Wolf zijn maatjes voorging om bij de scheidsrechter de rode kaart van Blinker te betwisten, was verbijsterend. Zoveel agressie. Zo bedreigend voor de scheidsrechter. En toch met z'n allen in de voetbalwereld maar roepen dat de arbitrage haar gedrag eens moet veranderen. Die hypocrisie, daar word je ziek van.
Als echte voetballiefhebber vraag je je af waarom Feyenoord zich niet beperkt tot voetbal, gewoon ballen. Want ze kunnen echt voetballen, die Fräser, Scholten, Witschge, Blinker en vooral Taument. Dat laten ze regelmatig zien. Zeker gisteren. Maar ze vergeten zo gauw de discipline. Dan halen ze zichzelf uit hun spel. Is dat misschien wat Jansen bedoelde, toen hij zijn ontslag nam als technisch directeur.
Orlando Trustfull speelde ook mee met Feyenoord. Zo'n prachtige voetballer, zoveel techniek en inzicht. Als hij aan de bal was, gebeurde er iets moois. Ook dat kan bij Feyenoord. Maar het moge illustratief zijn voor het technisch beleid dat Trustfull geen vaste plaats in het elftal heeft. Hem wordt een gebrek aan mentaliteit verweten. Zo'n speler de volgende wedstrijd van Feyenoord niet te kunnen zien wekt wanhoop. Of gewoon cynisme.
Feyenoord heeft zich geplaatst voor de finale van het toernooi om de KNVB-beker. Het eerste elftal van de Rotterdamse club won gisteravond in Breda met 3-0 van NAC. In de finale speelt Feyenoord op 12 mei in het Feyenoord-stadion tegen de winnaar van het duel Ajax-NEC, dat op 20 maart wordt gespeeld.
Feyenoord beheerste de wedstrijd in Breda. NAC kwam geen moment in zijn spel. Na twaalf minuten scoorde Taument. De rechterspits van Feyenoord was naar de linkervleugel uitgeweken. Hij draaide om NAC-verdediger Koumans heen en schoot via de binnenkant van de paal de bal achter doelman Achterberg, die de geblesseerde Karelse verving.
Middenvelder Bosz van Feyenoord legde de spelverdeler van NAC, Lokhoff, aan banden. Mede daardoor kwamen de Bredase topscorers Van Hooijdonk en Lammers nauwelijks aan de bal. In de laatste minuut voor rust scoorde Scholten voor Feyenoord. Hij schoot van rechts komend de bal met links hoog in de voor hem verste hoek van het doel. Bij NAC was Brusselers in de tweede helft vervangen door Gerritsen. Na twee minuten moest Feyenoord met 10 spelers verder spelen, omdat Blinker wegens slaan naar een tegenstander uit het veld werd gestuurd.
NAC was in de tweede helft iets gevaarlijker dan in de eerste helft. Maar doelman De Goey van Feyenoord redde fraai bij schoten en kopballen van Van Hooijdonk. In de 33ste minuut maakte Bosz er na een snelle counter via Taument 3-0 van.
1994-05-12 | Finale | Feyenoord - NEC 2-1 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf🟨, Fraser🟨, Heus⚽; Bosz (46' Maas), Scholten, Witschge; Taument, Larsson (71' van Loen⚽), Blinker
Opstelling NEC:
Trainer: Jan Pruijn
Brookhuis🟨; Lok, Stock🟨, van der Weerden, van der Linden; van Wonderen, Aalbers, Cruden; Kooistra, Dekker⚽, van Wanrooij (74' de Jong)
Hoogtepunten:
7': 1-0 Heus (penalty)
81': 2-0 van Loen
90': 2-1 Dekker
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Scheidsrechter: van der Ende
Verslag:
Feyenoord won gisteravond in de finale om de KNVB-beker met 2-1 van NEC, een club uit de eerste divisie. De wedstrijd in de Kuip was soms spannend, maar bood allerminst kwaliteitsvoetbal. NEC was bij tijd en wijle zelfs de beste ploeg.
Feyenoorders gedragen zich alsof de duivel hen op de hielen zit. Voortdurend voelen ze zich bedreigd of reageren ze verongelijkt. Ze zijn bang, bang om gekwetst te worden, bang om te verliezen, bang dat ze gezichtsverlies lijden. Zo stoer en trots als ze zich voordoen, zo klein en kwetsbaar zijn ze diep in hun hart.
Dan kunnen ze zich zomaar van de wijs laten brengen door de reputatie van een eerste divisie-club als NEC. Bang zijn ze dan dat ze de finale om de KNVB-beker zullen verliezen. Zoals Ajax in eigen stadion van NEC verloor. Dan gaan ze niet van hun eigen kracht uit. Dan is er niets over van die stoerheid en die trots. Dan reageren ze als een gespannen veer. De wereld is tegen Feyenoord. Als het niet zo zou zijn, dan zoeken ze wel naar een reden om aan te tonen dat het wel zo is.
Zo voetballen Feyenoorders, zo gedragen zich de trainers. En het zal niet lang meer duren of het bestuur en Het Legioen torsen de wereld op zijn nek. Gelijk hebben ze, dat de meerderheid van de Nederlandse voetbalsamenleving - en dus ook de media - in blinde aanbidding van Ajax leeft en dat de culturele correctheid gebiedt alles wat Ajax is te bewonderen. Het is niet eerlijk, dat is waar.
Maar waarom altijd klagen? Waar is de trots van Rotterdam-Zuid? Is er dan niets om trots op te zijn? Wordt het niet tijd dat Feyenoord aan imagoverbouwing doet? Hier zijn wij! Zo zijn we kampioen geworden. Zo hebben we de beker gewonnen. Zo voetballen wij, met al onze kwaliteiten en al onze beperkingen. Voetballen we te hard, provoceren we scheidsrechters en tegenstanders, dan zullen wij dat toegeven en mogelijk ons voortaan gedragen. Dan verliezen we maar, als God dat wil. Maar wij zijn Feyenoord, daar zijn we trots op.
Een bekerfinale om van te huilen. Dat is het resultaat van die complexen. NEC mag dan een elftal leuke voetballers bijelkaar hebben gescharreld, dat frank en vrij, en technisch redelijk onderlegd speelt. Maar het voert te ver om het slechte spel van Feye-noord het gevolg te noemen van de kwaliteit van NEC. Ook al schakelden de Nijmegenaren in een eerder stadium van het bekertoernooi Ajax uit.
De leukste acties en de meeste kansen waren voor NEC. Domweg omdat een aantal Feyenoorders, onder wie de voor het wereldkampioenschap geselecteerde Van Gobbel, De Wolf, Witschge en zelfs doelman De Goey, niet in staat bleek hun talent te tonen. Ze lieten zich imponeren door spelers als Van der Weerden, Crüden, Van Wonderen, Dekker en Lok. Spelers die nooit zullen hoeven dromen van een plaats in het Nederlands elftal.
Misschien waren ze wel onder de indruk van de arbitrage van scheidsrechter Van der Ende, die als waren de richtlijnen voor het wereldkampioenschap al ingevoerd elke handtastelijkheid vanaf het eerste begin van de wedstrijd aanpakte.
Al in de eerste minuut bestrafte Van der Ende De Wolf voor zijn specialiteit de elleboogstoot jegens Lok met een vrije trap voor NEC. Vier minuten later kreeg De Wolf al een gele kaart, na een overspannen reactie op een overtreding van zijn kwelgeest Lok. De Wolf raakte van de wijs en wist niet meer hoe de zwaarlijvige NEC-spits te bestrijden. Pas in de tweede helft kon de Feyenoorder laten zien dat hij zich ook zonder overtredingen kan handhaven. Al kon hij het in de slotfase, waarin NEC op jacht ging naar de gelijkmaker, niet nalaten weer zijn elleboog in de nek van Lok te planten.
Feyenoord kon zich zeer gelukkig prijzen met het eerste doelpunt. Taument mocht in buitenspelpositie van grensrechter Dolstra doorspelen. Hij probeerde vervolgens in het strafschopgebied NEC-doelman Brookhuis te omspelen, maar werd aan zijn voeten geraakt. En omdat Taument weet dat je daarvoor een strafschop krijgt, liet hij zich theatraal vallen en versierde aldus een strafschop.
Heus benutte de strafschop: 1-0. En daarmee was de Feye-noord-dreiging zo goed als uitgeblust. NEC speelde rustig verder en profiteerde gaandeweg van het schrikachtige gestuntel van de Feyenoorders. Dekker passeerde op de rechtervleugel Heus gemakkelijk, zette de bal voor het doel, waar Van Wonderen probeerde in de vlucht de bal langs De Goey te plaatsen. Het schot ging rakelings naast.
Van Wanrooy nam even later de bal zomaar op zijn schoen. Maar De Goey redde bekwaam. Van Wonderen rende na een combinatie met Lok en Dekker op de Feyenoord-doelman af, maar het Bennekomse talent schoot te gehaast en trof de voet van De Goey. Dekker liep opnieuw langs Heus, werd vastgehouden, maar bleef in balbezit, waarna De Wolf de NEC-speler hardhandig in het strafschopgebied van de bal zette. Heus kreeg een gele kaart en NEC een vrije trap, maar daarmee was NEC niet voldoende gediend.
Omdat het verschil in financiële waarde en kwaliteit der spelers op het veld niet tot uitdrukking kwam, kreeg de wedstrijd zowaar een boeiend karakter. Crüden schoot na een wonderschone actie de bal over het doel van Feye-noord. NEC-back Stock legde Taument neer aan de zijkant van het strafschopgebied en kreeg de gele kaart. Feyenoorder Fräser, die evenals zijn clubgenoot Van Gobbel slechts tot overtredingen in staat was, vergreep zich aan de doorbrekende Crüden en kreeg ook de gele kaart.
Taument trof doelman Brookhuis op zijn post met een fraai schot en Scholten kopte op de lat. NEC kreeg de beste kans. Lok miste een voorzet van Van Wanrooy op een haar, evenals trouwens De Goey die allerminst zeker keepte. Tien minuten voor tijd kopte Van Loen (invaller voor de onzichtbare Larsson) de bal fraai in de bovenhoek na een geplaatste voorzet van Blinker: 2-0. Maar wie gedacht mocht hebben dat Feyenoord nu zeker was van bekerwinst, werd verrast.
Een paar minuten voor het einde waagde Van der Linden van veertig meter een schot. Doelman De Goey stond te dromen, maar kon de bal in een wanhoopsduik tegen de paal slaan. Dekker stond echter gereed om de bal alsnog in het doel te koppen: 2-1. Feye-noord raakte in paniek, maar bleef overeind.
Het feest kon beginnen. Maar niet voor trainer Van Hanegem. Hij verliet het veld en ging naar de kleedkamer. Met het schaamrood op de kaken had hij het gestuntel van zijn spelers aangezien. Dat ze “die denneappel” (de KNVB-beker) gewonnen hebben is leuk. Maar de hoofdprijs is het niet. Zijn voorkeur gaat bovendien het meest uit naar leuk voetbal. En dat had hij niet gezien.
Waarom niet? Ze waren toch gewaarschuwd voor NEC. Ze hadden de wedstrijd toch serieus opgevat, een videoband van Ajax-NEC die ze van de NOS hadden gekregen bekeken en ze waren in trainingskamp geweest. Wat mankeert er toch aan deze spelers? Altijd heeft hij ze in bescherming genomen als ze weer eens werden bekritiseerd door de media. Hij weet het soms niet meer. Ze verdienen krediet, omdat ze echt wel kunnen voetballen. Maar als het er op aankomt, laten ze zich weer onderuithalen. Ze voetballen kennelijk om bekritiseerd te worden. De achtervolgingswaanzin van een bekerwinnaar.
-
-
Champions League:
1993-09-15 | 1e Ronde | IA Akranes - Feyenoord 1-0 (0-0)
Opstelling Akranes:
Trainer: Gudjon Pordarson
Finnbogason; Gislason, Pordarson⚽, Haraldson, Adolfsson; Hognason, Ingolfsson, Jonsson; Kostic, Gudjonsson, Bibercic
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos, de Wolf, Metgod, Maas; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, van Loen, Gunnlaugsson
Hoogtepunten:
75': 1-0 Podarson
Stadion: Laugardalsvollur (Reykjavik/Ijsland)
Toeschouwers: 6.327
Scheidsrechter: Varga (Hongarije)
Verslag:
Trainer Willem van Hanegem greep de 1-0 nederlaag van Feyenoord in Europa Cup 1 tegen de kampioen van IJsland, Akranes, aan om zijn hart te luchten over John Metgod. De trainer wil de voormalige aanvoerder kwijt. De speler mag vertrekken, stelde Van Hanegem, al moet die beslissing door het bestuur van Feyenoord genomen worden. Het tweetal vecht een conflict uit, waarvan de wortels liggen in de tijd dat beiden nog samen bij AZ'67 in hetzelfde elftal speelden.
Feyenoord kreeg in de eerste wedstrijd in het Europa Cuptoernooi voor landskampioenen na vijf kwartier een doelpunt te verwerken van een verzameling semi-professionals uit een dorp. Akranes moest uitwijken naar Reykjavik, het enige stadion met kunstlicht op IJsland. Olaf Thordarson scoorde toen Rob Witschge, die als linkerverdediger was geposteerd, vergat de de bal weg te koppen.
Metgod speelde gisteravond alleen dankzij de schorsing van Van Gobbel. Omdat hij de laatste weken diverse malen op de reserve-bank plaats heeft moeten nemen, heeft het sluimerende conflict tussen Van Hanegem en Metgod zich verscherpt.
Metgod liet in het blad Voetbal International een uitspraak van zijn trainer uit het verleden afdrukken. “Waar en wanneer weet ik niet, maar kapotmaken zal ik je”, zou Van Hanegem hem hebben toegevoegd. Metgod was nog geen twintig en talent bij AZ, Van Hanegem sleet zijn nadagen als voetballer in Alkmaar. De trainer ontkent dat hij die uitspraak heeft gedaan. “Als ik dat had gezegd, waarom heb ik hem dan vorig jaar alle wedstrijden laten spelen.” Van Hanegem wil dat de clubleiding zich uitspreekt over de kwestie, waarvan hij zich afvraagt of er een oplossing te vinden is. “Dit is geen prettige basis om samen te werken.”
Buiten de persoonlijke crisis is Van Hanegem het vertrouwen kwijt in de voetballer Metgod. De trainer vindt dat de libero zijn verdedigende taken slecht beheerst en het spel ophoudt. “Hij moet passes geven in de ruimte, niet op het lichaam. Voordat de aanvaller de bal heeft gecontroleerd, kan de tegenstander zich herstellen.”
Van Hanegem zegt de grieven al talloze malen te hebben overgebracht, ook vorig seizoen in het kampioensjaar. “Op een gegeven moment is het krediet op, zeker als het elftal niet draait. Dan heb ik iemand nodig die beter verdedigt.” Daarom bombardeerde het trainersduo Meijer/Van Hanegem de mandekker John de Wolf tot nieuwe leider van de verdediging in samenwerking met voorstopper Van Gobbel. Metgod stond herhaaldelijk reserve. “Ik snap niet waar al die drukte voor nodig is”, aldus de trainer. “Koeman, Bergkamp, Jonk, allemaal grote voetballers zijn reserve en wij moeten moeilijk doen over een speler van 35 jaar die op de bank zit.” Ook Peter Bosz zei gisteren dat hij geen genoegen neemt met een plaats op de bank. “Ik ben nooit reserve geweest. Bankzitten past ook niet bij mijn karakter”, zei Bosz.
Het passeren van min of meer vaste krachten is onvermijdelijk door de brede selectie, 25 man, van Feyenoord. In Reykjavik ontbraken spelers als Van Gobbel, Blinker, Heus, Kiprich en Fräser, maar zaten bijvoorbeeld Gorré en Trustfull op de bank.
Voor de gelegenheid was Bosz gekoppeld aan Akranes-topscorer Gudjonsson, die weinig succes had. Het doelpunt, na vijf kwartier, was van Olaf Thordarson, die een voorzet van Ingolfsson inkopte. Rob Witschge, linkerverdediger door het ontbreken van Heus, had de bal moeten wegkoppen. Vanwege zijn onwennigheid als lid van de achterste linie was hem een paar minuten voor aanvang nog eens duidelijk verteld hoe te handelen in dat soort situaties.
Door het doelpunt, dat de naar Reykjavik getogen dorpelingen uit Akranes in ultieme vreugde dompelde, kwam weinig terecht van het Rotterdamse uitgangspunt: spelen op resultaat. Het streven naar mooi voetbal was even van ondergeschikt belang. Eventueel 0-0, misschien een of meerdere geslaagde aanvallen en 0-1 of 0-2, was de gedachte vooraf.
Via Van Loen, Taument, Scholten en de van Akranes afkomstige Gunnlaugsson kregen de Rotterdammers wel de beste kansen, maar de Akranes viel op door onbevangenheid en enthousiasme. Uitslagen als in 1969, toen Feyenoord met 12-2 en 4-0 won van KR Reykjavik (in twee thuiswedstrijden) behoren tot het verleden. Hoewel de kracht van Akranes ook niet overschat moet worden. Volgens Van Hanegem mag het bereiken van de tweede ronde daarom niet al te veel problemen opleveren.
1993-09-29 | 1e Ronde | Feyenoord - IA Akranes 3-0 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos⚽(71' Fraser), de Wolf, Metgod, Maas; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, Obiku⚽( 66' van Loen), Blinker⚽
Opstelling Akranes:
Trainer: Gudjon Pordarson
Finnbogason; Adolfsson, Gislason, Haraldsson, Pordarson; Gudjonsson, Hognason, Ingolfsson; Kostic, Jonsson, Bibercic (88' Hinriksson)
Hoogtepunten:
26': 1-0 Refos
61': 2-0 Obiku
79': 3-0 Blinker
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Burge (Wales)
Verslag:
Eén ogenblik kwam de plaatsing van Feyenoord voor de tweede ronde van het toernooi om de Europa Cup voor landskampioenen gisteren echt in gevaar.
Spits Thordarson van tegenstander Akranes kreeg bij een 2-0 voorsprong van de Rotterdamse club in de slotfase van de tweede helft een riante mogelijkheid. Hij tikte de bal net naast het doel van Ed de Goey. Met een uitslag van 2-1 was de IJslandse ploeg winnaar van de tweekamp geworden. Akranes had het eerste duel met 1-0 gewonnen.
Regi Blinker maakte zes minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde door uit een pass van invaller Henk Fräser voor 3-0 - de eindstand - te zorgen. Errol Refos in de eerste helft en Mike Obiku na rust zorgden voor de eerste twee treffers van Feyenoord. Beide doelpuntenmakers vielen later geblesseerd uit. De thuisclub had kansen genoeg om meer te scoren. Blinker schoot, alleen voor doelman Finnbogason, over en Obiku raakte de paal. Een doelpunt van Metgod werd afgekeurd wegens buitenspel van Obiku. “Akranes heeft bewezen dat er geen makkies meer zijn in het internationale voetbal”, sprak Feyenoord-trainer Geert Meijer na afloop.
Feyenoord zal in de tweede ronde met zekerheid tegen een gerenommeerde tegenstander uitkomen. De Nederlandse kampioen wordt tijdens de loting van morgen aan één van de acht geplaatste clubs gekoppeld. Dat zijn: AC Milan, Monaco, Barcelona, Anderlecht, Manchester United, Werder Bremen, FC Porto en Spartak Moskou.
Trainer Willem van Hanegem heeft een voorkeur voor AC Milan. Hij verwees daarbij naar het seizoen 1969-'70 toen de latere Europa-Cupwinnaar, waar in de eerste ronde een IJslandse club trof en in de tweede ronde Milan. “Het lijkt me leuk om dezelfde volgorde aan te houden”, aldus Van Hanegem. De Rotterdamse ploeg won toen met 12-2 en 4-0 van het IJslandse KR Reykjavik. Van Hanegem: “Het is alleen jammer dat Milan het oude Milan met Van Basten, Gullit en Rijkaard niet meer is. Die ploeg speelt tegenwoordig ook nog maar met één spits.”
1993-10-20 | 2e Ronde | FC Porto - Feyenoord 1-0 (0-0)
Opstelling FC Porto:
Trainer: Tomislav Ivic
Baia; Carlos, Secretario (46' Paciencia⚽), Couto, Jorge (62' Couto); Aloisio, Magalhaes, Semedo; Pinto, Santos, Kostadinov
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Fraser, Refos; Bosz, Scholten, Witschge; Taument, van Loen (74' Obiku), Blinker (82' Heus)
Hoogtepunten:
90': 1-0 Paciencia
Stadion: Estadio das Antas (Porto/Portugal)
Toeschouwers: 35.000
Scheidsrechter: Harrel (Frankrijk)
Verslag:
De vervuiler boekte toch nog het gewenste resultaat. FC Porto kwam welgeteld dertig seconden voor tijd op 1-0 tegen Feyenoord en heeft nu een goede kans om de lucratieve Champions League te bereiken. Deze topcompetitie die propaganda voor het voetbal moet zijn zal echter slecht af zijn met de Portugese kampioen. Want Porto, mede door het legendarische hakje van Madjer Europa-Cupwinnaar van '87, presteert het om zelfs in eigen stadion met maar één aanvaller te spelen.
Een geluk voor de arme fans van FC Porto is nog dat de eenzame spits er een van grote klasse is, de Bulgaar Kostadinov. Alleen hij zorgt nog voor veel gevaar. Verder komt de blauw-witte ploeg sterk voor de dag bij spelhervattingen en is er ook nog weleens sprake van een enkele vloeiende combinatie vanaf het middenveld. Vandaar dat Porto tegen Feyenoord nog een behoorlijk aantal goede kansen kreeg.
De hand van de trainer, Tomislav Ivic, is bij Porto duidelijk zichtbaar. De Kroaat slaagde er in jaren zeventig zelfs in Ajax negatief te laten voetballen. Willem van Hanegem weigerde na afloop zijn collega een hand te geven. Ivic maakte vervolgens in de gang van de kleedkamer een wegwerpgebaar naar de Feyenoord-trainer. “Waar haalt die man het recht vandaan?”, aldus Van Hanegem.
Feyenoord verdiende gisteravond zelf ook geen schoonheidsprijs. De Rotterdamse ploeg controleerde bij vlagen keurig de wedstrijd, maar presteerde in aanvallend opzicht helemaal niets. Welgeteld één keer werd Vitor Baia in het Porto-doel onder vuur genomen. Scholten schoot toen een flink eind over. “Het zat er gewoon niet in”, was de te simpele verklaring van Van Hanegem. De Feyenoorders voelden zich in het Estadio das Antes ook niet verantwoordelijk voor de amusementswaarde. Dat is in de sport altijd aan de thuisploeg voorbehouden. Feyenoord was voor een 0-0 gelijkspel gekomen en niets meer. “Straks in De Kuip zijn wij verplicht aan te vallen”, aldus aanvoerder John de Wolf.
Dat zal over veertien dagen ook zeker met man en macht gebeuren, op jacht naar de gelijkmaker. Het probleem is echter dat Porto zich juist het prettigst voelt tegen een ploeg die vol op de aanval speelt. In de counter is het team van Ivic levensgevaarlijk. In de Portugese competitie heeft Porto na zeven wedstrijden pas drie tegentreffers geïncasseerd. “En wie moet bij ons die goal maken?”, vroeg Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zich na afloop vertwijfeld af. Van Hanegem: “Als we echt heel scherp zijn zie ik nog mogelijkheden.”
Niemand hoeft er bang voor te zijn dat Feyenoord over veertien dagen niet tot op het bot geladen is. De spelers zinnen op wraak na de bikkelharde eerste confrontatie van gisteravond. Feyenoord, dat zoals bekend van aanpakken weet, liet zich zeker niet onbetuigd, maar Porto spande de kroon. Volgens Van Hanegem gingen sommige handelingen van de Portugezen verder dan hard spel. “Ik was vroeger als speler zelf ook niet zo aardig, maar ik heb hier dingen gezien waarvoor ik me zou schamen.” Hij maakte in zijn carrière in 1971 een soortgelijk duel om de wereldbeker tegen het Argentijnse Estudiantes mee. “Maar die jongens vond ik nog wel aardig. Bij Porto leek het wel of er een paar rechtstreeks uit het tehuis kwamen.”
Met name John van Loen kreeg het zwaar te verduren. Hij werd voortdurend hard aangepakt door het het beruchte centrale duo Couto en Carlos. Van Hanegem had bij één aanslag op de Feyenoord-spits even de ogen dichtgeknepen. “Als hij zou zijn geraakt was hij voor zijn leven invalide geweest.” De nuttige Van Loen haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij had te veel last van zijn gehavende benen.
De houding van Porto was niet geheel verrassend. Marco van Basten roept altijd dat Portugese voorstoppers de gemeenste ter wereld zijn. En de Feyenoorders De Wolf, Van Loen en Fräser maakten al eerder Europese duels tegen Guimaraes mee. De Wolf met FC Groningen, de andere twee met Roda JC. “Ik wist wat ons te wachten stond, maar ik heb vantevoren bewust niet alles naar buiten gebracht”, aldus De Wolf. “Tegen Guimaraes werd Eijkelkamp zelfs door de trainer neergeslagen.”
De Wolf ging gisteravond zelf tijdens de wedstrijd neer. Bij het teruglopen na een mislukte aanval van Porto in de 38ste minuut kreeg hij een vuistslag van José Carlos. “Het was een gewoon een hoek”, aldus Ed de Goey. Hij zag het allemaal voor zijn neus gebeuren. De boze keeper sprintte tot op de helft van Porto achter de Franse scheidsrechter Harrel aan. “Hij had het niet gezien. Dan houdt het op. Ik moest uitkijken dat ik zelf geen rode kaart zou krijgen”, aldus De Goey. Slachtoffer De Wolf was even knock-out. De aanvoerder: “Het licht ging uit, heet dat in vaktermen.” Hij bleek een wond achter zijn rechteroor te hebben. “Toen Gerard Meijer (verzorger, red.) er een kram inzette werd ik pas weer wakker.”
De Wolf en zijn ploeggenoten hielden zich na het voorval wonderwel in. “Dat was wel heel moeilijk”, bekende de verdediger. Met veel praten brachten de Feyenoorders elkaar tot bedaren. Het bleef echter frusterend om de dader van de klap tot het einde van de wedstrijd op het veld rond te zien lopen. Peter Bosz kreeg wel twee gele kaarten en dus rood van Harrel. Hij kreeg zijn eerste geel voor een overtreding in de slotfase van de eerste helft. Hij mocht twaalf minuten later van geluk spreken dat hij niet weer met een kaart werd bestraft na een charge op Rui Jorge. Bosz: “Bij de eerste keer raakte ik die jongen echt niet. Bij de tweede redde hij (Harrel, red.) me.”
Achttien minuten voor tijd kon Bosz toch vertrekken. Hij protesteerde met twee handen in de lucht tegen grensrechter Poudevique die voor een overtreding van hem had gevlagd. De middenvelder kon zich zijn reactie na afloop niet eens meer herinneren. Hij dacht dat hij wegens de genoemde overtreding zijn tweede geel kreeg. Bosz liep tergend langzaam naar de kant en werd door het uitzinnige publiek met stenen, munten en fruit bekogeld. In de spelerstunnel werd hij onheus bejegend door een bestuurslid van Porto. “Het is nog een geluk dat we hier de eerste wedstrijd moesten spelen en niet de tweede. Want dan had je nog gekkere dingen meegemaakt.”
Bosz speelde drie jaar in Frankrijk, maar kende Harrel niet. Hij praatte voortdurend in het Frans op de arbiter in. “Ik voelde dat hij ineens een rare beslissing zou kunnen nemen.” Zowel bij Feyenoord als bij Porto was men ontevreden over de leiding. De fanatieke Portuguese supporters floten Harrel massaal uit tijdens zijn gang naar de kleedkamer na afloop en beschuldigden hem van omkoping. Ze vonden dat hij minstens twee strafschoppen aan Porto had moeten geven en vlak voor tijd een doelpunt niet had mogen afkeuren. Feyenoord vroeg zich terecht af waarom Couto in de slotfase niet uit het veld was gestuurd nadat hij in een kopduel met De Wolf hands had gemaakt. Dat is een vorm van spelbederf en betreffende speler had al een gele kaart - één van de in totaal negen - gekregen.
Een einduitslag van 0-0 had bij Feyenoord al het leed ineens doen vergeten. De late goal zorgde echter voor een flinke kater, vooral omdat iedereen wist hoe moeilijk het zal zijn om het laffe Porto te verslaan. De Wolf: “Gelukkig hebben we bij de return een goede scheidsrechter, de Deen Nielsen.” Of dat helpt zal straks moeten blijken.
1993-11-03 | 2e Ronde | Feyenoord - FC Porto 0-0 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, de Wolf, Fraser (80' Gorre), Refos; Maas, Scholten (70' Obiku), Witschge; Taument, van Loen, Blinker
Opstelling FC Porto:
Trainer: Tomislav Ivic
Baia; Carlos, Costa, Pinto, Couto; Secretario, Jorge, Aloisio; Semedo, Kostadinov (90' Paciencia), Magalhaes (46' Filipe)
Hoogtepunten:
-
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.395
Scheidsrechter: Nielsen (Denemarken)
Verslag:
Zijn trainer had hem nog zo gewaarschuwd. Van Hanegem wilde John van Loen in bescherming nemen. Hij wist dat zijn spits zijn hoofd kwijt kan raken bij vermeend onrecht. En toch gebeurde het gisteravond in het Europa-Cupduel tussen Feyenoord en FC Porto (0-0): een rode kaart.
Van Loen raakte buiten zinnen toen zijn ingevallen ploeggenoot Obiku grof werd onderuitgehaald door Costa. De eerste kwam goed weg met geel. De Portugese verdediger moest het op zijn beurt ontgelden bij Van Loen. Costa kreeg de gele kaart, de Feyenoorder meteen de rode. Eerder had Van Loen al geel gekregen wegens onbesuisd inlopen op de keeper.
Frustratie, onmacht, wanhoop. Hij kon zijn gevoel zelf niet omschrijven. “Ik heb me heel lang ingehouden, maar toen Obiku bijna werd gewurgd kon ik me even niet beheersen. Ik raakte hem nauwelijks, maar hij ging meteen gillen. Een circusartiest, ja. Het was de druppel, de foute druppel kun je wel zeggen.”
In de kleedkamer heeft hij zijn excuses aangeboden aan de spelers en de trainers. Van Loen besefte dat hij zijn ploeg gedupeerd had. “Ze waren niet kwaad meer. In het veld wel, toen scholden ze me verrot.”
Het gevoel van de verliezer. Bij een voorsprong wint beheersing het van fanatisme. Het verschil ook tussen een sluwe Portugees en een minder subtiele Feyenoorder. Het verschil ook met teamgenoten als De Wolf en Fräser. Die zijn in staat een tegenstander meedogenloos neer te maaien, met de reële kans dat de scheidsrechter niets heeft gezien.
Zoals gisteravond. De Wolf kreeg alleen een gele kaart voor protesteren. Van Loen verstaat de kunst van het verdedigen niet, de werkwijze van de verdediger evenmin. Vijf minuten voor het eindsignaal verliet hij het veld. Het publiek scandeerde nog eenmaal zijn naam, voordat hij de tunnel in sjokte. Het had zijn held strijdend ten onder zien gaan.
Met een beetje geluk was hij de held van de avond geweest. Na een kwartier spelen kopte de Feyenoord-spits een corner van Blinker goed naar de grond. Met een reflex van doelman Victor Baia voorkwam een Rotterdams doelpunt. Vlak na rust stond Van Loen aan de basis van de tweede en laatste grote kans. Hij kopte een voorzet van Blinker door naar Maas, die in het doelgebied geen tijd kreeg om de bal onder controle te brengen. Alleen een kopbal van Blinker, in blessuretijd, had Feyenoord nog in de verlenging kunnen brengen, maar hij mislukte.
Twee á drie kansen na 180 minuten voetbal. Eigenlijk kon Feyenoord geen aanspraak maken op de overwinning. Porto kreeg alleen in de loop van de tweede helft, toen de thuisclub moegestreden was, een paar mogelijkheden. De Bulgaarse spits Kostadinov, aan banden gelegd door Van Gobbel, was zijn bewaker een keer kwijt. Hij klopte vervolgens De Wolf op snelheid, maar De Goey pareerde zijn slappe inzet.
De defensieve strijdwijze van Porto vereiste ander tegenspel dan goed bedoelde ijver. Een afstandschot, een wegdraaiende voorzet vanaf de achterlijn, een stiftpassje à la Wouters. Dat waren de methoden geweest om een verdedigingsblok van soms wel tien man te ontregelen. PSV lukte het in 1987. Toen werd Porto met 5-0 weggespeeld. Maar zelfs Ajax kreeg, twee jaar daarvoor onder trainer Cruijff, geen voet aan de grond tegen Porto. De club die verdedigen tot kunst heeft verheven.
“Een hele vervelende onsympathieke ploeg”, vond Van Hanegem. Verder zeurde hij niet over de laffe Portugese speelwijze. Wetend dat Feyenoord nog niet zo lang geleden tegen Ajax dezelfde taktiek had gehanteerd.
Zijn ploeg had naar behoren gepresteerd, meende de trainer. “Alleen Fräser en Maas hadden meer in de buurt van Van Loen moeten komen.” Feyenoord miste een schaduwspits. Misschien dat de Zweedse aanwinst Henrik Larsson, gisteren toeschouwer en vandaag voor het eerst op de training, die rol kan vervullen.
De vele kopduels die Van Loen won van Zé Carlos, ze stichtten geen gevaar. De spits stond op een eiland, met een meute waakhonden om hem heen. Hij noemt nog een keer de plekken waar “ze me allemaal geraakt hebben. Ik heb een bult op m'n kin, op m'n achterhoofd, op m'n knie en ik weet niet allemaal waar.”
-
-
-
-
Vriendschappelijk:
1993-07-17 | Flakkees Elftal - Feyenoord 1-8 (0-3)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, Metgod (Refos), de Wolf (Trustfull), Heus (Esajas); Bosz (Maas⚽⚽), Scholten (Gorre), Witschge⚽⚽; Taument (Kiprich⚽), Obiku⚽(van Loen⚽), A. Gunnlaugsson⚽
1993-07-19 | Regioteam Gelderland - Feyenoord 2-14 (1-6)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; van Gobbel, Metgod (Refos), de Wolf (Trustfull), Esajas (Heus⚽); Scholten (van Loen⚽⚽⚽), Bosz (Maas⚽), Witschge⚽⚽(Gorre⚽⚽); Taument, Obiku⚽⚽(Kiprich⚽), A. Gunnlaugsson⚽⚽
1993-07-20 | Winterswijks Elftal - Feyenoord 0-8 (0-4)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Bulayima; van Gobbel (Refos), Metgod (Fraser), de Wolf (Trustfull), Heus (Esajas); Scholten (Gorre⚽), Bosz⚽(Maas⚽), Witschge⚽; Taument, Obiku⚽⚽(Kiprich⚽⚽), A. Gunnlaugsson (van Loen)
1993-07-21 | Hattem - Feyenoord 2-11 (0-4)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel (Refos), Metgod (Trustfull), de Wolf, Heus; Bosz (Maas), Scholten⚽(Gorre⚽), Witschge⚽; Taument⚽⚽, Obiku⚽⚽(van Loen⚽⚽), A. Gunnlaugsson⚽⚽(B. Gunnlaugsson)
1993-07-23 | AGOVV - Feyenoord 0-6 (0-2)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel⚽, Metgod (Fraser), de Wolf (Trustfull), Heus⚽; Bosz (Gorre), Scholten⚽, Witschge⚽(Maas⚽); Taument, Obiku (van Loen), A. Gunnlaugsson⚽
1993-07-24 | FAK - Feyenoord 0-15 (0-5)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; van Gobbel⚽, Metgod (Trustfull), de Wolf, Heus⚽; Bosz (Maas⚽⚽⚽), Scholten (Gorre⚽⚽⚽), Witschge (Esajas); Taument, Obiku⚽⚽⚽(van Loen⚽⚽), B. Gunnlaugsson⚽(A. Gunnlaugsson⚽)
1993-07-27 | FC Horst - Feyenoord 0-3 (0-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Buliyama; van Gobbel (Refos), Metgod (Trustfull), de Wolf (Fraser), Heus (Esajas); Scholten⚽(Maas), Bosz (Gorre⚽), Witschge (van Bronckhorst); B. Gunnlaugsson (Petta), Obiku (van Loen⚽), A. Gunnlaugsson
1993-07-29 | Helderse Selectie - Feyenoord 0-2 (0-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; van Gobbel, Metgod (Trustfull), Heus (Fraser), Refos (Esajas); Bosz (Maas), Scholten, Witschge (van Bronckhorst); Gorre (Taument), Obiku⚽⚽, van Loen (A. Gunnlaugsson)
1993-07-31 | Feyenoord - FC Barcelona 4-2 (1-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos, Metgod (Trustfull), van Gobbel, Heus (Esajas); Scholten (Gorre⚽), Bosz (Maas), Witschge; Taument⚽(van Bronckhorst), van Loen (Obiku), A. Gunnlaugsson (Petta⚽⚽)
1993-08-03 | GSV - Feyenoord 0-8 (0-3)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Buliyama; Refos, Metgod (Trustfull), van Gobbel (Esajas⚽), Heus⚽; Gorre⚽(van Bronckhorst), Bosz, Maas⚽; Witschge (B. Gunnlaugsson), Obiku⚽⚽(van Loen⚽⚽), A. Gunnlaugsson (Petta)
1993-08-04 | Barendrecht - Feyenoord 0-3 (0-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; Refos (van Gobbel), Trustfull, Fraser, Esajas (Heus); Gorre (Scholten⚽), Maas, van Bronckhorst (Witschge); B. Gunnlaugsson (Taument), Obiku⚽(van Loen), Petta (Blinker⚽)
1993-08-11 | De Valleivogels - Feyenoord 2-6 (2-2)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; Refos, Fraser⚽(Esajas), Trustfull (Metgod), Heus⚽; Maas (Bosz), Scholten (Gorre), Witschge (A. Gunnlaugsson⚽⚽); Taument⚽, Obiku⚽, Blinker (Petta)
1993-08-17 | Houten - Feyenoord 0-5 (0-2)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; van Gobbel (Refos), Trustfull (Metgod), Kooiman, Esajas; Gorre⚽, Maas (Bosz), van Bronckhorst⚽⚽(Witschge); B. Gunnlaugsson (Taument), van Loen (Obiku⚽⚽), Petta (A. Gunnlaugsson)
1993-08-18 | Torneo Naranja | FC Valencia - Feyenoord 5-1 (1-0)
Opstelling Valencia:
Trainer: Guus Hiddink
Sempere; Tarrafa, Serer, Camarasa (Ibanez), Belodedici⚽; Giner (Rubio), Arroyo⚽, Fernandez (Gomez); Mijatovic⚽(Olaya), Penev⚽, Galvez⚽
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos, van Gobbel, Metgod, Heus (Esajas); Bosz (Trustfull), Maas, Witschge⚽; Taument (Gorre), Obiku, A. Gunnlaugsson (Petta)
1993-08-19 | Torneo Naranja | Feyenoord - Werder Bremen 1-5 (1-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Refos, van Gobbel, Metgod (Trustfull), Esajas; Maas⚽, Gorre, Witschge (Heus); Taument (Obiku), van LOen, Petta (A. Gunnlaugsson)
1993-08-28 | RVVH - Feyenoord 0-11 (0-4)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk (Bulayima); van Gobbel⚽(Refos), Trustfull, Metgod⚽⚽, Esajas; Scholten (Maas⚽⚽), Gorre, Witschge⚽(Heus⚽⚽); Taument (B. Gunnlaugsson), van Loen⚽(Obiku⚽), A. Gunnlaugsson (Petta⚽)
1994-02-12 | San Frecce Hiroshima - Feyenoord 1-2 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull (Bosz), de Wolf, Fraser, Heus; Maas (Scholten), Gorre, Witschge⚽; Taument, van Loen (Obiku⚽), Blinker
1994-02-14 | San Frecce Hiroshima - Feyenoord 1-2 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Scholten (Trustfull), de Wolf, Fraser, Heus (Obiku); Bosz, Gorre, Witschge; Taument⚽, Kiprich (van Loen), Blinker (Esajas) | Hasek🚫
1994-04-19 | Feyenoord - Holland 3-1 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Bulayima; Maas, Scholten, van Gobbel, Esajas (Bosz); Zwane⚽, Mtawali⚽, Musunda; Kiprich, Paz (Gorre), Blinker⚽
1994-02-12 | San Frecce Hiroshima - Feyenoord 1-2 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Trustfull (Bosz), de Wolf, Fraser, Heus; Maas (Scholten), Gorre, Witschge⚽; Taument, van Loen (Obiku⚽), Blinker
1994-02-14 | San Frecce Hiroshima - Feyenoord 1-2 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
De Goey; Scholten (Trustfull), de Wolf, Fraser, Heus (Obiku); Bosz, Gorre, Witschge; Taument⚽, Kiprich (van Loen), Blinker (Esajas) | Hasek🚫
1994-04-19 | Feyenoord - Holland 3-1 (1-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Bulayima; van Gobbel, Maas, Scholten, Esajas (57´ Bosz); Zwane, Mtawali, Paz (46´ Gorre); Musunda, Kiprich, Blinker
Hoogtepunten:
1-0 Mtawali
2-0 Blinker
2-1 ?
3-1 Zwane
1994-05-14 | Ommen - Feyenoord 1-2 (1-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; Refos, Trustfull⚽, Heus⚽, Maas; Scholten, Gorre, Sol; Kiprich, van Loen, Blinker
1994-05-19 | Drachtster Boys - Feyenoord 0-1 (0-1)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; Refos, Trustfull, Heus, Maas (Shew Atjon); Scholten, Gorre⚽(Tetro), Sol; Kroon, van Loen, Blinker
1994-05-21 | Estria - Feyenoord 0-10 (0-6)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Bulayima; Refos, Trustfull⚽, Scholten⚽⚽, Heus; Sol⚽, Tetro, B. Gunnlaugsson⚽⚽⚽⚽; A. Gunnlaugsson, van Loen⚽, Blinker⚽ (Kroon)
1994-05-29 | Sithoc - Feyenoord 0-0 (0-0)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
Bulayima; Refos, Trustfull (Sol), Fraser, Heus; Scholten, Maas, A. Gunnlaugsson; Kiprich (B. Gunnlaugsson), van Loen, Blinker
1994-06-01 | Jong Colombia - Feyenoord 0-3 (0-3)
Opstelling Feyenoord:
Trainer: Willem van Hanegem
van Dijk; Refos, Bosz (Tetro), Maas, Heus; Scholten, Sol, A. Gunnlaugsson⚽⚽⚽(Kroon); Kiprich (B. Gunnlaugsson), van Loen, Blinker